Euronext Brussel: Bekaert en Thrombogenics onderuit

De maker van staaldraad Bekaert zit samen met Thrombogenics in de lift naar beneden. ©REUTERS

Zowel biotechbedrijf Thrombogenics als West-Vlaamse industrieparel Bekaert verloren op de laatste handelsdag van de week een vijfde van hun beurswaarde. De eerste is getroffen door een adviesverlaging, de tweede lanceerde een knoert van een winstwaarschuwing.

AB InBev doet vandaag z'n uiterste best om de neus opnieuw boven 90 euro te steken. Het lukte net niet, de brouwer vlagde 0,9 procent hoger af op 89,54 euro. Een klim die wel volstond om de Bel20 0,2 procent hoger te sturen naar 3.814 punten.

Buiten de index was er veel meer actie te vinden. Het verhaal van de dag is de koersval van Bekaert. We wisten al dat het een zwak eerste halfjaar zou worden voor de staaldraadfabrikant. Nu geeft het West-Vlaamse industriebedrijf aan dat de bedrijfswinst (EBIT) in de eerste jaarhelft een vijfde onder de huidige analistenverwachtingen zal uitkomen. Bovendien brengt de tweede jaarhelft geen soelaas, zoals begin januari wel nog de bedoeling was.

De koersreactie liet 10 minuten op zich wachten: zo lang duurde het voor de eerste transactie van de dag kon doorgaan omdat er veel meer verkopers dan kopers waren. Het verschil tussen de bied- en laatkoersen was dan ook navenant. Uiteindelijk opende de koers 17,5 procent lager dan donderdagavond, zakte het aandeel nog door tot -25 procent, om het verlies nadien terug terug te dringen tot een vijfde naar 22,02 euro. Dat is de grootste koersval in meer dan 30 jaar.

DatumDagkoers
02/11/1987-22,46%
20/07/2018-19,27%
17/09/1990-18,67%
15/06/1987-15,00%
17/12/1996-13,71%
18/09/1998-12,34%
23/07/1990-12,14%
29/07/2011-11,95%
06/08/1990-11,82%
16/06/1986-11,76%

Belgische analisten die bij de resultatenpublicatie eind volgende week een aankondiging verwachtten dat het tij inderdaad zou keren in de tweede jaarhelft, werden tegenvoets gekapt. Zowel Degroof Petercam als KBC Securities schrappen prompt hun 'bijkopen'-advies, en zetten stevig de bijl in de bijhorende koersdoelen. ING heeft een koopadvies uitstaan maar liet 's morgens weten dat het zijn prognoses voor Bekaert aan het bijstellen is.

Bien étonnés de se trouver ensemble. Bekaert krijgt gezelschap van Thrombogenics, dat in de namiddag zelfs de rode lantaarn overnam en 23,9 procent lager afsloot op 7,61 euro. Beide verloren vanmorgen hun bijkoopadvies van KBC Securities. 'We blijven positief over het bedrijf, maar het aandeel is zo hard gestegen dat de koers niet meer overeenstemt met ons waarderingsmodel. De meeste activa van het bedrijf zitten in vroege klinische onderzoeksfases, dus verlagen we onze rating naar houden.'

Het bijhorende koersdoel stijgt van 5 naar 6 euro, maar dat is flink minder dan de beurskoers van vanochtend. Vanochtend kon u het aandeel nog verkopen voor 10 euro, pas na 10u ging het plots scherp naar beneden. Zo last de beurskoers een pauze in na een verschroeiende rit. Na Mithra was Thrombo het sterkst gestegen aandeel van het jaar, terwijl er relatief weinig nieuws kwam uit de lopende onderzoeken die het succes van Thrombo zullen maken of kraken. Voor een biotechaandeel is een koerssprong van 20 procent - omhoog of omlaag - uiteraard minder uitzonderlijk dan voor een industriebedrijf.

De markten reageerden wél tevreden op een publicatie van Mithra. De sterkste stijger van het jaar tot dusver was met 2,8 procent winst naar 36,80 euro ook de sterkste stijger op vrijdag en komt in de buurt van een nieuwe recordkoers. Dat was al geleden van net voor een welgemikte kapitaalverhoging, net nadat de koers was verdrievoudigd.

'We gaan overal over de tongen, omdat we overal deals aan het sluiten zijn,' zei CEO François Fornieri ietwat pocherig na die operatie. Sindsdien stromen de persberichten binnen; vandaag kondigt de specialist in vrouwengeneeskunde aan dat het zijn vaginale ring Myring mag lanceren in het VK. Myring is een generisch geneesmiddel, 'en heeft voorlopig geen generische concurrenten in een markt van 1,2 miljoen euro'. In de komende maanden wil Mithra gelijkaardige handtekeningen krijgen van de autoriteiten in o.a. Kroatië, Hongarije, Tsjechië, Polen, Letland, Slovakije en Slovenië.

Ook het persbericht van Orange Belgium was een succes. De analisten van Raymond James reageren tevreden op de halfjaarcijfers, en bevestigen vol vertrouwen hun koopadvies. 'Binnen de sector is bijna geen enkel aandeel lager gewaardeerd,' herhalen ze hun gedachtengang die ook overeind blijft na de cijfers. 'Ze kunnen veel marktaandeel winnen via de kabel, en profiteren van verdere groei van 4G (mobiele data).'

Daarbovenop komt het financieel verslag van het tweede kwartaal, waarbij vooral de omzet positief opviel. Dat cijfer ligt 3,1 procent hoger dan een jaar eerder en eindigde op 313 miljoen euro, volgens de analisten 3 procent boven de verwachtingen. 'Dat lukte ondanks het verlies van Telenet als klant op zijn mobiele netwerk (Telenet migreerde volledig naar het netwerk van overnameprooi Base) en een verlies van 9 miljoen euro aan inkomsten uit roaming (sinds midden vorig jaar betalen EU-inwoners geen waanzinnige prijzen meer voor mobiel surfen in een ander EU-land).'

Orange Belgium sloot 1,2 procent hoger op 14,64 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect