EVS verteert exit CEO slecht

Zelfs het WK voetbal in Rusland kon de resultaten van beeldtechnologiespecialist EVS niet echt opkrikken ©Photo News

De beurskoers van de Luikse beeldtechnologiespecialist is naar het laagste peil sinds midden 2005 gezakt. 'De raad van bestuur heeft een probleem', klinkt het bij analisten.

Twitter bestond nog niet. Zo lang is het geleden dat de beurskoers van EVS zo laag stond: 18,46 euro, een notering die laatst in de zomer van 2005 op de bordjes stond. 

Woensdag koerst de Luikse specialist in beeldtechnologie nog eens tot 6 procent lager. De reden? De plotse exit van CEO Muriel De Lathouwer. Een exit die ook de laatste fans van de voormalige Brusselse beurslieveling de handdoek in de ring doet gooien. 

De Lathouwer moest de jongste kwartalen erg zwakke resultaten presenteren. Traditioneel waren even jaren goed voor een serieuze omzetboost. Met dank aan grote sportevenementen zoals wereldbekers voetbal of Olympische Spelen, waar televisiezenders state-of-the-artapparatuur inhuurden om de zetelhangers thuis te verwennen.

Dat lijkt niet langer het geval. De Lathouwer voorspelde als laatste wapenfeit voor 2018 115 à 130 miljoen omzet. Potentieel lager zelfs dan de 119 miljoen van 2017. Analisten stippen aan dat de Luikenaars met structurele problemen lijken te kampen.

Dit is de derde keer op rij dat een CEO in een slechte verstandhouding moet vertrekken. De raad van bestuur heeft een geloofwaardigheidsprobleem
David Vagman
ING-analist

Grote klanten als televisiezenders - denk aan de Amerikaanse sportzender ESPN -  focussen hun investeringen liever op directe 'streaming' consumentenplatformen in plaats van op dure hardware voor hun ‘klassieke’ kabeldiensten.

Deze ochtend zijn analisten vooral snoeihard voor de raad van bestuur van EVS. 'Dit is nu al de derde keer op rij dat een CEO in een slechte verstandhouding moet vertrekken', merkt ING-analist David Vagman op. 'Daardoor heeft de raad van bestuur een geloofwaardigheidsprobleem'. In oktober 2014 zette EVS toenmalig CEO Joop Janssen aan de deur. Meningsverschillen over de uitvoering van de langetermijnstrategie lagen aan de basis van de breuk. Drie jaar eerder mocht Pierre L'Hoest vertrekken, andermaal niet in de beste verstandhouding.

Overnamedeal

Volgens Vagman lijken niet zozeer de zwakke resultaten, maar wel een meningsverschil over strategie (en potentiële overnamedeals) aan de basis van de exit te liggen. 'Zowel de raad van bestuur als De Lathouwer waren geïnteresseerd in een overnamedeal. Misschien raakten ze het niet eens over het doelwit,' zegt Vagman. Hij merkt wel dat de problemen EVS potentieel tot een overnamedoelwit kunnen maken. 

Vagman vindt het zoveelste CEO-vertrek alvast een slecht signaal. 'De Lathouwer lag goed in de markt bij beleggers door haar sterke strategie. Ze had zich ook omringd met een goed team. Toch blijft ze niet aan als CEO. Dan beginnen beleggers zich vragen te stellen. Misschien is de raad van bestuur ook niet in staat voorwaarden aan te bieden die aantrekkelijk genoeg zijn om competent kaderpersoneel te behouden. Vergeleken met andere CEOs verdienen die bij EVS weinig', suggereert Vagman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud