Brusselse beurs: nu ook bij ASIT gele hesjes

Het aandeel ASIT verloor sinds de beursgang in 2016 zo'n 70 procent ©Mathieu Paternoster

Niet alleen de hoge dieselprijs ontlokt een revolte, soms kan een lage beurskoers ook een katalysator zijn.

De Bel20   boekte net als de Europese collega's behoorlijk herstel, met dank een wat meer verzoenende toon vanuit Italië. Aangevoerd door de banken ING (+2%) en KBC (+2,9%) - die samen bijna een derde van de marsrichting dicteerden - ging de Brusselse beursbarometer 1 procent hoger naar 3.475 punten. 

Bpost   herstelde 5,4 procent naar 10,62 euro. Daarmee krabbelde het postbedrijf een beetje overeind, na de diepterecords van de voorbije weken. Die diepterecords waren het gevolg van een belabberd kwartaalrapport

In een update over de Europese postbedrijven herhaalde Citi het koopadvies voor Bpost. Volgens het beurshuis is de verkoopgolf 'fel overdreven' gelet op de cashflow van de groep en de cash op de balans. Die cash kan het bedrijf aanwenden om het - royale - dividend te blijven uitkeren, ook als de winst tekortschiet. 

De buitengewone aandeelhoudersvergadering van ASIT Biotech   op 17 december belooft pittig te worden. Een groep ontevreden aandeelhouders die zo'n 3 procent van het aandeelhouderschap vertegenwoordigt, heeft uit onvrede over het management van de kwakkelende allergiespecialist zakenkantoor Deminor onder de arm genomen. Ze hopen twee bestuurders te benoemen om meer greep te krijgen op de strategie van de groep. 

ASIT Biotech trok in mei 2016 tegen 7 euro per aandeel naar de Brusselse beurs. Intussen is de beurskoers door een serie ontgoochelingen meer dan 70 procent gezakt. 

Zoals wel vaker is een revolte bij de aandeelhouders goed nieuws bij een kwakkelend aandeel dat wel wat 'activisme' kan gebruiken. Het aandeel ASIT trok 6,1 procent hoger naar 2,1 euro. 

Het New York State Department of Health zet het licht op groen voor SelectMDx, een prostaatkankertest van MDxHealth  . Daarmee is SelectMDx nu in heel de VS goedgekeurd en ligt de weg open om de test aan te bieden in alle 50 Amerikaanse staten.

'Dit is een belangrijke mijlpaal voor de terugbetaling en commerciële strategie van SelectMDx. Het zal de groei van onze testvolumes voor SelectMDx in de VS, een belangrijke markt, ondersteunen, evenals in andere landen', zegt Jan Groen, de CEO van MDxHealth, in een persbericht.

Nu MDxHealth met het Newyorkse fiat SelectMDx in heel de Verenigde Staten aan de man mag brengen, zal het er vooral op aankomen die verkoopslicenties ook in effectieve verkopen om te zetten. Want daar wringt dit jaar het schoentje

KBC Securities handhaaft na het nieuws het koopadvies en koersdoel van 3,50 euro. Het aandeel verstevigde 10,6 procent naar 1,7 euro. 

Vorige week werden de halfjaarcijfers van Gimv   wat overstemd door het sombere beursklimaat, maar maandag trok de investeringsmaatschappij een spurtje van 2,3 procent naar 47,95 euro. Tegen die koers noteert Gimv nog altijd tegen een korting op de netto-actiefwaarde, die per 30 september 50 euro per aandeel beliep. 

KBC Securities trok vorige week het advies op tot 'bijkopen', het koersdoel ging naar 53 euro. 'Gimv heeft een cashbuffer ten belope vav 20 procent van de intrinsieke waarde. Dat is positief in tijden van turbulente markten, aangezien de groep zo flexibel kan inspelen op opportuniteiten die zich aandienen.'

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud