Advertentie
Advertentie

Brusselse beurs - De achtbaanrit van Melexis en Gimv

Wie kort na opening het aandeel Melexis opviste, heeft intussen stevige winst ©BELGA

De Brusselse beurs drong het zware verlies van bij de openingsbel terug. Zoals steeds bood de algemene verkoopgolf kansen voor de alerte belegger.

In het zog van de wereldwijde verkoopgolf die de markten overspoelt, dook ook op de Brusselse beurs de Bel20  bij de start 3,7 procent lager. Na ruim twee uur was het verlies bijna gehalveerd, tot 1,9 procent naar 3.920 punten. Uiteindelijk sloot de sterindex 2,5 procent lager op 3.896 punten.

Alle aandelen in de beursbarometer, behalve Bekaert (onveranderd op 35,82 euro) verloren terrein. Aperam (43,60 euro, -3,9%) en Telenet (58,65 euro, -3,8%) gingen het hardst door de knieën.

Zoals bij elke plotse verkoopgolf doken er onvermoede kansen op voor de alerte belegger die het hoofd koel weet te houden. Zo dook Melexis  kort na opening zo'n 10 euro of 12 procent lager naar 72 euro. Wie toen durfde instappen in de specialist in autochips, had bij de slotkoers van 82,15 euro (+0,4%) ... 14 procent winst. 

Idem bij Gimv . De investeringsmaatschappij dook initieel door ongelimiteerde orders dik 10 procent in het rood naar 44,85 euro. Op het einde van de dag was schade beperkt tot 2,6 procent, naar 49 euro. 

Orange Belgium  zakte 2,8 procent tot 15,94 euro. Niet spectaculair dus, maar wel de laagste koers sinds midden 2015. Dat Telenet via dochter BASE een vijfjarig contract met VOOmobile afsloot is niet onverwacht, maar wel een tegenvaller voor de nummer drie van de Belgische telecomwereld.

'Orange Belgium heeft waarschijnlijk gestreden voor het contract met VOO maar verloren. Dat bewijst dat BASE een serieuze rivaal wordt in het zuiden van het land', schrijft analist David Vagman van ING. Hij handhaaft het advies op 'houden', met een koersdoel van 16,40 euro.

Orange rapporteert woensdagochtend zijn kwartaal- en jaarcijfers. Het is vooral uitkijken op hoeveel extra televisieklanten de operator dit jaar mikt. In het eerste jaar na de lancering van Orange TV werden 100.000 klanten aangetrokken.

Telenet zelf kon de deal niet in winst vertalen, wat gelet op het beursklimaat niet echt een grote verrassing is. De telecom- en mediagroep dook bijna 4 procent lager op 58,65 euro.

Biotech

Beleggers namen vooral winst op de kleinere biotechaandelen. Niet onlogisch, aangezien die er een stevige rit hebben opzitten en gelet op de verlieslatende kernactiviteit ook geen 'fundamentals' hebben om op terug te vallen. Bone Therapeutics dook 7,2 lager naar 8,70 euro, bij ASIT Biotech ging er 6 procent af tot 4,87 euro.

Bij beide bedrijfjes is de kas bijna leeg: Bone haalt zonder vers geld het jaareinde niet en ASIT haalde slechts met grote moeite - een kapitaalronde waar een stevige korting nodig was om de aandeelhouders over de streep te treken - geld op. 

Curetis zakte 7,9 procent naar 6,32 euro. De Duitse groep die net als Biocartis gespecialiseerd is in draagbare zaklabo's stelde nog maar eens teleur met de update over 2017. Uiteindelijk telt Curetis nu 175 geïnstalleerde Unyvero's. Dat is ruim onder de 200 die initieel voor eind 2017 vooropgesteld waren, al had Curetis die doelstelling al uitgesteld tot het einde van het eerste kwartaal. 

'De onverwachte update biedt weinig positief nieuws', vat Degroof Petercam-analiste Stéphanie Put samen. 'Met een kapitaalronde die er aan komt, een grotere cash burn en tegenvallende commerciële resultaten zien we weinig redenen om op korte termijn onze inschatting te veranderen'. Ze handhaaft logischerwijs haar 'houden'-advies en koersdoel van 5,90 euro. 

 

 

  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud