Euronext Brussel - De tijgersprong van Galapagos

©BELGA

Hamvraag is hoe lang Galapagos, dé ster van de Brusselse beurs, na de sterke onderzoeksresultaten nog onafhankelijk kan blijven.

De Bel20 won 0,6 procent tot 3.691 punten.

En dat ondanks nog maar eens een zwakke dag voor AB InBev .  De biergigant heeft al weken te lijden onder de vrees bij beleggers dat de crisissen in verschillende opkomende markten aan de resultaten zullen vreten. Het aandeel ging 0,6 procent lager tot 75,75 euro.

Het gros van de winst voor de beursbarometer komt op rekening van Galapagos , dat na cruciale testresultaten voor reumamiddel filgotinib 17,5 procent verstevigde tot 104,50 euro. Dit bij een extreem drukke handel van 2,48 miljoen stuks.

Met de tijgersprong van woensdag is de Belgisch-Nederlandse biotechgroep in één trek 800 miljoen euro meer waard. Beleggers waarderen de Belgisch-Nederlandse biotechreus nu op 5,4 miljard euro. Daarmee heeft de groep vlotjes de kaap van 5 miljard teruggewonnen.

Dat was al het geval in augustus, maar daarna was er door het mindere beursklimaat en een niet geheel overtuigende onderzoeksupdate rond de ziekte van Bechterew even een barstje gekomen in het optimisme.

Degroof Petercam krikte na de sterke onderzoeksupdate het koersdoel op van 110 naar 125 euro, het advies blijft logischerwijs 'kopen'. 

'Deze sterke resultaten onderstrepen de sterke concurrentiële positie van het middel van Galapagos en Gilead en rechtvaardigen een verdere verhoging van onze ramingen. Op basis van het veiligheidsprofiel van filgotinib verhogen we de waarschijnlijkheid dat het reuma-onderzoek een succes wordt van 75 naar 85 procent. Inclusief het potentieel om filgotinib voor nog meer onderzoeken in te zetten, ligt het koersdoel nu op 125 euro', schrijft analiste Stéphanie Put.

De analiste voegt er nog aan toe dat de sterke resultaten geruchten over een potentieel bod van Gilead op Galapagos weer nieuw leven kunnen inblazen. 'Herinner u dat Galapagos 20 à 30 procent royalties kan opstrijken, plus meer dan 1 miljard dollar mijlpaalbetalingen. Met een potentiële blockbuster in handen, lijkt het ons dat een overname voor Gilead financieel meer steek zou houden'. 

Mithra  liet weten een licentie- en toeleveringsovereenkomst met een looptijd van 20 jaar te hebben afgesloten met Gedeon Richter rond de anticonceptiepil Estelle voor Europa en Rusland. Gedeon Richter is al actief in de domeinen gynaecologie en contraceptiva en is een belangrijke speler in West-Europa met een commerciële structuur die klaarstaat om Estelle vanaf 2020 te verkopen.

Het aandeel werd even geschorst, en de Waalse farmagroep zette extra informatie online. Het aandeel schoot 7,6 procent omhoog tot 35,55 euro.

De belangrijkste slide van de Powerpoint lijkt nummer 9 te zijn, met de licentievoorwaarden. En de boodschap dat Mithra 'getrapte' licentie-inkomsten ontvangt die stijgen naarmate de verkoop succesvoller is, van 'high single digits' tot 'substantial double digits'. Echt kristalhelder kun je dat niet noemen, maar vrij vertaald ramen we (heel) grofweg dat Mithra tussen de 8 à 9 procent en de 15 procent licenties zal opstrijken. 

Analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities gaan ervan uit dat het Fase 3 onderzoek rond Estelle dat momenteel in de VS/Canada loopt, in het eerste kwartaal van 2019 ook positieve resultaten zal opleveren. Samen met het goede nieuws van vandaag brengt dat hen ertoe hun advies op te trekken van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’. Hun koersdoel laten ze op 37,5 euro staan.

Naast Mithra was er - 'in afwachting van een persbericht' - ook even geen handel in 2Valorise  , de biomassaspecialist die vorig jaar plots door beleggers herontdekt werd. Niet dat er anders zo'n frenetieke handel is: dinsdag verwisselden welgeteld 12 stuks van eigenaar op de fixingmarkt. Het aandeel werd geschorst op 4,82 euro (+0,4%).

Het persbericht gaf vervolgens aan dat het bedrijf tegen 6 euro per aandeel van de beurs wordt gehaald. Het overnamebod komt van Think2Act Energy & Materials, een vehikel gelieerd aan hoofdaandeelhouder Philiep Van Eeckhout en CEO Filip Lesaffer.

TINC ging 2,1 procent hoger tot 12,25 euro nadat het infrastructuurfonds over het gebroken boekjaar 2017/18 met sterke resultaten kwam. De nettowinst kwam liefst 80 procent hoger uit op 19,3 miljoen euro. TINC breidde afgelopen jaar zijn portefeuille uit en profiteerde ook van eenmalige effecten. Het bedrijf gaat bovendien zijn aandeelhouders 0,49 euro per aandeel uitkeren in oktober. Daarvan krijgen ze 0,46 euro in de vorm van een kapitaalvermindering – waarbij ze geen roerende voorheffing verschuldigd zijn – en 0,03 euro als dividend.

Resultaten en uitkering voldoen grotendeels aan de verwachtingen van Bart Jooris van Degroof Petercam. Om waarderingsredenen trekt hij zijn koersdoel op van 13 tot 14 euro. Zijn advies blijft ‘bijkopen’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect