1

Euronext Brussel: AvH heeft meerwaarde in de pijplijn zitten

Luc Bertrand, de voorzitter van Ackermans & van Haaren ©BELGAIMAGE

De trading update van Ackermans & van Haaren viel in de smaak, Greenyard kende een minder goed halfjaar en werd daarvoor afgestraft.

De Europese beurzen blijven woensdag dicht bij huis. Ze vinden niet direct aansluiting bij de rally die Wall Street dinsdag nieuwe records opleverde en eerder vandaag de Aziatische beurzen aanvuurde.

De Bel20 tikte uiteindelijk een fractie lager af op 3.969 punten. De Belgische graadmeter heeft de winst vooral te danken aan UCB (+2,2%) en AvH (148,40 euro, +2,5%).

De trading update van de Antwerpse investeringsmaatschappij was bijna over de hele lijn positief en valt dan ook in de smaak. De omzet van bouwgroep CFE, waartoe baggeraar DEME behoort, was wel iets lager dan verwacht, maar dat was aan uitstel bij de start van bouwprojecten te wijten.

De omzet van DEME zelf kwam over de eerste negen maanden 27,6 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ook de financiële tak van AvH presteerde puik. De aan Bank Delen toevertrouwde vermogens groeiden aan tot een nieuw record en ook bij Bank J. Van Breda, die zich tot zelfstandigen richt, nam het beheerd vermogen verder toe.

AvH boekt bovendien een meerwaarde van 21 miljoen euro op de verkoop van de Nationale Maatschappij der Pijpleidingen aan het Havenbedrijf Antwerpen. Die verkoop zal volgens analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities ruimte scheppen voor het management om zich met andere zaken bezig te houden. De analist verhoogt na de ‘goede update’ zijn koersdoel van 145 tot 150 euro. Zijn advies blijft, logischerwijs gezien de beurskoers, ‘houden’.

Prijsdruk

Grootste daler in de Bel20 waren twee aandelen die er een stevige rit hebben opzitten en dus naar het jaareinde toe logischerwijs wat beleggers in de verleiding brengen om winst te verzilveren. Materialengroep Umicore sloot 2,3 procent lager op 38,38 euro, biotechbedrijf Galapagos liet 2,2 procent liggen tot 77,57 euro. Dinsdagavond meldde Galapagos een nieuwe stap te hebben gezet in de ontwikkeling van een drievoudige combinatiebehandeling van taaislijmziekte. Voor een van de componenten, GLPG3221, is een Fase 1-onderzoek gestart.

Bananen in een supermarkt in Mexico ©REUTERS

Greenyard maakte een duik van 4,5 procent tot 20,01 euro. De groente- en fruitverwerker boerde iets minder goed in de eerste helft van zijn boekjaar. De omzet zakte met 2,4 procent, onder meer door problemen bij de aanvoer en door prijsdruk bij groenten in glas en blik en bij bananen. De recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) viel 5,5 procent terug.

Analist Thijs Hoste van Degroof Petercam verwacht beterschap in de tweede helft van het boekjaar 2017/2018, al is het onzeker of de zwakte uit de eerste helft helemaal kan worden goedgemaakt. Hij denkt wel dat de courante brutobedrijfswinst (rebitda) stevig zal groeien. De analist gaat zijn ramingen voor de tweede jaarhelft lichtjes aanpassen en zijn koersdoel laten zakken van 24 tot 22,5 euro. Zijn advies blijft 'bijkopen'.

Coucke en Kaesteker

Smartphoto verloor 0,2 procent tot 1,64 euro. Twee belangrijke aandeelhouders hebben hun belang in de fotospecialist uitgebreid. Marc Coucke kocht via zijn vennootschap Alychlo meer dan 185.000 aandelen bij en controleert nu ongeveer 14 procent van het kapitaal. Etienne Kaesteker, de stichter van de kledingketen E5-Mode, kocht via Shopinvest ruim 55.000 aandelen bij. De kledingondernemer zit al jaren in het kapitaal van Smartphoto.

Mithra (11,07 euro, +0,7%) kan voor zijn menopauzemiddel Tibelia nu een bewaartermijn van 36 maanden bieden. Concurrerende medicijnen die tibolone bevatten, kunnen hoogstens 24 maanden bewaard worden. Tibelia is een generische versie van Livial en wordt gebruikt om menopauzale symptomen te verminderen en osteoporose te voorkomen. De langere houdbaarheid van Tibelia is zowel handig voor geneesmiddelendistributeurs als voor patiënten, die minder vaak op consultatie moeten. Tibelia is reeds op de markt in het VK, Spanje, Nederland, Italië en Zweden. In de komende maanden wil Mithra het middel ook in andere landen lanceren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content