Euronext Brussel: Analisten trekken koersdoel GBL op

Voorzitter Gerald Frère (links) naast zijn vader Albert Frère. ©Lieven Van Assche

De Bel20-index brokkelde de eerste dag in zijn nieuw jasje 0,23 procent af tot 3.791 punten. De nieuwkomers Sofina en Aperam waren positieve uitschieters. Op de brede markt was het feest voor enkele biotechbedrijven.

De jaarlijkse herschikking van de Bel20-index zorgt nog steeds voor de nodige koersdeiningen bij de betrokken aandelen. Ahold Delhaize (-0,5% op 20,29) en Elia (-0,9% op 49,37), die hun zitjes kwijt raakten, verloren terrein terwijl de nieuwkomers bij de uitblinkers hoorden. Vooral holding Sofina (+1,6% op 130,25) deed het goed. De Luxemburgse inoxgroep Aperam,die het andere entreeticket kreeg, trok 0,8 procent aan tot 48,67 euro.

Holding GBL verstevigde na haar jaarresultaten van vrijdagavond met 0,3 procent tot 84,43 euro. De cijfers konden het analistenheir overtuigen. KBC Securities verhoogt het koersdoel van 80 naar 95 euro. Bij Degroof Petercam gaat het van 85 naar 90 euro. Beide beurshuizen raden aan de aandelen op te bouwen.

De analisten merken op dat de voorgestelde dividenduitkering van 2,93 euro - een stijging met 2,4 procent - iets boven de verwachtingen uitkomt. Het brutorendement belandt daarmee op 3,47 procent (2,43 procent netto). Bovendien belooft GBL de winstdeelname over het huidige boekjaar even hoog te houden, ook al zullen de dividendinkomsten terugvallen door de graduele verkoop van het belang in energiereuzen (en royale couponbetalers) Engie en Total. De cash die dat oplevert, wordt geherinvesteerd, en moet op langere termijn voor een herstel van de recurrente inkomsten zorgen.

GBL ontkende terloops dat het geïnvesteerd had in Hugo Boss. Dat gerucht stak in de loop van februari de kop op, en gaf de koers van het Duitse modehuis een forse boost. Beleggers hechten blijkbaar veel belang aan het oordeel van de Brusselse holding, want Hugo Boss kelderde 4,7 procent.

Rust roest

Op de brede markt dook Aedifica 4,5 procent lager tot 65,91 euro. De verhuurder van rusthuizen heeft een kapitaalverhoging lopen waarbij 4 bestaande aandelen het recht geven in te tekenen op een nieuw tegen 61 euro. Aedifica wil zo 219 miljoen euro ophalen, een zeer aanzienlijke som. Het inschrijvingsrecht is verhandelbaar, en zakte 23,3 procent tot 1,15 euro. Tegen de slotkoers belandt de theoretische waarde van het recht op 1,2275 euro.

Sommige professionele investeerders proberen uit die verschillen munt te slaan. Gisteren meldde Quartys, een Ierse investeerder gespecialiseerd in arbitrage, een shortpositie van 0,52 procent in Aedifica te hebben opgebouwd.

De biotechsector stond dan weer helemaal bovenaan, vooral dankzij managementwissels die fel gesmaakt werden. ASIT Biotech (+5,6%, 7,75 euro) promoveert onafhankelijk bestuurder Gerd Zettlmeissl tot voorzitter van de bestuursraad waarin hij al zetelt sinds 2011. Hij vervangt er Béatrice De Vos. De Duitser was voordien nog CEO van het Oostenrijkse Intercell, dat fuseerde met het Franse Vivalis tot Valneva, de Europese marktleider in vaccins en antilichamen. Hij geniet een sterke reputatie.

Bij Kiadis Pharma (+5,8%, 8,36 euro) komt Jan Feijen aan boord als operationeel directeur. De Nederlander brengt ervaring mee van Janssen Pharmaceutica, waar hij verantwoordelijk was voor de productie. Dat is van belang, want Kiadis moet zich opmaken voor de fabricage van ATIR101, als dat middel de allerlaatste onderzoeksfase zonder kleerscheuren doorkomt. Als alles op wieltjes loopt, is de Europese commercialisering voorzien voor 2018. ATIR101 dient als aanvullende therapie bij stamceltransplantaties die bloedkanker bestrijden. KBC Securities herhaalde het koopadvies en koersdoel van 17,50 euro.


Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content