Euronext Brussel: Draghi duwt Bel20 in het rood

Vastgoedaandeel Banimmo kwam in de schijnwerpers te staan na de jaarcijfers. ©Ken Lawrence_ hooox.com

De Brusselse beurs dook lager nadat de ECB met verse stimulus kwam aandraven. Vooral de bankaandelen moesten het ontgelden.

De Europese beurzen hielden zich in de voormiddag gedeisd met noteringen rond het nulpunt, maar daar bracht het rentebesluit van de ECB verandering in. Eerst gingen de beurzen hoger - door het vooruitzicht op verse stimulus, maar daarna groeiden de twijfels. Uiteindelijk verloor de Bel20 0,9 procent tot 3.573 punten. De Europese beurzen zakten gemiddeld een halve procent. 

Voorzitter Mario Draghi van de ECB belooft niet alleen dat de ECB de rente zeker tot 2020 op nul zal betonneren, banken worden binnenkort ook weer overspoeld met langetermijnkredieten tegen een bodemrente. De aankondiging van vandaag betekent ook dat Draghi, die in oktober afzwaait, tijdens zijn ambtsperiode van acht jaar nooit de rente verhoogd zal hebben. Een vaststelling die boekdelen spreekt over het geringe vertrouwen in de Europese economie, die blijkbaar nog altijd niet zonder steunwieltjes kan. Economen hebben al langer het gevoel dat de ECB zonder reservewiel de volgende crisis tegemoet aan het rijden is

Dat lijkt meteen de verklaring waarom de Grote Bocht van Draghi, in tegenstelling tot die van zijn Amerikaanse collega's, niet op applaus bij beleggers kan rekenen. Banken kreunen al jaren onder de nulrente, die de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langetermijnkredieten recycleren - aanvreet. In de Bel20 kleurden ING (-2,6%) en KBC (-2,3%) de Brusselse barometer dieprood. 

Op de brede markt viel de tuimeling op van Melexis: -6,1 procent tot 55,4 euro. Melexis volgde als toeleverancier de stevige klappen die de Europese autosector incasseerde. Donderdag was de Duitse toeleverancier Continental de jongste die met een erg sombere outlook voor 2019 kwam, een dag na zijn land- en sectorgenoot Schaeffler. De sector zit sinds vorig jaar in het slop door de toxische cocktail van handelsoorlogen, nieuwe Europese milieunormen en de sneller dan verwacht troonsafstand van Koning Diesel.

Banimmo biechtte woensdagavond zijn zesde jaarverlies op rij op. Dat maakte van het vastgoedaandeel een van de grootste dalers van de dag. Kanttekening: in het eerste uur handelen bedroeg de beursomzet (volume maal beurskoers) nog geen 100.000 euro. De totale beurswaarde (aantal aandelen maal beurskoers) ligt iets boven 39 miljoen euro.

KBC Securities reageerde op de jaarcijfers door het koersdoel te verlagen van 4,3 naar 4,1 euro, al blijft het advies onveranderd op 'kopen'. 'Een eenmalige afschrijving van 2,5 miljoen euro duwde het nettoverlies naar 4,5 miljoen euro,' zegt analist Alexander Makar. 'Als we dat negeren, kwamen de resultaten boven onze verwachtingen uit.'

Al bij al blijft Makar geloven in de turnaround bij Banimmo. Hij merkt op dat de leegstand sterk terugliep en de schulden gevoelig zakten. Banimmo verloor 6,6 procent.

ASIT Biotech (+6,2%, 1,29 euro) was de sterkste stijger van de dag. Op maandagavond nabeurs stuurde het bedrijf een persbericht over een publicatie van een lopend klinisch onderzoek van ASIT in een vaktijdschrift over allergieĆ«n en immunologie.

Op donderdag had nog geen enkele analist die het aandeel opvolgt gereageerd - positief noch negatief - op dat bericht. Maar de koers reageerde duidelijk wel, al is er niet veel nodig om een relatief klein aandeel als ASIT scherp hoger of lager te sturen. Het bedrijf is een kleine 26 miljoen waard op de beurs, en de dagelijkse beursomzet in de afgelopen 6 maanden beloopt iets meer dan 100.000 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud