Advertentie
analyse

Buitenlandse beursfavorieten kleuren oranje

Prosus trok in september 2019 naar de beurs van Amsterdam. ©REUTERS

Met respectievelijk vier en drie nominaties mogen we de Nederlandse aandelen Prosus en ASMI als de uitgesproken favorieten uitroepen in het wereldwijde aandelenuniversum.

1. Prosus

Bij De Belegger prijkt Prosus bovenaan in het favorietenlijstje. ‘Prosus krijgt een grote korting van 37 procent aangesmeerd omdat het kenmerken heeft van een monoholding’, zegt het weekblad. Prosus bezit immers 28 procent van de Chinese e-commercegroep Tencent, goed voor een duizelingwekkende 180 miljard euro. ‘Maar Prosus is dynamisch, getuige de recente aankoop van Stack Overflow voor 1,8 miljard dollar.’ Stack Overflow is een platform waar programmeurs kennis delen.

37
Procent
Prosus noteert tegen een korting van 37 procent. 'Onterecht voor een dynamische holding', zegt De Belegger.

Ook andere experts wijzen op de investeringen buiten Prosus. ‘Neem het belang in Mail.ru, zeg maar het Russische Tencent. Die groep zag in acht jaar de omzet maal vier gaan. Prosus investeert in bedrijven die een disruptief businessmodel hebben, een bepaalde schaalgrootte kunnen bereiken en actief zijn in opkomende markten’, zegt Leo Stevens & Cie.

‘We verwachten dat Prosus zich op termijn meer kan loskoppelen van Tencent door de sterke portefeuille aan zoekertjessites, food delivery, fintech en e-commerce’, zegt KBC Asset Management.

Sowieso moet een Prosus-belegger positief zijn over Tencent, want dat bedrijf vertegenwoordigt 80 procent van de portefeuille. ‘En wij zijn positief over Tencent. Zijn marktpositie in gaming, fintech en sociale netwerken is zeer solide’, zegt Leo Stevens & Cie.

Maandag publiceert Prosus de resultaten over het boekjaar 2020/2021. De holding heeft al gezegd dat de winst per aandeel met 92 tot 98,8 procent is gestegen.

2. ASM International

ASMI heeft een marktaandeel van meer dan 50 procent in ADL of Atomic Deposit Layer, een technologie die machines in staat stelt almaar kleinere chips te maken. ‘Bijgevolg is ASMI kiezen inzetten op 5G, kunstmatige intelligentie, gaming, cloudcomputing, noem maar op’, zegt Nagelmackers. Van Lanschot merkt op dat het orderboekje van ASMI in het eerste kwartaal meer steeg (+23,1%) dan de omzet (+21,7%). ‘ASMI verkoopt niet alleen meer chipmachines, maar vooral rendabelere chipmachines. Er is een sterkere vraag naar geavanceerde technologieën.’ Van Lanschot geeft toe dat de waardering aan de hoge kant is. ‘Maar in verhouding tot het groeipotentieel vinden we het aandeel toch aantrekkelijk. Er is ook ruimte voor een aandeleninkoopprogramma van 100 miljoen euro.’

Puilaetco merkt op: ‘ASMI noteert veel goedkoper dan de gewezen spin-off uit de jaren 80, ASML, terwijl het van dezelfde marktdynamiek geniet.’ De analisten wijzen ook op het belang van 25 procent in de chipverpakker ASM PT. Op termijn kan dat belang verkocht worden, wat tot een extra uitkering kan leiden.

3. BNP Paribas

Het gebeurde de voorbije jaren zelden, maar een bank heeft deze top 10 gehaald. ING wijst erop dat BNP Paribas met een korting noteert tegenover de sectorgenoten. ‘Die korting is niet gerechtvaardigd, gelet op de fundamentele cijfers.’ Dat vindt Test-Aankoop Invest ook: ‘Wegens de inspanningen om rendabeler te worden (uitbreiding onlinebankieren, solider worden, de kosten drukken...) is de korting onterecht. Verder zal de geringe rentestijging in Europa de winstgevendheid van de retailbank ten goede komen.’ Volgens het weekblad verdient BNP Paribas een plaats in uw portefeuille, ‘ook al moet de groep nog forser inzetten op maatregelen om haar winstgevendheid op te krikken’.

4. Alphabet

Alphabet is het enige FAANG-aandeel in de top 10. ‘Het moederbedrijf boven Google en YouTube heeft ons opnieuw verbaasd met ijzersterke kwartaalcijfers’, zegt Leo Stevens & Cie. ‘Met Google Search, Android voor smartphones, YouTube en Google Maps heeft Alphabet verschillende platformen waarmee het de markt voor online advertenties domineert. Bovendien profiteert Google van de heropening van de economie omdat het een belangrijk deel van de reclame-inkomsten (meer dan 10%) genereert in het segment van reizen en vrije tijd’, zegt KBC Asset Management. Volgens de beheerder krijgt de belegger met Waymo, de zelfrijdende autodivisie, nog een gratis optie bij het aandeel. Waymo haalde afgelopen week 2,5 miljard dollar vers geld op.

5. Sanofi

De Franse farmagroep Sanofi is de topfavoriet van ING. ‘Beleggers hebben veel vertrouwen in de relatief nieuwe CEO Paul Hudson, ex-Novartis. Momenteel noteert het aandeel tegen een korting omdat het vorige management weinig vertrouwen genoot. Er is dus ruimte voor Hudson om een herwaardering van het aandeel te realiseren.’ ING gelooft sterk in Dupixent. ‘Dat is een medicijn ter behandeling van ernstige eczeem met een potentiële omzet van 10 miljard euro. Dat zit niet in de koers.’ Leleux AB merkt op dat Sanofi een dividendaristocraat is. Lees: de groep verhoogde dit jaar voor de 27ste keer op rij haar dividend. Het dividendrendement bedraagt 3,7 procent bruto.

6. TKH

Het Nederlandse TKH produceert systemen voor bandenfabrikanten en levert producten en diensten voor de industrie, gebouwen en telecomnetwerken. ‘Door het herstel van de autosector is de divisie Tire Building een grote winstmaker. In de afdeling Machine Vision profiteert TKH van de automatisering van fabricageprocessen. Het vrije kasstroomrendement (de vrije kasstroom gedeeld door de beurswaarde, red.) ligt op een fraaie 9 procent’ zegt Van Lanschot. Nagelmackers beaamt: ‘Tegen 14 keer de winst van 2022 is TKH niet duur.’

7. LVMH

Dierickx Leys tipt de Franse luxegroep LVMH . ‘Het bedrijf beschikt over een indrukwekkende merkenportefeuille, denk aan Louis Vuitton (mode en lederwaren), Christian Dior (haute couture), Veuve Clicquot (champagne) en TAGHeuer (horloges).’ Eerder dit jaar sprak het management over een ‘goede jaarstart’. Maar volgens Dierickx Leys is dat een understatement. ‘De cijfers in het eerste kwartaal waren ronduit spectaculair en zijn des te opmerkelijker omdat verschillende landen nog altijd getroffen zijn door lockdowns.’ BNP Paribas Fortis: ‘De succesvolle overname van Tiffany voor 15,8 miljard dollar verdubbelt de schaalgrootte in LVMH’s kleinste tak, horloges en juwelen. De groep is een consistente uitblinker in de sector voor groei en winstgevendheid.’ In dezelfde sector verkiest BNP Paribas Fortis de ‘underperformer’ Richemont uit Zwitserland.

8. AstraZeneca

‘Omdat zijn vaccin minder effectief is dan dat van Pfizer krijgt AstraZeneca negatieve pers. Maar het is de tweede grootste verkoper van covidvaccins wereldwijd’, zegt BNP Paribas Fortis. ‘Het vaccin heeft niets te maken met onze beleggerscase’, zegt Puilaetco. ‘Het wordt verkocht tegen de kostprijs of tegen een zeer lage winstmarge. Belangrijker is de overname van Alexion, een strategische zet rond weesgeneesmiddelen (medicijnen voor zeldzame ziektes, red.).’ AstraZeneca is de sterkst groeiende farmagroep in Europa, stelt BNP Paribas Fortis, ‘met dank aan innovatieve kankermedicijnen met blockbusterpotentieel en een beloftevolle pijplijn aan nieuwe medicijnen.’

9. Salesforce

Veel lezers kennen misschien eerder Slack dan Salesforce. Slack is de expert in zakelijke chats die Salesforce voor 28 miljard dollar overnam. ‘Eerst waren beleggers kritisch wegens het prijskaartje. Nu geven ze Slack een warmere ontvangst. Slack kan zelfs een koersaanjager worden’, zegt Van Lanschot. Salesforce verkoopt producten (via de cloud) die bedrijven toelaten de interactie met klanten te analyseren en te beheren. ‘De internationale expansie is nog in volle gang’, zegt BNP Paribas Fortis. ‘Naar het voorbeeld van de gigant Amazon zou Salesforce de komende jaren mooie winsten kunnen boeken.’

Het coronavaccin van AstraZeneca heeft niets te maken met onze beleggerscase. Dat vaccin wordt tegen de kostprijs of een zeer lage winstmarge verkocht.
Puilaetco

10. Amadeus IT

De topfavoriet van Petercam Degroof AM sluit de top tien af: een aandeel op de beurs van Madrid. ‘Amadeus IT is de marktleider in reserveringssystemen voor de luchtvaartindustrie. De uitbestedingstrend van in-house naar ‘externe’ systemen zou postcovid moeten versnellen.’

11. BillerudKorsnäs

We nomineren BillerudKorsnäs als onze meest exotische naam. ‘Dit Zweedse bedrijf is actief in kartonverpakking’, zegt Kepler Cheuvreux, dat samenwerkt met Belfius. ‘Het bedrijf is een duidelijke winnaar voor focus op het milieu.’ In combinatie met geplande besparingen kan zich dat volgens Kepler vertalen in ‘een groei van de vrije kasstromen en een mooie return voor de aandeelhouder.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud