Celyad keldert bij debuut op Nasdaq

©Anthony Dehez

Celyad haalde 100 miljoen dollar vers geld op, maar de eerste beursdag op Nasdaq verloopt in mineur.

Celyad  - het vroegere Cardio3 Biosciences -verliest vrijdag fors terrein. Het bedrijf haalde 100 miljoen dollar op via de plaatsing van nieuwe aandelen in de VS en in Europa. Die werden uitgegeven met een korting van 4 procent tegenover de slotkoers donderdagavond op Euronext Brussel. 

De aandelenkoers van Celyad op Euronext Brussel vandaag. Het is duidelijk wanneer de handel op Nasdaq van start ging. Beleggers dumpen het aandeel bij het beursdebuut in New York. ©Bloomberg

Het Waalse biotechbedrijf geeft in totaal 1,46 miljoen nieuwe aandelen uit. 1,168 miljoen van die nieuwe aandelen zijn zogenaamde American Depositary Shares (ADS), Amerikaanse aandelen die een onderliggend Europees aandeel vertegenwoordigen. De uitgifteprijs bedraagt 68,56 dollar (60,25 euro), goed dus voor in totaal 80,1 miljoen dollar.

Celyad haalt voorts nog 20 miljoen dollar of 17,6 miljoen euro op met een private plaatsing van 292.000 'gewone' Europese aandelen aan 60,25 euro. Dat houdt een korting van 4 procent in op de slotkoers van donderdag. Door de overtoewijzingsoptie kunnen beleggers de komende 30 dagen nog eens op 175.200 ADS'en en 43.800 gewone aandelen intekenen, wat nog eens 15 miljoen dollar in het laatje kan brengen. 

Nieuwe behandelingen

Celyad wil met de financiering nieuwe kankerbehandelingen ontwikkelen. Het gaat om immunotherapie, een relatief nieuwe medische aanpak die enorm aanslaat. Daarbij worden immuuncellen van een patiënt uit het lichaam genomen,aangepast en opnieuw in het lichaam geïnjecteerd. Die aangepaste cellen gaan kanker opsporen en bevechten.

Celyad is niet het eerste Belgische biotechbedrijf dat naar de VS trekt. Ook Galapagos stapte onlangs naar Nasdaq. Biotechbedrijven menen dat ze met een Amerikaanse beursintroductie aan geloofwaardigheid winnen en zo meer Amerikaanse investeerders kunnen overtuigen. 'We moeten gewoon op Nasdaq zijn', zei CEO Christian Homsy eerder al. 'De VS tellen meer investeerders met diepe zakken, die het risico willen nemen om in nieuwe geneesmiddelen te investeren.' 

De Belgische biotech'ers wagen niet toevallig de sprong nu hun aandelen op recordhoogte staan. Daardoor moeten ze minder nieuwe aandelen uitgeven om hetzelfde bedrag op te halen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud