Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Bpost houdt Bel20 aan de grond

CEO Koen Van Gerven van Bpost tijdens de persconferentie over de overname van Radial ©BELGA

Beleggers hebben niet meteen vertrouwen in de grote overname die Bpost in de Verenigde Staten doet. Exmar schiet hoger na de verkoop van een oudere LNG-tanker, Thrombogenics na goed nieuws over een oogmiddel voor diabetici.

De Europese beurzen boeken kleine winsten nadat ze vrijdag 0,3 procent prijsgaven na een zwak Amerikaans banenrapport. De spanning in Spanje lijkt af te nemen nu het geen gedane zaak meer lijkt dat de Catalaanse premier dinsdag de onafhankelijkheid gaat uitroepen. De op volle toeren draaiende Duitse fabrieken geven de Europese indexen ook een zetje: de industriële productie steeg er in augustus met 2,6 procent, veel meer dan verwacht.

In Brussel blijft de Bel20 wat achter met een winstje van 0,06 procent tot 4.049 punten. Twee aandelen wegen vooral op de index. KBC zakt 0,6 procent terwijl de banksector in Europa min of meer stabiel blijft. Bpost daarentegen krijgt stevig op zijn donder: het aandeel keldert 4 procent tot 23,80 euro en is daarmee de grootste daler in de Stoxx600. De val heeft alles met een weinig enthousiast onthaalde acquisitie te maken.

Bpost neemt het Amerikaanse bedrijf Radial over, een logistieke speler met een focus op e-commerce en een omzet van 850 miljoen euro. Jaarlijks verwerkt Radial 72 miljoen pakjes via 24 distributiecentra. Bpost legt voor Radial 820 miljoen dollar (700 miljoen euro) op tafel. De financiering stelt geen problemen: het post- en pakjesbedrijf beschikt over 600 miljoen cash.

De deal wordt evenwel koeltjes onthaald op de markt. Dat heeft met twee zaken te maken: de prijs en de winstbijdrage. Volgens Jefferies-analist David Kerstens betaalt Bpost voor Radial 12,2 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Dat is merkelijk meer dan de 8,7 keer de ebitda waartegen Bpost noteert. Radial is met andere woorden geen koopje.

Voort is er ontgoocheling omdat de deal pas vanaf 2020 zal bijdragen aan de winst, zoals Bpost zelf aangeeft. Dat komt omdat Radial zelf het resultaat is van een recente fusie, tussen eBay Enterprise en Innotrack. De kosten om die twee bedrijven in elkaar te schuiven zullen nog tot 2019 op de rendabiliteit wegen. Dat geldt ook voor forse investeringen in de expansie.

Excel

Op de brede markt is Exmar de primus met een winst van 6,9 procent tot 4,89 euro. Vrijdagavond meldde de Antwerpse scheepvaartgroep haar belang van 50 procent in de LNG-tanker Excel te hebben verkocht, wat 23 miljoen dollar oplevert. De in 2003 gebouwde gastanker zat sinds juli zonder werk en in het eerste halfjaar boekte Exmar er nog een waardevermindering op van 22,5 miljoen dollar - die bijdroeg tot het stevige halfjaarverlies van 34,1 miljoen dollar. ‘Het schip is dus gewoonweg verkocht tegen zijn ‘impaired valuation’’, merkt David Vagman van KBC Securities op.

De Excel in mei 2014 in Alaska ©rv

De analist vindt de verkoop niettemin een goede zaak, gelet op de zware schuldenlast die Exmar torst. Door de huidige overcapaciteit op de LNG-tankermarkt was de Excel een doorn in het vlees geworden, ‘niet modern genoeg om gedurende een lange periode te worden ingezet tegen goede tarieven en niet oud of goedkoop genoeg om op een economische manier te worden gebruikt als opslageenheid voor een hervergassingsproject’.

Belangrijke voetnoot bij de verkoop van de Excel: het gaat niet om een kernactief en daardoor kan de opbrengst niet worden gebruikt om het ‘junior capital’ te versterken. Indien Exmar 50 miljoen dollar ‘junior capital’ bij elkaar krijgt, kan het komaf maken met de wurgrentes die gepaard gaan met de verlenging van de obligatielening van 1 miljard Noorse kronen met twee jaar. Nog een betere oplossing zou vanzelfsprekend een contract zijn voor de drijvende LNG-fabriek Caribbean FLNG, een technische huzarenstukje dat voorlopig echter niets opbrengt en alleen maar geld kost.

Muizen

Eveneens goed op dreef is Thrombogenics (+4,3%, 4,11 euro). In het gezaghebbende vakblad Experimental Eye Research publiceerde het Leuvense biotechbedrijf preklinische data over THR-317, een potentieel geneesmiddel om diabetische retinopathie - een aantasting van het netvlies bij diabetici - te behandelen. Uit die resultaten blijkt dat THR-317 lekkage bij vasculaire aandoeningen van het netvlies, ontstekingen en fibrose verminderde bij muizen.

Voor THR-317 loopt intussen een Fase I/IIa klinische studie rond diabetisch macula oedeem, een aandoening die vaak voorkomt bij diabetici en resulteert in een beeld met zwarte vlekken. Het onderzoek ging in januari van start en de resultaten worden in het eerste kwartaal van 2018 verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud