Euronext Brussel: Celyad onderuit na halfjaarcijfers

Celyad gaat onderuit op de Brusselse beurs. ©Celyad

De Brusselse beurs werd vrijdag meegesleurd door de oplaaiende handelsoorlog. Celyad was de grootste verliezer. Volgens KBC Securities was de koersdaling van het biotechbedrijf ‘vooral een psychologisch effect’.

De Europese beurzen gingen aanvankelijk hoger in de aanloop naar de openingsspeech van Fed-voorzitter Jerome Powell op de bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole. De sfeer werd in de namiddag echter verbrod door China, dat met nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten op de proppen kwam. President Trump kondigde later in een tweet Amerikaanse tegenmaatregelen aan.

Gemiddeld eindigden de Europese beurzen 1,2 procent lager. In Brussel sloot de Bel20 0,9 procent in de min op 3.479,20 punten. China-gevoelige aandelen als Umicore (-3,1%) of Aperam (-2,8%) kregen de grootste klappen in de index, samen met de banken. KBC zakte 2,2 procent, ING 1,9 procent.

China is ook een belangrijke markt voor AB InBev, dat 0,7 procent verloor tot 85,56 euro. Tijdens beurstijd raakte bekend dat het bierconcern besloten heeft het Amerikaanse bedrijf Craft Brew Alliance niet over te nemen. AB InBev verwierf in 2013 een belang van 31,3 procent in de brouwer van speciaalbieren. Tot vandaag was daaraan een optie gekoppeld om Craft Brew Alliance volledig over te nemen. AB InBev gaat dat niet doen en betaalt een schadevergoeding van 20 miljoen dollar.

Tevreden

 

VGP  stond aanvankelijk op winst nadat het voorbeurs kon uitpakken met mooie cijfers. Het aandeel eindigde echter 1,5 procent lager op 79,60 euro. De ontwikkelaar van logistieke parken behaalde in het eerste halfjaar een beter dan verwachte nettowinst van 75 miljoen euro. Daarnaast sleepte het bedrijf een recordaantal huurcontracten in de wacht.

De CEO van VGP, Jan Van Geet, toonde zich tevreden met de cijfers. 'We hebben in Europa heel aantrekkelijke grondposities verworven met een recordaantal nieuwe huurcontracten. Zo bepalen we onze koers voor verdere groei in de toekomst', zei de topman. Voorts wees hij erop dat de groep het vermogen om de groei te financieren heeft versterkt door de tweede joint venture die VGP heeft gesloten met Allianz Real Estate.

Door de joint venture kan VGP om de zoveel tijd gebouwen verkopen aan het vehikel, zodat er geld vrijkomt om nieuwe bouwprojecten mee op te starten.

Door aanhoudende structurele vraag gedreven door verstedelijking, de toenemende acceptatie van e-commerce en aanpassingen in de toeleveringsketen zien we dat het Europese logistieke vastgoed ook in de tweede helft van 2019 zijn momentum behoudt.
JAN VAN GEET
CEO VAN VGP

Ook KBC Securities is te spreken over de beter dan verwachte resultaten van de vastgoedontwikkelaar VGP. Volgens analist Wim Hoste blijft het bedrijf profiteren van zijn geografische expansie door een sterke vraag naar huurpanden. 'Tegelijkertijd zorgt de tweede joint venture met Allianz Real Estate ervoor dat het zijn investeringen kan opschroeven', zegt de beurskenner. 

Sipef

Ook Sipef stond aanvankelijk weer in de plus. Donderdag werd bekend dat Ackermans & van Haaren (AvH) vorige week tegen bodemprijzen 200.000 aandelen Sipef heeft bijgekocht. De investeringsmaatschappij deed dat op de dag dat de plantagegroep met erg teleurstellende halfjaarcijfers kwam en meer dan 3 procent zakte. Daardoor kreeg het aandeel donderdag een duw in de rug van 4,8 procent.

Beleggers zien de aankoop duidelijk als een motie van vertrouwen. Sipef kon de winst evenwel niet volhouden toen het sentiment op de beurzen keerde en klokte 0,25 procent lager af op 39,40 euro.

Bij het presenteren van de jaarcijfers afgelopen woensdag moest Sipef een verlies van 5 miljoen dollar opbiechten. Het verlies was deels wijten aan de 7,5 procent lagere palmolieproductie ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast wegen de lage palmolieprijzen op de resultaten. De palmolieactiviteiten van het bedrijf zijn goed voor 89 procent van de brutowinst.

De palmolieprijzen gaan lager door een overaanbod aan plantaardige oliën. Daarnaast drukt ook de lage prijs voor sojabonen de vraag naar palmolie. Soja-olie is een substituut voor palmolie.

Oxurion

Oxurion  krabbelde aanvankelijk met 3,5 procent recht na de genadeloze afstraffing van het biotechaandeel eerder deze week. Het aandeel behield bij het slot een winstje van 0,3 procent op 3,05 euro.

Dinsdag werd bekend dat het verst gevorderde onderzoek van Oxurion ten dode was opgeschreven. Het aandeel stortte na het nieuws met 42,9 procent in elkaar om de dag daarna met nog eens 10,7 procent te worden afgestraft. Donderdag veerde het aandeel op met 7 procent.

Ondanks de koersstijgingen van de laatste twee dagen leed Oxurion een weekverlies van 44,65 procent.

Celyad

Voor de slechtste prestatie van de dag tekende Celyad . Het biotechbedrijf ging 5,9 procent onderuit op 10,94 euro nadat het halfjaarcijfers publiceerde. Hieruit bleek dat de cashpositie van Celyad eind juni 33,7 miljoen euro bedroeg. Hiermee kan het bedrijf nog tot midden 2020 door.

Analiste Sandra Cauwenberghs van KBC Securities meent dat de halfjaarcijfers van Celyad eigenlijk een non-event zijn. ‘Er is eigenlijk niet echt iets bijzonders gezegd. Dus beleggers die het aandeel goed kennen waren niet negatief verrast’, zegt de analiste.

Daarom denkt de beurskenner dat de koersdaling van vrijdag vooral een psychologisch effect is. ‘Voor de zomervakantie stelde Celyad een aantal investeerders teleur met de presentatie van zijn onderzoeksresultaten op een Europees congres. Vandaag heeft het bedrijf geen nieuwe update gegeven rondom onderzoeksresultaten, waardoor beleggers mogelijk opnieuw zenuwachtig worden’, legt Cauwenberghs uit. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud