Brussel: belegger lust overnamehonger van Ter Beke

Met een vijfde klim op rij heeft de Bel20 voor het eerst sinds mei weer even de neus boven de grens van 4.000 punten gestoken.

De Bel20  klom 0,4 procent tot 3.995 punten. In de ochtendhandel sloopte de Bel20 voor het eerst sinds mei de grens van 4.000 punten. De zomerse appelflauwte is dus helemaal verteerd. 

De grootste stijger is Umicore , met een winst van 2 procent tot 68,14 euro. De materialengroep lijkt net als alle spelers in de sector munt te slaan uit het bericht dat ook China van plan is klassieke verbrandingsmotoren te verbieden. Umicore surft als belangrijk toeleverancier van materialen voor herlaadbatterijen al een tijd op het beleggersenthousiasme rond elektrische auto's

AB InBev is al een tijd vastgeroest rond 100 euro maar verdapperde 0,3 procent naar 101,70 euro, meteen een belangrijke impuls voor de Bel20. Credit Suisse handhaaft in een update over 's werelds grootste brouwer het 'bijkopen'-advies en koersdoel van 118 euro. Analist Sanjeet Aujla verhoogt de winstprognoses voor 2018 en 2019 met ongeveer 1,5 procent. Twee factoren spelen daarbij een rol:

  • Brazilië: 'We verwachten dat AB InBev marktaandeel terugwint, nu de enige rivalen Heineken en Kirin - goed voor 19 procent marktaandeel - op hun fusie aan het focussen zijn. Bovendien zou de prijszetting moeten verbeteren vanaf het derde kwartaal, net op het ogenblik dat ook de rugwind uit wisselkoersen aanwakkert.' 
  • Argentinië: 'Vorige week nam AB InBev de marketing van Budweiser in Argentinië weer over van CCU (een Chileense brouwer, red.), in ruil voor vijf kleinere biermerken. We denken dat deze deal de katalysator kan zijn van verdere groei en hogere marges onder de AB InBev-vleugels, zeker omdat er ruimte is om Budweiser te combineren met de sterke positie van Stella in Argentinië.'

Nauwelijks is een grote Nederlandse deal aangekondigd of Ter Beke  strijkt neer in het Verenigd Koninkrijk: met de Britse cateringspecialist KK Fine Foods zouden de Oost-Vlamingen 40 miljoen euro omzet toevoegen. Beleggers lusten de overnamehonger wel en stuurden het aandeel 3,2 procent hoger naar 178 euro. 

'Met de vier aangekondigde deals (Stefano Toselli, The Pasta Food Company, Zwanenberg en KK Fine Foods) verwachten we dat de jaaromzet van Ter Beke in 2018 zal stijgen tot 670 miljoen euro', stipt KBC Securities-analist Guy Sips aan. Pro memorie: over 2016 draaide de versevoedingspecialist 419 miljoen omzet, dit jaar verwacht Sips 480 miljoen euro. Hij herhaalt zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 190 euro. 

Ter Beke laat rond de financiële details van de serie overnames niet het achterste van de tong zien, maar Degroof Petercam-analist Thijs Hoste doet op de spreekwoordelijke achterkant van een enveloppe toch een effort om de impact te becijferen.

'Als we een overnamesom van 40 miljoen nemen voor Zwanenberg en 44 miljoen voor KK Fine Foods, dan becijferen we dat de nettoschulden tegen 2018 2,25 keer de ebitda (brutobedrijfswinst) zullen belopen. We ramen de winstmarges van Zwanenberg en KK Fine Foods met respectievelijk 6,5 en 10 procent iets onder die van Ter Beke's eigen afdelingen Vleesverwerking en Bereide Maaltijden. Met die veronderstellingen komen we aan een winstbijdrage voor 2018 van 20 à 25 procent.'

Hoste vindt Ter Beke tegen 13 keer de verwachte winst voor 2018 niet duur, maar blijft gezien de beperkte visibiliteit van Ter Beke het advies op 'houden' zetten. 

De kwakkelende koffiespecialist Fountain  kwam met voorlopige cijfers over het halfjaar tot 30 juni en weerom is het geen goed nieuws. Netto dook de groep 0,44 miljoen euro of 0,10 euro per aandeel in het rood, tegenover 0,33 miljoen winst een jaar eerder. 

De omzet zakte met een tiende tot 14,02 miljoen, de brutobedrijfswinst halveerde bijna tot 0,74 miljoen euro.

Boosdoener is - naast de onverminderd krimpende verkoop - fraude bij de Deense dochter, die Fountain tot een afboeking van 0,3 miljoen euro noopte. Het aandeel tuimelde 8,5 procent naar 1,19 euro.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content