Duchâtelet brengt chipbedrijf naar Franse beurs

©BELGAIMAGE

Roland Duchâtelet geeft het startschot voor de beursintroductie van X-Fab, een zusterbedrijf van Melexis.

X-Fab heeft zijn officiële zetel in België, maar is hier weinig bekend. De chipfabrikant is sterk aanwezig in Duitsland en kocht onlangs zijn grootste fabriek in Frankrijk, waar nu de beursgang plaatsvindt. Terwijl een beursgang in Frankfurt jaren geleden mislukte, schiet de operatie nu wel uit de startblokken.

De prijsvork voor de operatie is vastgelegd op 8 tot 10,50 euro per aandeel. X-Fab wil voor 250 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. Bij een grote vraag kan daar 10 procent bijkomen. Daarnaast worden ook voor maximaal 217 miljoen euro bestaande aandelen verkocht. Het totale bedrag van de beursgang kan dus oplopen van 440 miljoen tot 492 miljoen euro. Daarmee kan het bedrijf 1 tot 1,3 miljard euro waard zijn. Ter vergelijking: Melexis is 3,3 miljard euro waard.

1 Wat is X-Fab?

X-Fab is de grootste Europese chipfabrikant in een wereld die gedomineerd wordt door Aziaten. Terwijl de meeste bedrijven op digitale chips focussen, zit X-Fab in de niche van sensoren en chips voor analoge toepassingen. De autosector is een van de grootste afnemers van producten als regen- of lichtsensoren.

X-Fab specialiseert zich in de echte productie van chips, minder in de ontwikkeling ervan. In zijn klantenbestand zitten vooral bedrijven die het omgekeerde doen: chips ontwikkelen, maar niet produceren. De grootste klant is het Belgische beursgenoteerde Melexis, dat net als X-Fab wordt gecontroleerd door Xtrion, de holding van Roland Duchâtelet, X-Fab-CEO Rudi De Winter en zijn vrouw, Melexis-CEO Françoise Chombar.

Het bedrijf heeft drie fabrieken in Duitsland en vestigingen in Frankrijk, de VS en Maleisië. De 3.600 werknemers realiseerden samen 513 miljoen dollar omzet (485 miljoen euro). Dat leverde een operationele winst op van 50,5 miljoen dollar en een nettowinst van 46 miljoen dollar.

2 Waarom een beursgang?

CEO Rudi De Winter verwacht verdere consolidatie in de chipsector. X-Fab verwierf al zijn fabrieken via overnames en wil klaar staan bij opportuniteiten. De Winter benadrukt dat er voldoende eigen middelen zijn voor het geplande investeringsprogramma in de eigen fabrieken (350 tot 370 miljoen dollar op drie jaar). X-Fab profileert zich als een groeibedrijf. De eerste jaren moet geen dividend worden verwacht.

3 Kunnen Belgen intekenen?

Neen, de beursgang gebeurt enkel in Parijs, zonder bijkomende notering in Brussel. De operatie is in de eerste plaats gericht op institutionele aandeelhouders. Er is enkel een klein verplicht pakket voor kleine beleggers in Frankrijk. De operatie wordt vandaag op gang getrokken. Normaal noteert het aandeel op 6 april. Die datum kan worden vervroegd als de inschrijvingsperiode versneld zou worden afgesloten.

4 Passeert Duchâtelet langs de kassa?

Nee, de holding Xtrion van de oprichters Duchâtelet, De Winter en Chombar verkoopt geen aandelen bij deze operatie en belooft dat nog minstens drie jaar niet te doen. Het Maleisische fonds Sarawak Technology Holdings wil ongeveer de helft van zijn participatie van 35 procent verkopen. TDK-Micronas verkoopt zijn hele belang van 2 procent. Bij een geslaagde beursgang valt het belang van Xtrion terug van 61,4 procent nu tot 48,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect