Advertentie

Dure euro 'obstakel' voor Nyrstar

©Dries Luyten

De zinkspecialist loste over het eerste halfjaar de verwachtingen in en zit met de cruciale reconversie van Port Pirie op schema.

Het belangrijkste element in het halfjaarrapport van de zinkspecialist Nyrstar  is geen cijfer. Wel de boodschap dat de cruciale reconversie van de site in het Zuid-Australische Port Pirie van loodsmelter tot recyclagespecialist geen extra vertraging oploopt.

In september wordt de hoogoven in bedrijf gesteld. De zinkspecialist waarschuwde in februari dat Port Pirie pas vanaf 2018 ten volle zou renderen.

Die cashflow is levensnoodzakelijk om de zware schuldenberg te kunnen blijven torsen, ook al kocht Nyrstar zich eerder dit jaar via een schuldherschikking een beetje ademruimte

De huidige verzwakking van de Amerikaanse dollar is een obstakel
Hilmar Rode
CEO Nyrstar

In afwachting is de boodschap voor CEO Hilmar Rode simpel: na vijf jaar verlies op rij netto zo dicht mogelijk in de buurt van break-even te raken, om het eigen vermogen niet extra aan te tasten. Eenvoudig is dat niet aangezien de investeringen in Port Pirie en de rentelasten een groot deel van de brutobedrijfswinst (ebitda) opslokken.

Voor het eerste halfjaar boekten de smelters in lijn met de verwachtingen van analisten een ebitda van 116 miljoen euro, tegen 104 miljoen een jaar eerder. Daarbij compenseert de hogere zinkprijs de lagere verwerkingslonen, de vergoeding die smelters van mijnbouwers ontvangen om erts tot zinkconcentraten te verwerken. 

De mijnen boekten - nu dankzij de verkoop van onrendabele mijnen het bloeden gestelpt is - 15 miljoen ebitda, tegen break-even een jaar eerder. De verkoop van de resterende mijnen is op de lange baan geschoven, nu de zinkprijs in de lift zit.

Hilmar Rode, CEO van Nyrstar ©Dieter Telemans

Op groepsniveau stijgt na holdingkosten de ebitda van 90 naar 111 miljoen. Na aftrek van kapitaalinvesteringen en rentelasten dringt Nyrstar netto het verlies terug van 242 miljoen een jaar eerder naar 21 miljoen euro nu. Dat komt deels door de hogere operationele winst, maar vooral omdat de groep vorig jaar een forse afboeking op zijn mijnen doorslikte. 

Dollar

Het halfjaarrapport bevat wel één bémol. Rode wijst 'de huidige verzwakking van de Amerikaanse dollar' als een 'obstakel' aan. Sinds ECB-voorzitter Mario Draghi in juni vanuit Portugal aangaf dat het nulrentebeleid een vervaldatum heeft, trok de euro een spurtje van 1,12 naar 1,18 dollar.

Die dollar is een van de vele externe factoren die het management van Nyrstar het hoofd moet bieden. Voorlopig is de euro over heel 2017 gemiddeld nog evenveel waard als in 2016. Maar om de impact van een snelle stijging te illustreren: een toename met 10 procent op jaarbasis neemt volgens Nyrstar op jaarbasis een hap van 83 miljoen euro uit de ebitda. En dat is bijzonder onwelkom, aangezien de groep elke euro of dollar hard nodig heeft om Port Pirie op te starten én de schuldenberg van 1,2 miljard euro te beheersen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud