Euronext Brussel: Agfa van de Hel naar de Hemel

Agfa zit midden in een transformatieproces. ©Photo News

De Brusselse beurs opende lichtrood, maar wist snel te herstellen. De Bel20-index verstevigde 0,5 procent tot 3.597 punten. Agfa-Gevaert ging bij een drukke handel fors hoger.

Beleggers die na de resultaten van Agfa-Gevaert bij de opening verkochten, zullen het zich beklagen. Terwijl het aandeel 6 procent lager opende, troonde het bij de slotbel 5,8 procent hoger op 3,84 euro. Vooral in de namiddag gingen grote pakketten over de toonbank, wat er volgens sommigen op zou kunnen wijzen dat de Duitse activistische aandeelhouder Active Ownership Capital zijn belang van 10,3 procent nog aan het vergroten is.

Agfa zag zijn omzet vorig jaar 8 procent dalen en boekte een vijfde minder brutobedrijfswinst. Netto dook de beeldvormingsgroep in het rood door kosten voor het lopende transformatieproces. Daarbij werden de HealthCare IT-activiteiten afgescheiden van de rest en herdoopt tot Agfa HealthCare. De overige  drie divisies heten nu Offset Solutions, Digital Print & Chemicals en Radiology Solutions. Het is voorlopig onduidelijk wat de groep van plan is met AgfaHealthCare: een aparte notering, een verkoop, een partner?

KBC Securities ziet heel wat positieve elementen. Analist Guy Sips verwijst naar de nieuwe, vereenvoudigde structuur en de hernieuwde focus op de kernactiviteiten. Zijn advies blijft ‘bijkopen’, met een koersdoel van 4,70 euro. Ook Stefaan Genoe van Degroof Petercam vindt het positief dat de zaken vanuit strategisch perspectief bewegen. Hij verandert niets aan zijn advies (houden) of koersdoel (3,95). Ook Maxime Stranart van ING ziet geen redenen om het neutrale advies te wijzigen.

Ook Recticel (+5,7%, 6,67 euro) was in de hoogste regionen terug te vinden, met dank aan een koopadvies door Berenberg.

Befimmo brokkelde 0,2 procent af tot 50,60 euro. De vastgoedgroep bevestigde het nieuws dat de Vlaamse overheid in 2023 haar intrek zal nemen in het ZIN-project in Brussel. Befimmo investeert 375 miljoen euro om de WTC-torens in een modern project om te toveren. ‘Dit is zeker goed nieuws, en de koers zou positief moeten reageren’, stelde Kepler Cheuvreux. Dat Befimmo het project wellicht zou binnenhalen was dinsdag al de voornaamste reden waarom ING de rating voor Befimmo verhoogde naar ‘kopen’. Het vermindert gevoelig het risico voor de cashflow en de balans van de vastgoedgroep.

KBC Securities heeft er gemengde gevoelens bij. Enerzijds vindt het beurshuis het een goede zaak dat Befimmo in zo'n vroeg stadium al een lange verhuurovereenkomst heeft kunnen sluiten. Anderzijds stellen de analisten zich vragen bij het rendement van 4,5 procent op de investering. Gezien het risico om de ontwikkeling tot een goed einde te brengen was een hogere premie comfortabeler geweest.

Koopadvies voor Umicore

Umicore dikte 1,9 procent aan tot 40,26 euro. ING trekt de rating voor de materialengroep op van ‘houden’ naar ‘kopen’. Analist Stijn Demeester verlaagt het koersdoel wel van 53 naar 47 euro, maar stelt dat de zware pandoering van het aandeel een aantrekkelijk instappunt biedt voor beleggers die een blootstelling aan de sectorleider in schone mobiliteitwillen. Hij ziet de recurrente bedrijfswinst in de periode 2018-2021 jaarlijks gemiddeld 16 procent groeien, wat een pak meer is dan sectorgenoten. Hij waardeert Umicore tegen 12 keer de voor 2021 verwachte verhouding tussen ondernemingsswaarde en brutobedrijfswinst, wat een premie van 35 procent tegenover de rest van de chemiesector is. Dat is volgens de analist gerechtvaardigd door de superieure winstgroei in de batterijmaterialentak.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content