CEO Sequana Medical: 'De beurs is een platform om verder te groeien'

Ian Crosbie, de CEO van Sequana Medical ©rv

CEO Ian Crosbie over het beursdebuut van Sequana Medical op Euronext Brussel.

Maandag maakte Sequana Medical, maker van medische drainagepompjes, zijn debuut op de beurs. Het bedrijf gaf eerder nieuwe aandelen uit tegen een prijs van 8,50 euro per stuk en haalde 27,5 miljoen euro op. De emissieprijs zat aan de onderkant van de prijsvork en een groot deel van de kopers waren bestaande aandeelhouders, waarmee de beursgang niet een daverend succes was. We spraken maandagochtend na de beursbel de CEO van de pompjesmaker.

Normaal doen bedrijven een beursgang om nieuwe aandeelhouders te kunnen bereiken. Bij de beursgang van Sequana Medical zagen we vooral dezelfde aandeelhouders die hebben ingetekend. Is dat een tegenvaller?

Ian Crosbie: Ik denk dat het een goed teken is dat we zien dat de 'oude' aandeelhouders voor een belangrijk deel hebben ingetekend. Het laat zien dat ze vertrouwen in ons hebben, dus ik zie dat niet als iets negatiefs. Als je bij een IPO ziet dat het met name nieuwe investeerders zijn die intekenen, dan vragen mensen waarom de originele aandeelhouders geen kapitaal meer willen geven.

Was het niet wat vroeg om met Sequana naar de beurs te gaan? Het is een redelijk klein bedrijf.

Ian Crosbie: Voor ons is de beurs een platform dat we willen gebruiken om door te groeien als bedrijf. Met de beursgang maken we de weg vrij voor nieuwe kapitaalophalingen in de toekomst. Als de resultaten van de Amerikaanse studies goed zijn om uiteindelijk naar de VS te gaan. Nu hebben we dus nog weinig kapitaal nodig, maar als blijkt dat we succesvol zijn, dan zullen we nieuw geld ophalen. Daarnaast is het belangrijk dat we in staat zijn om onze werknemers opties aan te bieden, een beursgang maakt dat een stuk makkelijker. Dit hebben we nodig om goede mensen aan te trekken.

Ongeveer 17 procent van het geld dat u heeft opgehaald, gaat naar kosten van banken en advocaten. Vindt u dat normaal?

Ian Crosbie: Goede adviseurs kosten geld. Investeerders willen dat we onze processen goed regelen en dat we een goed georganiseerd bedrijf hebben. Met een strenger geworden regulering moet je je goed laten informeren. Ik vind het zeker niet fijn om geld te besteden aan zaken die het bedrijf niet direct vooruithelpen, maar in dit geval hebben we het minimum besteed van wat we konden besteden voor dit proces.

Hoelang kan Sequana Medical door zonder nieuwe cashinjectie?

Ian Crosbie: Deze kapitaalophaling zal ons onderzoek in de VS op weg helpen en stelt ons in staat onze pilootstudies op het gebied van hartfalen af te maken. Daarnaast kunnen we onze Europese activiteiten opschalen met dit geld. Als we succes zien in ons onderzoek in de VS of in onze studie over hartfalen, dan zullen we opnieuw naar de kapitaalmarkt gaan.

Hoe ziet de lening van Bootstrap (een fonds dat risicovolle kredieten verschaft, red.) eruit?

Ian Crosbie: We zijn nu meer dan 2 jaar gesteund door Bootstrap. Ze steunen bedrijven die geen cashflows hebben, dat is vrij normaal in onze sector. De rente die we betalen op de lening is 12 procent, dat is een redelijke rente voor een bedrijf dat verlies maakt en in de toekomst meer kapitaal nodig heeft.

Hebben jullie nog andere producten in de pijplijn behalve de pompjes?

Ian Crosbie: We houden ons voorlopig bij de pompjes, maar we gaan wel kijken of er andere gebieden zijn waar we onze technologie op kunnen inzetten. We hopen dat met de vergaarde bekendheid van de beursgang dat er mensen in de sector zullen zijn die extra mogelijkheden zien voor de toepassing van ons product. Als onze resultaten uitwijzen dat de pomp goed werkt bij hart- en leverklachten, dan is er volgens mij al een hele stap gezet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud