Euronext Brussel: AB InBev doorstaat dividendknip met verve

Naast AB InBev en GBL, onthechten ook Tubize en Van de Velde hun dividend. ©BELGA

Te midden een brede verkoopgolf moest de Bel20 zijn pas heroverde symboolkaap weer prijsgeven. Al trof de dividendknipper AB InBev niet veel schuld. Vooral een ploeterend Argenx speelde de index parten.

Terwijl kappers opnieuw hun scharen ter hand hebben genomen, wordt ook op de Brusselse beurs lustig geknipt. Dinsdag waren vier bedrijven aan de beurt om hun dividend te onthechten, waarvan twee in de Bel20. AB InBev knipte een (door corona zwaar bijgetrimde) coupon van 0,5 euro per aandeel van de koers. Bij de Frère-holding GBL ging een dividend van 2,5 euro van de koers. In het kalenderjaar 2021 zullen coupons de Bel20 zo’n 95 punten kosten.

Dinsdag leverde de graadmeter 62 punten in, meer dan genoeg om onder de pas heroverde kaap van 4.000 punten te zakken. De Bel20 sloot 1,5 procent lager op 3.955,01 punten. De index werd meegesleurd door een algemene verkoopgolf die in de namiddag over de Europese beurzen rolde, schijnbaar zonder concrete aanleiding.

AB InBev verteerde de knip vrij goed. Dat was mede te danken aan een koersdoelverhoging van Crédit Suisse. De Zwitserse bank verhoogt de mikprijs voor de bierreus van 57 naar 62 euro bij een ongewijzigd neutraal advies.

AB InBev kon het verlies beperken tot 0,8 procent op 58,70 euro. Met inbegrip van de coupon werden beleggers in AB InBev 0,1 procent rijker.

Umicore leverde 2,5 procent in. Beleggers zijn niet zo tuk op de plannen van de materialengroep om haar patenten voor kathodes te delen met BASF. Kathodematerialen behoren tot de meest cruciale componenten van de batterijcellen die de snel groeiende vloot elektrische auto's zoemend op de weg moeten houden. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Deze samenwerking verkleint voor Umicore het risico op technologische disruptie.
Stijn Demeester
Analist ING

De beurshuizen Kepler Cheuvreux en ING stippen aan dat de deal het risico op technologische disruptie verkleint voor Umicore. 'We veronderstellen dat Umicore nu, tenminste in theorie, NCA-kathodes aan Tesla zou kunnen leveren', zegt ING-analist Stijn Demeester. 'Maar we blijven LFP, een technologie die Umicore in 2015 achter zich liet, op korte termijn als een bedreiging zien.'

Voortaan bevat de Bel20 ook een fitnessaandeel, meer bepaald Colruyt, dat zich in een totaal nieuwe markt begeeft met de overname van de gymketen JIMS.

'Een verrassende move die voorlopig niet echt synergiemogelijkheden toont met Colruyts bestaande portfolio', zegt ING-analist Hans D'Haese.

'Ook wij zijn benieuwd om meer te horen over de synergieën die Colruyt met deze deal beoogt', zegt Alan Vandenberghe, analist van KBC Securities. 'Op basis van de waarde van Basic-Fit komen we aan een waardering per JIMS-club van zo'n 2,75 miljoen euro.' De analist schat dat Colruyt zowat 50 miljoen neertelde voor JIMS, dat 27 clubs uitbaat in de Benelux.

We schatten dat Colruyt zowat 50 miljoen euro betaalde voor JIMS.
Alan Vandenberghe
Analist KBC Securities

'Met de ruggensteun van Colruyt verwachten we dat JIMS agressiever in de markt zal staan', aldus beurshuis Kepler Cheuvreux.

Colruyt zakte 0,4 procent op de kleine deal tot 49,19 euro.

Argenx zette zijn losing streak door en woog op de index. De biotechspeler, die sinds de jaarlijkse herschikking van de Bel20 een zwaargewicht mag heten, leverde opnieuw 4,3 procent in naar 226 euro.

Brede markt

Biocartis leidde de Brusselse koerstabellen dankzij een uitbreiding van een samenwerking met AstraZeneca. De bedrijven sluiten een nieuwe samenwerking om via Biocartis' zaklabo Idylla bepaalde 'biomarkers' voor longkankerpatiënten op te sporen.

'AstraZeneca is een betrouwbare zakenpartner voor ons. We zijn dan ook verheugd om onze samenwerking te zien rijpen en groeien', zegt CEO Herman Verrelst. 'Het opsporen van deze biomarkers bij longkankerpatiënten kan leiden tot een meer gerichte behandelingsaanpak. Nu worden velen niet getest. Deze samenwerking verlaagt die drempel'. Biocartis won 1,1 procent naar 4,31 euro.

Ten slotte kreeg Euronav een welgekomen lofzang van Kepler Cheuvreux. Het beurshuis heeft zijn waarderingsmodel opgefrist op basis van de jongste vrachttarieven. Dat resulteert in een verlaging van de verwachtingen voor het lopende kwartaal. Maar Kepler blijft fan van Euronav met een winstverwachting voor dit jaar die 8 procent hoger ligt dan de consensusverwachting. 'We verwachten dat partijen uit het Midden-Oosten en de VS stevig terug in de markt zullen komen waardoor het zeetransport van olie zal aanwakkeren en de vrachttarieven weer op winstgevende hoogte zullen komen', aldus het rapport.

Euronav is het meest aantrekkelijke koopje in de tankermarkt.
Beurshuis Kepler Cheuvreux

'Euronav komt bovendrijven als meest aantrekkelijk geprijsde tankerspeler in de markt met een waardering van slechts 0,8 keer de boekwaarde', zegt het beurshuis. De analist kleeft een koersdoel van 12,4 euro en herhaalt zijn koopadvies.

Euronav won 1 procent naar 7,28 euro.

In januari kwam Euronav als meest koopwaardige aandeel in Brussel naar boven volgens de berekeningswijze van beursgoeroe Joel Greenblatt.

BLIKVANGER

Dinsdag

De Europese beurzen maakten een slechte sessie mee. De sfeer sloeg kort na de middag plots om en de Amerikaanse futures doken in het rood. De concrete aanleiding was onduidelijk, maar analisten wezen op de hoog opgelopen waarderingen, waarbij goede bedrijfsresultaten al zijn ingeprijsd. Een verkoopgolf rolde over de technologiesector en stuurde de Nasdaq meer dan 2 procent lager. De Euro Stoxx 50 sloot 1,9 procent in de min.

Woensdag

Twee Bel20’ers komen met kwartaalcijfers - Solvay en Aperam – maar ook Bpost is aan zet. Analisten verwachten dat Bpost dankzij de verlengde lockdowns in ons land betere cijfers zal presenteren dan in het tegenvallende vierde kwartaal. Meer algemeen is het afwachten of de financiële markten kunnen herstellen en welke indicatie de ADP-cijfers geven voor het Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud