Euronav meest geshorte aandeel in Brussel

©Euronav

De oliereder Euronav heeft de luiermaker Ontex voorbijgestoken in het weinig begeerde lijstje van meest geshorte aandelen op de Brusselse beurs.

Dat leren de jongste cijfers van de beurswaakhond FSMA. Euronav telt vier fondsen met een shortpositie van meer dan 0,5 procent, de drempel waarboven een melding aan de FSMA verplicht is. Samen hebben ze 2,57 procent van de oliereder geshort. Een shorter speculeert op een koersdaling, en verkoopt aandelen die hij bij anderen gaat lenen in de hoop dat hij ze later goedkoper kan terugkopen.

De shorters in Euronav krijgen een steuntje van ING, dat de rating van de olievervoerder maandag verlaagde van 'kopen' naar 'houden' wegens de aanhoudend lage huurtarieven voor mammoettankers. Die waren eerder in het jaar zelfs negatief wegens de grote overcapaciteit. Door de coronacrisis is er minder vraag naar ruwe olie. De recent aangekondigde productieverhoging door het OPEC-kartel brengt voorlopig weinig soelaas.

Winst genomen

Bij de luiermaker Ontex zijn de shortposities de voorbije maanden verminderd tot 1,61 procent. In augustus vorig jaar was dat nog 2,81 procent. De shorters hebben deels winst genomen na de tuimelperte van het aandeel. Ontex is volgens de laatste cijfers pas het derde meest geshorte aandeel. De ontwikkelaar van vrouwengeneesmiddelen Mithra staat op nummer twee met 1,73 procent geshorte aandelen. Na de 'eretribune' volgen Agfa-Gevaert (1,29%), IBA (1,11%) en Colruyt (1,02%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud