Cofinimmo verzelfstandigt kantoorvastgoed

De kantoordochter van Cofinimmo is 1,4 miljard euro waard. ©DB60115774

De vastgoedgroep Cofinimmo splitst haar kantoorportefeuille af in een apart filiaal. Dat vergroot de kans dat de dividendbelasting sneller halveert.

Cofinimmo brengt zijn 77 kantoorgebouwen onder in een aparte dochter. Dat maakt het mogelijk het kapitaal open te stellen voor externe investeerders, terwijl Cofinimmo de controle erover kan behouden.

Het is een manier om in kantoren te groeien zonder de doelstelling aan te tasten om vooral in zorgvastgoed uit te breiden. Cofinimmo stelt dat het een kwestie van tijd is om zorgvastgoed te laten groeien tot 60 procent van de portefeuille. Dat is het peil waar het dividend niet langer aan 30 maar aan 15 procent belast wordt. Eind september lag het aandeel van zorgvastgoed - volgens de eigen definitie van Cofinimmo - op 58 procent.

Centrale businessdistrict

De kantoordochter van Cofinimmo zal 77 gebouwen tellen, met een gezamenlijke oppervlakte van 550.700 vierkante meter en een waarde van 1,4 miljard euro. De kantoren vertegenwoordigen zowat 30 procent van de totale vastgoedportefeuille van de groep. De meeste kantoren liggen in het centrale businessdistrict van Brussel.

'Door het kapitaal open te stellen voor toekomstige investeerders, die kunnen gebruikmaken van het management- en investeringsplatform van Cofinimmo, kunnen we een deel van het geĆÆnvesteerde kapitaal in de kantorenportefeuille recycleren en tegelijk de controle over de dochter behouden', zegt de vastgoedgroep.

Cofinimmo wil met andere woorden meer kapitaal gebruiken om in andere domeinen dan kantoren te investeren, zorgvastgoed dus. Dat kan de groei in dat domein versnellen.

De operatie wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud