Advertentie

Conservatief Bekaert botst met euforische belegger

Bekaert-CEO Matthew Taylor ©BELGA

Manisch-depressieve beleggers toppen de beurswaarde van Bekaert met 280 miljoen af, omdat de halfjaarwinst 5 miljoen onder de verwachtingen uitkwam.

Omzet plus 15 procent. Bedrijfswinst +12 procent. Nettowinst +110%. Argeloze beleggers zouden dus kunnen denken dat Bekaert een halfjaarrapport afleverde dat zelfs de meest veeleisende belegger kan bekoren. 

Niet dus: het aandeel tuimelt 10 procent naar 42,16 euro, 280 miljoen euro beurswaarde gaat in rook op. De oorzaak? Een bedrijfswinst die met 176 miljoen euro 5 miljoen euro onder de analistenconsensus uitkwam.

Voornaamste boosdoeners zijn een vertraging in China en de onzekere toestand in Latijns-Amerika, vooral dan de hallucinante implosie van de voor Bekaert al decennia belangrijke Venezolaanse economie. 

De staaltechnologiegroep blijft ook haar conservatieve zelve en blijft bij de prognose dat de bedrijfswinst die van 2016 in absolute cijfers zal evenaren. Dat was niet wat het beurswereldje wou horen: analisten leggen de lat op 320 miljoen euro, een stuk meer dan de 305 miljoen euro over 2016.

De voornaamste reden voor de koersafstraffing lijkt echter niet zozeer het halfjaarrapport an sich zich te zijn, wel een belegger die na verbluffende jaarcijfers en een dito kwartaalupdate heel hard van stapel is gelopen. Fundamenteel verandert het kwartaalrapport niets: met een doorgedreven 'fitnesskuur' voor alle fabrieken maakt CEO Matthew Taylor werk van de ambitie om de winstmarge tot 10 procent op te drijven. 

In het voorjaar piekte het aandeel Bekaert op bijna 49 euro, een verdubbeling tegenover begin 2016 en het hoogste peil sinds 2011. Bij die koers noteerde het bedrijf tegen 2 keer de boekwaarde, bijna 10 keer de bedrijfswinst en 28 keer de nettowinst over 2016. Een waardering die weinig ruimte liet voor de minste ontgoocheling, wat vandaag duidelijk wordt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud