Euronext Brussel: D'Ieteren drukt gaspedaal in

Een medewerker van Carglass voert een herstelling uit. Carglass is een van de lokale merken van Belron, de voertuigbeglazingsdochter van D'Ieteren. ©Emy Elleboog

Op een lagere beurs trok D’Ieteren een spurtje dankzij een verhoogde winstprognose. Ook Keyware was in goeden doen na kwartaalcijfers. Conjunctuurgevoelige waarden stonden onder druk.

In de Amerikaans-Chinese handelsoorlog is de taal verhard. Chinese media publiceerden patriottische commentaren die duidelijk maken dat China niet van plan is in te binden en mogelijk even weg blijft van de onderhandelingstafel. De Europese beurzen zakten gemiddeld 0,3 procent.

In Brussel kleurt de Bel20 overwegend rood. Nu de sfeer op de beurzen weer op ‘risk off’ staat, zakten de bankaandelen en gingen ook conjunctuurgevoelige waarden zoals Umicore (-1,6%) en Solvay (-1,7%) lager. Stevige druk was er ook op het bierconcern AB InBev (-1,5%), dat zowel in de VS als China belangrijke activiteiten heeft.

Nog in de Bel20 noteert WDP 0,9 procent lager op 135,8 euro. De verhuurder van logistiek en semi-industrieel vastgoed heeft ook dit jaar zijn aandeelhouders de keuze geboden om het dividend in cash of nieuwe aandelen te ontvangen. Voor 55,8 procent van hun aandelen hebben de aandeelhouders geopteerd voor aandelen, blijkt nu. WDP geeft daarom 329.925 nieuwe aandelen uit, wat neerkomt op een kapitaalverhoging van ongeveer 43 miljoen euro. Doordat zoveel aandeelhouders voor een dividend in aandelen kiezen, blijven meer middelen binnen de onderneming die mee kunnen dienen om de verdere expansie te financieren.

Belron

Meer nieuws viel er op de brede markt te rapen. D’Ieteren schoot 4,4 procent hoger tot 38,3 euro nadat de Brusselse familiale holding in zijn kwartaalrapport de winstverwachting verhoogde. Het eerste kwartaal was trouwens een meevaller met een 3,5 procent hogere groepsomzet. De klim is enkel en alleen aan Belron (voertuigbeglazing) te danken; D’Ieteren Auto en Moleskine zagen de omzet dalen.

D'Ieteren verhoogt de winstverwachting voor 2019 en rekent nu op een aangepast geconsolideerd resultaat voor belastingen dat minstens 25 procent hoger is dan in 2018 (220,4 miljoen euro). Tot dusver ging D'Ieteren uit van een tweecijferige stijging (10 procent en meer).

Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam rekende tot dusver op een winststijging van 20 procent tot 265 miljoen euro. Zij past haar winstverwachting nu aan tot 276 miljoen euro. Op basis van dat cijfer en een som-der-delenmodel waarop zij een discount van 20 procent toepast, komt zij tot een faire waarde van 43 euro, meteen haar nieuw koersdoel (haar vorig was 38 euro). Ze blijft bij haar 'bijkopen'-advies.

KBC Securities-analist Cédric Duinslaeger omschrijft de kwartaalupdate als een ‘mixed bag’ waarbij Belron duidelijk het voortouw nam, D’Ieteren Auto als verwacht presteerde en Moleskin achterophinkte. Maar de verhoogde winstverwachting geeft de update wel een gouden schijn. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 50 euro.

Orion

Een paar dagen vroeger dan verwacht kwam Elia (+1,1%, 62,90 euro) vanmorgen met een korte kwartaalupdate. Bart Cuypers vermoedt dat de uitbater van hoogspanningsnetwerken zo de aandeelhouders een stand van zaken wilde geven van de interne reorganisatie in de aanloop naar de algemene vergadering van 21 mei. De uitbater van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland bevestigt de financiële vooruitzichten voor 2019, met name een aangepast rendement op eigen vermogen tussen 7 en 8 procent.

DEME Offshore, de divisie van DEME die zich vooral toelegt op de installatie van buitengaatse windmolenparken, heeft een belangrijk contract binnengehaald in het VK. Het bedrijf mag de 165 funderingen van het windpark Hornsea Two vervoeren en plaatsen. Hornsea Two ligt in de Noordzee, ongeveer 89 km voor de kust van Yorkshire. Voor de opdracht zal DEME het nieuwe installatieschip Orion inzetten, dat tegen het einde van het jaar de vloot komt versterken. Het contract is meer dan 200 miljoen euro waard.

Een significante orderinname en een bestelling die welkom is gezien de druk op het aandeel, zegt Bart Cuypers van KBC Securities. Hij wijst er op dat het aandeel nog steeds gewaardeerd wordt op basis van de huidige vloot en het bijkomend potentieel van nieuwe schepen als de Spartacus en de Orion nog niet weerspiegelt. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 115 euro voor CFE , het moederbedrijf van DEME. CFE won 1,6 procent. 

Tango

Bij de betere klimmers was ook Keyware terug te vinden. De specialist in betaalsystemen en fintech software heeft een vrij goed eerste kwartaal achter de rug. De omzet groeide licht (+1,3%) waarbij het softwaresegment – de nieuwe groeimotor van Keyware –de omzet met 30 procent zag toenemen. Dankzij een hogere brutomarge kwam de nettowinst de helft hoger uit dan in de eerste drie maanden van 2018. Het aandeel veerde 5,1 procent op tot 1,04 euro.

Celyad (+0,5%, 17,5 euro) liet donderdagavond weten dat het drie presentaties zal geven op het 24ste congres van de European Hematology Association (EHA), dat van 13 tot en met 16 juni plaatsvindt in Amsterdam. Het gaat om bijgewerkte resultaten van de Think- en Deplethink-onderzoeken rond Celyads celtherapie ter behandeling van hervallen of refractaire acute myeloïde leukemie (r/r AML) en myelodysplastisch syndroom (MDS). ‘Dit zal inzicht brengen in de klinische vooruitgang op drie fronten’, zeggen de biotechanalisten van KBC Securities. Zij hebben voor Celyad een koopadvies en een koersdoel van 33 euro.

Exmar geeft een nieuwe obligatielening in Noorse kronen uit die de in juli aflopende obligatielening in Noorse kronen grotendeels moet vervangen. Die laatste lening kon Exmar voor twee jaar verlengen, echter tegen een hoge rente. Ook de nieuwe lening draagt een hoge coupon van meer dan 10 procent, maar het bedrag is kleiner: 650 miljoen kronen tegen 1 miljard. Dat lijkt er op te wijzen dat Exmar een deel van de lening met eigen middelen zal kunnen aflossen. De specialist in het vervoer en de behandeling van gassen zit in rustiger vaarwater nu de Tango FLNG, een drijvende LNG-fabriek, in Argentinië werk heeft gevonden en voor een stabiele inkomstenstroom zorgt. Het aandeel won 3,5 procent tot 5,91 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect