Chipmalaise weegt op Nasdaq

Een 'bitcoinmijn' in het IJslandse Fitjar. Door de crash van de cryptomunten is er minder vraag naar de krachtpatserchips van Nvidia. ©EPA

Na een vertienvoudiging van de beurskoers op goed twee jaar, krijgt Nvidia nu met de wetten van de zwaartekracht af te rekenen.

Terwijl op Wall Street de Dow Jones  met dank aan een remonte van de oliereuzen een plus van 0,5 procent liet optekenen, verloor Nasdaq  0,2 procent.

De belangrijkste reden voor de terugval is Nvidia , in 2017 hét steraandeel van de technologiebeurs. De chipbakker - oorspronkekelijk met zijn krachtpatserchips alleen bekend bij fervente gamers - profiteerde lang van alle mogelijke hypes, van de opmars van datacenters, over zelfrijdende auto's tot de opkomst van cryptomunten. 

Het gros van die trends blijft overeind, alleen de cryptomunten zijn afgaand op het jongste kwartaalrapport over hun piek heen. En dus er minder brute rekenkracht nodig om bitcoin en andere munten te 'ontginnen'. 'De cryptokater heeft langer geduurd dan we verwachtten', erkende CEO Jensen Huang op de telefonische conferentie met analisten. 'Dit is absoluut een tegenvaller en ik wou dat we die eerder hadden zien aankomen.'

Door de bitcoinmalaise voorspelt Huang dat dit kwartaal de omzet zal krimpen tot 2,7 miljard dollar, tegenover 2,9 miljard dollar een jaar eerder. Beleggers die tot voor kort euforische groeien gewoon waren geraakt, reageren 'not amused': het aandeel tuimelde 18,8 procent naar 164,43 dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect