Advertentie

Econocom behoudt fiscaal vriendelijke winstuitkering

De keuze voor een klassiek dividend bij Econocom is eenmalig. ©mfn online editor import

Beleggers keken verrast op toen deze maand plots dividendbelasting werd ingehouden op hun coupon van Econocom. Normaal keert de IT-dienstengroep winst uit via een belastingvrije kapitaalteruggave. 'Dit klassieke dividend was eenmalig', klinkt het.

Econocom keerde op 16 november een dividend uit van 0,12 euro per aandeel. Een aantal lezers berichtte ons dat daarop 30 procent roerende voorheffing werd ingehouden. Dat is opmerkelijk omdat de IT-groep doorgaans werkt met kapitaalverminderingen die belastingvrij gebeuren. Het gaat daarbij om een uitkering van reserves waarop geen roerende voorheffing is verschuldigd.

'Dat we nu voor een klassiek dividend opteerden, is te wijten aan een timingskwestie', verklaart hoofd investeerdersrelaties Etienne Jacquet. 'Zo'n terugbetalingsregeling duurt doorgaans drie maanden langer om te organiseren, wat het onmogelijk gemaakt zou hebben om nog dit jaar een een uitkering te doen'.

Sterke balanspositie

Het moest dan ook snel gaan. In april besloot Econocom nog zijn dividend te schrappen vanwege de covidcrisis. 'Maar onze sterke balanspositie in september deed ons van mening veranderen', zegt Jacquet, 'te meer omdat we niet langer een beroep doen op steunmaatregelen van de overheid en de winstuitkering dus ook maatschappelijk te verantwoorden was.'

Volgend jaar wil Econocom terugkeren naar zijn gebruikelijke dividendpolitiek en opnieuw belastingvrij kapitaal uitkeren. Het maakt daarbij wel nog een voorbehoud voor het verdere verloop van de coronapandemie en de stemming van de algemene aandeelhoudersvergadering die gehouden wordt op 18 mei.

Econocom slikte over de eerste negen maanden van het jaar een omzetdaling van 12,5 procent. Voor heel 2020 verwacht de groep een daling in dezelfde trend. Door het afstoten van niet-kernactiviteiten bouwt de groep de schulden dit jaar wel met 200 miljoen euro af.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud