weekboek

De onderkleren van de koningin

Serge Mampaey

Waarom de queen geen ondergoed meer zal dragen van de Wetterse lingeriemaker Van de Velde en hoe de beurs kampt met biotech-hooikoorts en cannabis-hallucinaties.

Ik ben er niet jaloers op, maar mevrouw June Kenton had gedurende decennia het genoegen - of het ongenoegen zo u wil - om in de knusse vertrekken van Buckingham Palace het persoonlijke pasadvies te leveren voor de beha’s, slipjes en korsetten van de queen. De Britse monarch Elisabeth II wachtte haar naar verluidt steeds half aangekleed op, en paste het liefst haar nieuwe ondergoed terwijl haar corgi’s toekeken.

‘UK’s biggest boobologist’, zoals Kenton zichzelf noemt, gaf advies aan alle Windsors. Zo houdt prinses Margaret meer van kant en Elisabeth meer van katoen. En vroeg wijlen prinses Diana telkens naar posters met vrouwen in pikante lingerie of badkleding, zodat haar zonen William en Harry ze in hun kamers in Eton College konden ophangen.

Wijlen prinses Diana vroeg telkens naar posters met vrouwen in pikante lingerie of badkleding, zodat haar zonen William en Harry ze in hun kamers in Eton College konden ophangen.

Hoe we dat weten? Wel, omdat de 82-jarige passter van de koningin het onthullende boek ‘Storm in een D-cup’ heeft geschreven. De ontboezemingen komen haar echter duur te staan. De queen kan er niet mee lachen en heeft de vriendschap verbroken. 

En wat nog erger is: het Britse koningshuis pakte het met haar verbonden lingeriemerk Rigby & Peller het predicaat ‘hofleverancier’ af. Alle verwijzingen naar het koningshuis op briefpapier, verpakkingen of in de winkels zijn voortaan verboden. Trouwens maar drie mensen mogen daarover beslissen: de queen zelf, haar man Philip en prins Charles.

Wellicht kan het Kenton nog weinig schelen. In 1982 kocht ze samen met haar echtgenoot het toen noodlijdende Londense merk van korsetten voor 20.000 pond. In 2011 verpatsten ze 87 procent van het bedrijf voor 8 miljoen pond aan de Wetterse lingeriemaker Van de Velde . Kenton bleef aandeelhouder en koninklijk passter van Rigby & Peller, maar door haar schuld dragen de Engelse royals voortaan geen producten van de Vlaamse groep meer.

Van de Velde heeft nog werk voor de boeg

Vielen de omzetcijfers van Van de Velde daardoor wat tegen? Traditioneel geeft de onderneming elk jaar als allereerste van de Brusselse beurs inzage in de verkoopcijfers. Op gedetailleerde winstcijfers is het nog even wachten. De omzet steeg vorig jaar met 1 procent naar 208,7 miljoen euro. Dat lijkt niet slecht en het ligt in de lijn van de uitlatingen van het management over een status quo. Maar als je daar de cijfers uit de eerste helft van 2017 uit distilleert, stoot je op een neergang van 1,3 procent in de tweede jaarhelft.

June Kenton, naar eigen zeggen 'UK's biggest boobologist' koos jarenlang de bh's uit voor de queen. ©Steve Cockram @ Photography one

Bovendien doet alleen de groothandel het slecht met een terugval van 0,3 procent in 2017. Die tak realiseert de hoogste marges, wat doet veronderstellen dat de winst van de hele groep in 2017 onder druk  stond.

Tel daarbij de vele extra investeringen die Van de Velde aankondigde in de onlineverkoop, de IT-infrastructuur, een betere bevoorrading, de merken en in personeel, en je kan besluiten dat de nettowinst in 2017 toch gevoelig lager zal liggen dan het jaar voordien. Ook een beslissing van Tunesië, waar Van de Velde een fabriek heeft, om de bedrijfsbelastingen fors te verhogen weegt op het nettoresultaat.

 

Gelukkig zijn er ook lichtpunten. Het eigen retailnetwerk zag de verkoop met 4,2 procent toenemen. Van de Velde mikt sinds kort samen met partners ook op homeparty’s, waar ook juwelen of zonnebrillen worden verkocht, en op een groter gebruik van ‘influencers’, bekende personen naar wie veel consumenten opkijken. Vooral het Spaanse merk Andres Sarda lijkt goed te scoren. In Buckingham Palace zal zo’n home party alvast niet meer plaatsvinden.

©Mediafin

Het management heeft duidelijk nog werk voor de boeg. De koers houdt daar gelukkig rekening mee. Precies een jaar geleden kostte Van de Velde nog 65 euro, een derde meer dan nu. De stevige balans laat toe nog een mooi dividend te betalen. Al mag u wellicht niet rekenen op de 3,50 euro bruto van de twee vorige jaren. Het bedrijf hanteert als stelregel minstens 40 procent van de winst uit te keren, en beschouwde de voorbije twee jaar een deel van de uitkering als ‘uitzonderlijk’.

Speculatieve (hooi)koorts

De omzetcijfers van Van de Velde laten toe wat minder te schrijven over het hete thema bij uitstek dezer dagen: de Belgische biotech. Daarover kan u al veel lezen op andere pagina’s van deze krant. De biedingen op Tigenix   en Ablynx  doen dromen, maar de sprint bij sectorgenoten zet toch aan tot voorzichtigheid.

Bij ASIT Biotech is de bankrekening met naar schatting 1 miljoen euro zo goed als leeg.

Dat ASIT Biotech  een kwart hoger ging na de mededeling dat het in het vakblad Allergy een artikel gaat publiceren over tests met zijn middel tegen graspollen die zelfs al voor de beursgang gebeurd zijn, lijkt eerder op speculatieve (hooi)koorts. De bankrekening van het bedrijf is met naar schatting 1 miljoen euro zo goed als leeg. Wellicht is de peptalk nodig om snel kapitaal te kunnen ophalen. Vergeet niet dat de Duitse geneesmiddelenautoriteiten vorig jaar niet overtuigd waren van de laatste testresultaten van het middel en ASIT hebben verplicht het onderzoek over te doen. Daarvoor is vanzelfsprekend weer een berg vers geld nodig. 

Aan de weekprestatie van Curetis   te zien lijkt het alsof ook de maker van het minilabo Unyvero al een royaal overnamebod mocht ontvangen. Curetis is vergelijkbaar met Biocartis  , maar geen concurrent. Het richt zich op diagnoses voor een ander soort ziektes, zoals infecties van de luchtwegen.

We geven toe: er was wat goed nieuws. Het bedrijf uit Stuttgart dat voor Euronext koos omdat het hier makkelijker geld kon ophalen dan in zijn thuisland, breidt de samenwerking met de Chinese specialist in gentechnologie MGI uit. Ze gaan samen tests ontwikkelen en de Chinezen zullen Curetis vergoeden voor het gebruik van zijn technologie.

Bovendien meldde Curetis dat de Amerikaanse farmatoezichthouder FDA weldra beslist of Unyvero op de Amerikaanse markt mag komen. De gesprekken daarover verliepen volgens topman Oliver Schacht goed. Gunstige berichten dus, maar zijn ze ook de 46 miljoen euro waard die Curetis er deze week bijkreeg?

Hallucineren

Over de Atlantische Oceaan is al maanden een andere hype aan de gang: cannabis. Nu steeds meer staten en landen het gebruik van de drug legaliseren, zeker om medicinale redenen, ligt alles wat van ver of dichtbij met softdrugs te maken heeft in de bovenste lade van de beleggers. Vaak gaat het om kleine illiquide bedrijven, zodat een rally snel is uitgelokt.

©Mediafin

Fagron  springt op de kar. De leverancier aan apothekers gaat de op cannabis gebaseerde producten van het Canadese Cannimed verdelen in 17 landen. De koers van Cannimed verdrievoudigde bijna sinds oktober. Het bedrijfje realiseerde de eerste negen maanden een omzet van omgerekend minder dan 10 miljoen euro, maar is bijna 400 miljoen waard op de beurs. 

Cannimed groeit weliswaar als kool, maar in een markt met relatief makkelijk te telen producten voor nieuwkomers en zelfs voor doe-het-zelvers lijkt 40 keer de omzet een hallucinatie voor niet-gedrogeerde beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content