opmerkelijk

Draghi helpt Balta 2 miljoen te besparen

©Jonas Roosens

De tapijtengroep haalt 35 miljoen goedkope schulden op om een deel van een dure lening uit 2015 vervroegd af te lossen.

Samen met de halfjaarcijfers kondigt Balta ook aan dat de tapijtengroep voor 35 miljoen schulden op drie jaar aangaat. Rente: 1,4 procentpunt boven Euribor, wat bij de huidige nulrente de facto ook een totale rentelast van 1,4 procent is.

Met het verse krediet gaat Balta 33,9 miljoen euro van een dure zevenjaarslening van 290 miljoen uit 2015 - met een forse coupon van 7,75 procent - vervroegd inkopen. 

Op die 33,9 miljoen betaalt Balta dus nog jaarlijks iets minder dan een half miljoen rente, tegenover dik 2,6 miljoen voorheen. Een besparing van 2,1 miljoen op jaarbasis dus. 

Balta maakt zo net als vele andere bedrijven (zie inzet onderaan) dankbaar gebruik van het volgehouden lagerentebeleid van Europese Centrale Bank-voorzitter Mario Draghi. Daardoor is ook voor een bedrijf met een stevige schuldenlast als Balta het renteklimaat opgeklaard.

©Tijd Multimedia

Dat leert de 'tweedehandsmarkt': daar zijn beleggers nu bereid 109 euro te betalen voor elke 100 euro die ze in 2022 van Balta terugbetaald krijgen. Daardoor beloopt het effectieve rendement over de resterende looptijd nog slechts 5,7 procent, een volle 2 procentpunt onder de nominale coupon van 7,75 procent

GRAZIE MILLE, MARIO

Kinepolis is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer GhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, Telenet (en recent nog eens Telenet), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n