Euronext Brussel: 'Clamaduo' trekt Bel20 op winst

Solvay-topman Clamadieu in het Maison Ernest Solvay in Elsene. ©Dieter Telemans

De Bel20 boekte nipte winst. En dit vooral dankzij Solvay en Engie, twee aandelen die sinds deze week gelinkt zijn.

De Brusselse beursindex  won 0,2 procent tot 3.892 punten. In de namiddag was er even een dipje toen een tegenvallende 

De klim kwam er vooral dankzij twee zwaargewichten: Engie trok 1 procent hoger naar 12,62 euro, voor Solvay  was er 1,7 procent winst naar 110,80 euro. De twee bedrijven hebben sinds gisteren een link: Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu vertrekt in mei, om voorzitter te worden bij nutsgigant Engie. De Fransman was cruciaal voor de omvorming van het bedrijf van een traditioneel chemiebedrijf tot een meer gespecialiseerde toeleverancier voor onder meer de iPhone van Apple, maar ook lichtgewicht componenten voor vliegtuigen. Hij was het die de integratie van het Amerikaanse Cytec, waarover de markten lang bleven twijfelen, tot een goed einde bracht. Daarvoor had Solvay 21 miljard euro opgehaald, de eerste kapitaalronde sinds 1863.

Ook Cofinimmo  stijgt 0,7 procent naar 103,80 euro na de (ingewikkelde) verkoop van de Egmont-site in centrum-Brussel. 'De deal toont een gezonde dosis opportunisme,' besluit analist Herman ven der Loos van Degroof Petercam. 'De transactie klikt een heel hoge waarde vast voor een gebouw met weinig opwaarts potentieel'. 

Umicore  was voor de verandering eens de grootste daler. De materialengroep zakte 2,7 procent naar 45,95 euro. Een opvallende vaststelling op de webstek van de FSMA: uit het jongste overzicht van de shortposities in Belgische aandelen blijkt dat er deze week voor het eerst een shorter opduikt. Niet echt een grote verrassing natuurlijk, na de stratosferische klim van de voorbije dagen en maanden. Het Parijse Capital Fund Management heeft 0,65 procent van de aandelen geshort. 

Telenet  zakte verder, met 2,3 procent naar 56,60 euro. Dit één dag na de jaarcijfers waarbij er toch geen monsterdividend kwam. Specialisten maakten de bedenking dat hoofdaandeelhouder Liberty Global waarschijnlijk belastingen zou moeten betalen op die uitkering. Een dag na de resultaten verlagen twee analisten hun koersdoel over twaalf maanden lichtjes. Bij Goldman Sachs gaat het van 79 naar 77 euro, bij Barclays van 75 naar 73 euro. Beide koopadviezen blijven wel overeind.

Voor Melexis  (85,90 euro, +2,2%) was een hoger koersdoel wel weggelegd. Een tweede analist schrijft dat getal voortaan met drie cijfers. De computerchipfabrikant met thuisbasis in Ieper krijgt na de resultatenpublicatie van precies een week geleden een tweede koersdoel van 100 euro mee. Dat was voordien al het hoogste koersdoel, van KBC Securities, maar nu toont ook Degroof Petercam zich even optimistisch.

Analist Marcel Achterberg had de lat al hoog gelegd voor een bedrijf dat al jarenlang de wind in de zeilen heeft dankzij de boomende sector van computerchips. Toch moet hij toegeven dat Melexis alweer iedereen verbaasde. '2017 eindigde sterk, en 2018 start zelfs nog beter. Het bedrijf verwacht een omzet van 140 miljoen euro in het eerste kwartaal, en dat is (opnieuw) boven de verwachtingen. Melexis rekent op een bedrijfswinstmarge (EBIT-marge) van 25%, en impliceert daarmee een bedrijfswinst van 143 à 147 miljoen euro. Dat is (opnieuw) boven onze verwachtingen.'

Een hoger dividend en een dubbelcijferig groeitempo dat twee keer zo hoog ligt als het sectorgemiddelde maken Achterberg extra enthousiast. Een en ander resulteert in een verhoging van het koersdoel over 12 maanden, dat voordien 90 euro bedroeg.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content