Brussel: geen zestien op een rij voor Lotus?

©Lieven Van Assche

De strafste staat van dienst van de Brusselse beurs is in gevaar: met de dag slinkt de kans dat Lotus Bakeries voor het 16de (!) jaar op rij de Bel20 kan kloppen.

De Bel20 zet na de flukse remonte van vorige week weer even de handrem op. De beursbarometer sluit 0,6 procent lager op 3.922 punten.

Materiaaltechnologiegroep Umicore is een van de grootste dalers met een verlies van 1,2 procent tot 63,42 euro. Sinds de recordkoers op 31 juli - vlak na de publicatie van sterke halfjaarcijfers - verloor het aandeel bijna 9 procent. Steeds meer beurshuizen vinden dat de sterke vooruitzichten voor de afdeling die materialen voor herlaadbatterijen van elektrische auto's maakt intussen royaal in de koers verrekend zitten. 

Het halfjaarrapport van Lotus Bakeries  wordt bepaald lauw onthaald: de koekjesbakker zakt 3,7 procent naar 2.281 euro. Het rapport is een dan ook stuk minder euforisch dan we de jongste jaren gewoon waren. De omzet steeg slechts 1 procent, de groepswinst klom 4 procent. 

CEO Jan Boone had in februari al aangegeven dat het in 2017 vooral zaak zou zijn het recordjaar 2016 te consolideren. Een belangrijke rem op de resultaten was het Brits pond. In de eerste helft van 2016 leverde elke 100 pond verkopen 128 euro op, in de eerste helft van 2017 was dat met dank aan het brexitreferendum met 116 euro bijna een tiende minder.

Een serieuze rem, aangezien het Verenigd Koninkrijk sinds de overnames van Natural Balance Foods en Urban Fresh Foods goed is voor zo'n 20 procent van de groepsomzet.  Merk op dat Lotus mede door dat zwakke pond inclusief dividend sinds begin dit jaar 8 procent lager noteert, terwijl de Bel20 11 procent won. De prijzen worden aan de meet uitgedeeld, maar het is niet helemaal ondenkbaar meer dat Lotus over 2017 voor het eerst in zestien jaar (!) minder goed doet dan de Bel20.

Degroof Petercam-analist Thijs Hoste zegt optimistischer te zijn over het tweede halfjaar, aangezien de impact van de koersval van het pond geleidelijk moet wegebben en ook de Britse prijsverhogingen effect moeten sorteren. De Amerikaanse fabriek in Mebane, nabij de stad Durham in de staat North Carolina, zal pas in de tweede helft van 2019 operationeel zijn. 'Dat is later dan we verwachtten, zodat we onze prognoses voor 2019 en 2020 zullen aanpassen'. 

Hoste blijft bij gebruik aan katalysatoren op korte termijn bij een 'houden'-advies en koersdoel van 2.500 euro. 'Tegen 27 keer de verwachte nettowinst en 19 keer de verwachte bedrijfswinst over 2018 zitten de groeiverwachtingen en de sterke staat van dienst in de koers verrekend,' luidt het. 

De grootste daler van het Brussels koersenbord is Roularta . De mediagroep tuimelt 7,4 procent naar 19,48 euro, na publicatie van de halfjaarcijfers. En die vallen zoals gevreesd niet bijster goed uit. De gecombineerde omzet - die in tegenstelling tot de geconsolideerde cijfers joint ventures zoals VTM-holding Medialaan proportioneel meetelt in de hele resultatenrekening - zakt door de dalende advertentie-inkomsten 5 procent naar 229 miljoen euro. 

Een aangezien een groot deel van de kosten van een mediabedrijf vast zijn, veroorzaakt zo'n dalend bovenste lijntje een ware ravage lager op de resultatenrekening. De bedrijfswinst voor afschrijvingen tuimelt 43 procent naar 16,5 miljoen, de bedrijfswinst gaat zelfs 69 procent lager naar 7,1 miljoen. En netto blijft er slechts 1,3 miljoen euro of 0,14 euro per aandeel over, dik 90 procent minder. 

KBC Securities is logischerwijs niet bijster wild over het rapport. Analist Ruben Devos blijft het advies op 'houden' zetten en verwijst naar de aanhoudende daling van de advertentie-inkomsten met 5 à 10 procent.

'Roularta kan slechts een beperkt deel van die inkomstendaling compenseren met variabele kosten, wat doet vermoeden dat de groep potentieel een nieuw rondje kostenbesparingen zal doorvoeren. Bovendien zullen investeringen in digitale media op de resultaten blijven wegen'.

Degroof Petercam verlaagt het advies voor Roularta van 'bijkopen' naar 'afbouwen'. 'De resultaten waren duidelijk onder onze verwachtingen en we zien op korte termijn geen beterschap', stelt analist Michael Roeg. Hij vreest dat de opstartkosten voor de digitale activiteiten de komende jaren zwaar op de vrije kasstroom zullen wegen. 'We zetten ons koersdoel tussen haakjes en zullen die waarschijnlijk fors verlagen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud