City-analisten over Bpost: 'Dividend cruciaal voor management'

Bpost-CEO Koen Van Gerven ©REUTERS

In twee koopadviezen maken City-analisten zich sterk dat de postgroep desnoods in haar reserves zal duiken om het dividend op peil te houden.

Bpost lijkt na de zware koersval in 2018, waarbij het aandeel  onder de intekenprijs van 2013 tuimelde, voor City-analisten stilaan zijn straf uitgezeten hebben. Het beurshuis HSBC verhoogt het advies voor de Belgische postbode in één trek van 'verkopen' naar 'kopen' en het koersdoel stijgt met een tiende naar 15,3 euro. 

De HSBC-telecomanalisten erkennen dat Bpost met flink wat problemen kampt: een herstelplan voor de weinig renderende Amerikaanse overname Radial dat tijd zal vergen, een scherpere daling van het binnenlands briefverkeer en operationele problemen bij het nieuwe sorteercentrum Brussel X. 'Maar we denken dat al dat nieuws nu in de koers verrekend zit', klinkt het. 

Bij de huidige beurskoers beloopt het dividendrendement van Bpost 10 procent. Dat lijkt te suggereren dat veel beleggers er lijken van uit te gaan dat de postgroep het mes zal moeten zetten in het dividend. HSBC erkent dat Bpost door de zwakke winstevolutie 'waarschijnlijk extra schulden moet aangaan' om het dividend te handhaven, maar dat de sterke balans die extra schulden toelaat. 

Eenzelfde teneur bij een ander Londens beurshuis, UBS. 'Bpost moet zo'n 420 miljoen euro bedrijfswinst realiseren om jaarlijks zoals nu 262 miljoen aan dividenden uit te keren. Dus moet het dividend alleen worden verlaagd als de bedrijfswinst over een langere periode aan de onderkant van de aangegeven vork van 390 à 440 miljoen voor de periode 2019-2022 zou uitkomen', luidt het. 

'We denken dat het dividend een cruciaal objectief is voor het management, gelet op hoe belangrijk dat is voor de aandeelhouders', stelt UBS-analist Dominic Edridge. Volgens hem zal het management via besparingen proberen voldoende winst te genereren om die belofte te blijven inlossen. 

Spaarpotje

UBS merkt op dat Bpost over een boekhoudkundig 'spaarpotje' van 173 miljoen euro beschikt, de beschikbare reserves die de groep de voorbije jaren volgens de Belgische boekhoudnormen kon opbouwen omdat ze maar ongeveer 85 procent van de nettowinst uitkeerde. Uit die reserves kan het bedrijf indien nodig de komende jaren putten, ook als de nettowinst kleiner is dan het bedrag dat het naar de aandeelhouders laat vloeien. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect