Advertentie
Advertentie

Elektrische auto geeft winst Umicore stroomstoot

Umicore-CEO Marc Grynberg ©Thierry du Bois

De materialengroep verhoogt na een sterk halfjaar de prognose voor heel 2017.

Umicore wipte over het eerste halfjaar vlot over de verwachtingen van analisten. De bedrijfswinst spurtte ruim een kwart hoger naar 195 miljoen euro, zonder rekening te houden met de verkochte bouwpoot. De omzet trok 13 procent hoger naar 1,4 miljard euro. Dat is ruim beter dan de 180 miljoen winst op 1,35 miljard omzet die analisten verwachtten. 

Het aandeel Umicore noteert in Brussel 2,2 procent hoger op 67,64 euro, een record

Dé reden voor die sterke prestatie is de afdeling die jarenlang het Klein Duimpje van de groep was, Energy & Surface Technologies. Die krikte bij een 38 procent hogere omzet van 398 miljoen de winstbijdrage 66 procent op, naar 61,2 miljoen euro. 

Dat dankzij de sneller dan verwachte doorbraak van de elektrische auto. Umicore is als marktleider in nikkel-mangaan-kobalt (NMC)-legeringen een cruciale schakel bij de productie van de herlaadbatterijen die de groeiende vloot elektrische auto's zoemend op de weg moet houden. 

Amazon van Bel20

Dit voorjaar kondigde de groep een recordinvestering in batterijmaterialen aan, wat het beleggersenthousiasme rond het aandeel de stratosfeer injoeg. Door het beleggersenthousiasme over de doorbraak van elektrische auto's is Umicore het Amazon van de Bel20 geworden: het gros van de huidige waardering van het aandeel komt van de toekomstige winst die de investeringen moeten opleveren die beleggers naar het heden vertalen.

RIP (K)WARTAALRAPPORTERING

Voor de volgende geplande update gaan beleggers tot de jaarcijfers in februari moeten geduld oefenen. Umicore laat namelijk weten geen updates over het eerste en derde kwartaal meer te verschaffen. 'Het management zal wel blijven de dialoog aangaan met beleggers over strategische thema's en de vooruitgang rond de langetermijndoelstellingen'. 

Kwartaalcijfers liggen al langer onder vuur bij veel bedrijfsleiders, die vinden dat een driemaandelijks bombardement weinig extra informatie geeft en in tegendeel beleggers het zicht op de langetermijnstrategie ontneemt

Umicore is niet de eerste die kwartaalupdates afvoert. Eerder gingen onder meer Colruyt, D'Ieteren, Lotus Bakeries, Option, Roularta en Jensen de materialengroep voor. 

De analistenrapporten doen met hun geëxtrapoleerde groei soms duizelen: Berenberg bijvoorbeeld rekent erop dat batterijmaterialen tegen 2025 bijna 1 miljard bedrijfswinst opleveren, tegenover een geschatte 35 miljoen dit jaar. Om een idee te geven: het beurshuis becijfert dat Umicore tegen 2020 de materialen voor het equivalent van 20 GWh batterijkracht kan aanleveren. Dat is 57 procent van de 35 GWh die Tesla tegen 2018 met zijn gigafabriek in Nevada ambieert. 

Niet alle beurshuizen zijn even overtuigd: Morgan Stanley stipt aan dat ook BASF en Chinese groepen als Shanshan Technologie ambities hebben in batterijmaterialen en dat het dus gevaarlijk is het marktleiderschap van Umicore in de verre toekomst te extrapoleren.

Korea

Bovendien heeft de snelle doorbraak van de elektrische auto een keerzijde in de vorm van een sneller dan verwachte neergang van de klassieke verbrandingsmotor. En dat is potentieel slecht nieuws voor de katalysatorenafdeling, die samen met rivaal Johnson Matthey hofleverancier van de dieselmotor is. 

Die afdeling heeft een minder sterk van verwacht halfjaar achter de rug: de bedrijfswinst steeg een bescheiden 4 procent naar 80,9 miljoen euro. 'Na een sterk jaarbegin, vlakte de wereldwijde autoproductie over het tweede kwartaal af', verklaart de groep.

Abstractie gemaakt voor de overname van Ordeg lag de groei bij Umicore zelfs onder die van de markt, vooral omdat Koreaanse autoproducenten hun verkopen in China fors zagen dalen. Dit als gevolg van een door de Chinese staatsmedia georkestreerde boycot wegens de Chinese onvrede over het rakettenschild dat Seoul samen met de Amerikanen installeert op het schiereiland. 

Umicore verwacht in het tweede halfjaar geen versnelling. 'De trends van het eerste halfjaar zullen voortduren in de tweede jaarhelft. De omzet zal hoger liggen dan in 2016, maar de groei zal minder uitgesproken zijn', klinkt het.

De derde tak van Umicore, de 'bovengrondse mijnbouwer' die in Hoboken (edel)metalen uit afgedankte elektronica puurt, boekte sterke groei: de winstbijdrage ging bijna een vijfde hoger naar 73,3 miljoen euro. Dit dankzij aantrekkende metalenprijzen en de geleidelijke inwerkingtreding van de hogere capaciteit in Hoboken

Prognose

Na het sterker dan verwachte halfjaar krikt Umicore de prognose voor heel 2017 op: de winst zal nu aan de bovenkant liggen van de eerder aangegeven vork van 355 à 385 miljoen euro. Rond 380 miljoen dus, in plaats van rond 370 miljoen. Dat is een toename met bijna een vijfde tegenover de 320 miljoen in 2016.

Beleggers krijgen in augustus een voorschot op boekjaar 2017 via een interimdividend. Dat voorschot is traditioneel de helft van het dividend over het voorbije boekjaar, 65 cent bruto dus

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud