Advertentie

Chinees groeispook doet beleggers weer opschrikken

©AFP

De Europese beurzen verliezen zo'n 3 procent. Nieuwe cijfers over de Chinese industrie wijzen duidelijk op een groeivertraging van 's werelds tweede grootste economie. Daarnaast verwacht het IMF dat de wereldeconomie dit jaar minder hard zal groeien dan gepland.

Rond 17 uur noteert de EuroStoxx50 , de korf met 50 grootste aandelen uit de eurozone, bijna 3 procent lager. Ook de bredere Stoxx600 dondert bijna 3 procent lager. Vooral de industriële aandelen krijgen klappen.

Brussel ontsnapt niet aan de algemene malaise, en zakt onder 3.400 punten. In Brussel biedt D'Ieteren stevig weerwerk. Terwijl alle andere aandelen in de Brusselse sterindex terrein moeten prijsgeven, duwt de autodienstengroep het gaspedaal stevig in, met een winst van 9 procent.

Vanmorgen werden er in Europa nochtans positieve macrocijfers bekendgemaakt. Zo daalde de werkloosheid in de eurozone in juli tot 10,9 procent. Dat is het laagste niveau sinds februari 2012. In juni zat nog 11,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk, in juli 2014 ging het om 11,6 procent. Ook de cijfers over de industrie vielen mee voor de maand augustus. Uit de zogenaamde PMI-index, die uitkwam op 52,3 punten tegenover 52,4 in juli, valt nog altijd af te leiden dat die industrie groeit. Vooral met dank aan de Duitse motor.

Maar beleggers keken vooral naar China. Daar is de industriële activiteit in augustus gekrompen, wat wijst op een vertraging van de economische groei. In China zakte de zogenaamde PMI-index in augustus van 50 naar 49,7 punten. Dat is het laagste niveau in drie jaar. Een cijfer onder 50 wijst op een krimpende activiteit.

Opnieuw slecht nieuws vanuit China dus. IMF-topvrouw Christine Lagarde deed daar nog een schepje bovenop. Tijdens een bezoek aan Indonesië zei de Française dat de wereldeconomie dit jaar wellicht minder hard zal groeien dan verwacht. In juli ging het IMF nog uit van 3,3 procent groei, maar de eventuele gevolgen van de zwakkere groei in China en de vooruitzichten voor een renteverhoging in de Verenigde Staten zouden daar een rem op kunnen zetten.

Voor beleggers opnieuw het signaal om het hazenpad te kiezen. In vergelijking met de 'Zwarte Maandag' van vorige week vallen de verliezen vandaag evenwel mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud