Elia waarschuwt voor minder 2016

Onderhoudswerken aan het onderzeese stroomnet in de Oostzee zal tijdelijk druk zetten op de winst van de Duitse Elia-dochter 50Hertz ©picture alliance / dpa / picture

Na een verrassend sterk 2015 zal de winstbijdrage van de Duitse netbeheerder 50Hertz dit jaar tijdelijk kleiner zijn.

Bij Elia vergeet je best alles wat je over beursgenoteerde bedrijven denkt te weten. Zo is de nettowinst totaal niet afhankelijk van de conjunctuurgrillen, wél van de winst die de netbeheerder van de toezichthouders 'mag' boeken.

Dat geldt zeker voor Duitsland. Daar moet het stroomnet in snel tempo aangepast worden aan de 'Energiewende' die kanselier Merkel in het voorjaar van 2011 op gang zette.

In plaats van enkele grote stroomleveranciers, moet er een fijnmazig net uitgebouwd worden dat de vele producenten van wind- en zonne-energie op de klanten aansluit. En dus mogen netbeheerders meer winst boeken naarmate ze meer investeren, terwijl forse investeringen bij 'gewone' bedrijven op korte termijn op het onderste lijntje wegen.

Hoe zeer de overname van 50Hertz in 2010 een schot in de roos was, leert het jongste jaarrapport. De 60 procent van Elia in de Duitse netbeheerder leverde met 118,4 miljoen euro - een toename met ruim een kwart -  twee derde van de courante groepswinst van 176 miljoen of 2,89 euro per aandeel (+15%) aan. Dit dankzij een fors investeringsvolume van 900 miljoen in 2015.

De Belgische dochter Elia Transmission krikte de courante nettowinst 17 procent op, tot 88 miljoen euro. Dit ondanks de fors lagere langetermijnrente, die de winst die de Belgische netbeheerder mag boeken onder druk zet. Maar dankzij diezelfde lage rente kon Elia schulden die op de vervaldag kwamen, tegen een fors lagere rente herfinancieren. En daardoor zakten de rentelasten van Elia Transmission met bijna een tiende naar 93 miljoen euro.

Bovendien kreeg Elia Transmission ook extra vergoedingen omdat de groep oude delen van zijn hoogspanningsnet tegen snel tempo vervangt, terwijl ook een kleiner aantal schadegevallen een hogere winst toelaten. 

De groepswinst steeg nog forser, dankzij een uitzonderlijke meerwaarde bij de aankoppeling van het Oostzee-windmolenpark Baltic2 op het stroomnet van 50Hertz. Inclusief die meevaller ging de groepswinst 25 procent hoger tot 211 miljoen of 3,47 euro per aandeel.

Het dividend gaat licht hoger, met 1 cent tot bruto 1,55 euro per aandeel. 

Een minder 2016

2016 kondigt zich minder aan. De Belgische dochter kan door de aanhoudend lage rente en onzekerheid over de winstparameters (zoals de inflatie) weinig uitspraken doen, maar in Duitsland zullen omvangrijke onderhoudswerken aan het onderzeese net een impact op de resultaten hebben. 

Wel benadrukt Elia dat de vooruitzichten op middellange termijn positief blijven. De groep kondigde eerder al aan met een fors investeringsprogramma van 9 miljard in Duitsland voor een lange periode van organische groei te staan. Nieuwe overnames lijken onder de nieuwe CEO Chris Peeters minder op de radar te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n