Euronext Brussel: Baby, TINC twice

TINC slaagt er niet in zijn koersrecord aan te scherpen met nieuws over een uitbreiding in Nederland. ©Kristof Vadino

De Bel20 sloot 0,4 procent hoger op 3.677 punten. Infrastructuurfonds TINC breidt uit met twee participaties in Nederland maar wordt daar niet voor beloond.

De vooruitblik op een vers rondje ECB-stimulus zet de Brusselse beurs net als haar Europese zusjes op bescheiden winst. De Bel20  trol 0,4 procent hoger. Herstel was er ook voor Proximus  . De telecomoperator herstelde 0,9 procent, ook al neemt de sociale onrust binnen het bedrijf toe na het aangekondigde vertrek van CEO Dominique Leroy. 

ING laat zich in een rapport met de omineuze titel 'Interregnum' kritisch uit over het dreigende machtsvacuüm bij de telecomspeler. Analist David Vagman acht de kans immers klein dat uittredend CEO Dominique Leroy kan aanblijven tot december gezien de grote druk uit vakbondshoek. 

Vagman meent dat de vakbonden het vertrek van Leroy aangrijpen om meer grip te krijgen op de lopende onderhandelingen over een sociaal akkoord. 'De sociale twist kan de geplande herstructurering vertragen of afzwakken als Proximus bijvoorbeeld minder dan de geplande 1.900 jobs schrapt, of hogere vertrekcompensaties moet voorzien', attendeert de analist.

ING behoudt een verkoopadvies met een koersdoel van 18 euro.

Brede markt

Kiadis   rijgt de diepterecords aan elkaar en incasseerde een nieuwe tik van 6 procent tot 5,28 euro. Boosdoener is een adviesverlaging van KBC Securities van 'opbouwen' naar 'houden'. Het beurshuis trimt ook het koersdoel bij van 10,50 euro naar 6,50 euro. 

Analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs maken zich zorgen over de toenemende kosten die Kiadis maakt voor zijn verst gevorderde middel ATIR101, een hulpmiddel voor leukemiepatiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan. De analisten verwachten dat de kosten tot 2022-2023 niet zullen dalen. 

Tinc  komt met jaarresultaten over het gebroken boekjaar 2018/2019 dat eindigde op 30 juni. Het infrastructuurfonds meldt in de marge dat het zijn belang in de Nederlandse glasvezelspecialist GlasDraad met 20 miljoen euro heeft verhoogd met het oog op de aanleg van bijkomende glasvezelnetwerken in landelijke gebieden in Nederland. Daarnaast nam het een meerderheidsbelang in het windpark Kroningswind op het Nederlandse eiland Goeree-Overflakkee (provincie Zuid-Holland). De investering kan bij de volledige realisatie van het project oplopen tot 40 miljoen euro.

TINC stabiliseerde op 13,60 maar blijft zo in de buurt van zijn recordkoers. 

Barco  werkt zich in de kijker met een investering van 54 miljoen in een strategisch partnership met een Chinese producent van LED-schermen en LED-schermonderdelen. De Kortrijkse beurslieveling oogst daarmee applaus op de analistenbanken. 

'De investering, die gepaard gaat met een strategisch partnerschap, voorziet Barco van een constante aanvoer van ledschermhardware en -software en dat aan een aantrekkelijke prijs', looft Kepler Cheuvreux-analist Loïc De Smet. 'Ledtechnologie wint aan belang. We zien deze investering als een slimme zet', vult de analist aan. Het beurshuis verhoogt zijn koersdoel van 206 euro naar 220 euro bij een herhaald koopadvies. 

'De grote productiecapaciteit van Unilumin in combinatie met de kennis van Barco op het vlak van ledtechnologie en beeldverwerkingsprocessen zorgt voor een interessante krachtenbundeling', oordeelt KBC Securities-analist Guy Sips. Het laat Barco toe marktaandeel te winnen in groeiende toepassingsgebieden als controlekamers en Pro-AV-apparatuur', vervolgt de analist. Hij behoudt evenwel een koersdoel van 195 euro bij een opbouwadvies. 

Barco koerste 1,2 procent hoger naar 189,20 euro. 

Xior , de beursgenoteerde specialist in studentenhuisvesting, trekt 85 miljoen euro uit voor expansie in Spanje. De groep verwerft een belang van 80 procent in de 464 koten - samen goed voor 528 bedden - van de Leonardo da Vinci-residentie op de campus van de Universidad Europea de Madrid (UEM).

De Brusselse 'kotmadam' ziet de waarde van haar portefeuille daarmee voor het eerst boven het miljard uittorenen. Om de deal te financieren plant Xior een kapitaalronde.

KBC Securities handhaaft een houden-advies maar trekt het koersdoel op van 38 naar 40 euro, zo’n 15 procent onder het huidige koersniveau. De hoge verwachtingen voor het bedrijf hebben zich immers ook al in de koersevolutie vertaald, stipuleert analist Jan Opdecam. Het aandeel ging niettemin 0,1 procent hoger naar 48 euro. 


Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud