Euronext Brussel: Draghi praat Bel20 lager

De Bel20 gaat vandaag hoger. ©BELGA

Net als de meeste Europese beurzen dook Euronext Brussel na de uitspraken van ECB-voorzitter Draghi in het rood. Door het grote gewicht van de financials in de Brusselse index was het verlies van de Bel20 iets groter.

De Europese beurzen stonden in de ochtendhandel op winst. Ze reageerden wat stoïcijns op de opnieuw oplaaiende handelsspanningen. Na het rentebesluit van de ECB krompen de winsten en na de persconferentie van voorzitter Draghi doken ze in het rood.

In Brussel zakte de Bel20 met 0,4 procent tot 3.440,37 punten. De druk kwam vooral van de bankaandelen: KBC verloor 1,6 procent, ING 0,9 procent.

In heel Europa stonden de bankwaarden onder druk na het rentebesluit van de ECB en de toelichting door Mario Draghi. De voorwaarden waaraan de ECB leningen zal verstrekken aan de banken, vallen iets minder gunstig uit dan verwacht. Bovendien spreekt de ECB niet meer van eventuele maatregelen om de effecten van de negatieve depositorente te verzachten.

WDP

WDP  kon geen voordeel slaan uit een interessante deal: het aandeel verloor 0,3 procent tot 141,20 euro. WDP en VIB Vermögen  hebben een intentieovereenkomst ondertekend om samen hun logistieke vastgoedportefeuille uit te breiden in de Duitse regio's Noordrijn-Westfalen, Bremen en Hamburg. Hiervoor wordt een 50/50 joint-venture opgericht.

Voor de vastgoedspeler betekent deze stap een uitbreiding van de bestaande portefeuille in de Benelux naar het oosten. VIB Vermögen is daarentegen al jaren actief in Zuid-Duitsland. De groep wil nu samen met WDP actiever worden in het noorden van het land.

Vooral Noordrijn-Westfalen is belangrijk. 'Het is de dichtstbevolkte regio van Duitsland gekenmerkt door een sterke snelgroeiende logistieke activiteit', klinkt het.

‘Deze groepering van kennis, expertise en financiële middelen voor deze expansie betekent een logische volgende stap in de ontwikkeling van beide groepen en is volledig complementair met hun bestaande portefeuilles’, menen de vastgoedanalisten van KBC Securities. Ze handhaven hun ‘houden’-advies en koersdoel van 140 euro.

Euronav

KBC Securities vindt dat het tijd is om bij Euronav  aan boord te gaan. Analist Cédric Duinslaeger verhoogt zijn koersdoel voor de tankerrederij met 1,50 euro naar 10,5 euro en handhaaft zijn koopadvies. 

Het hogere koersdoel vloeit onder andere voort uit de hogere intrinsieke waarde van het scheepvaartbedrijf. Deze trekt de analist op van 9,41 naar 10,68 euro (+13,5%). De reden hiervoor zijn de gestegen prijzen voor supertankers (VLCC’s), terwijl de analist ook een andere afwaarderingsmethode voor nieuwbouwschepen hanteert.

Daarnaast verwacht het beurshuis dat de vrachttarieven uitbodemen in het tweede kwartaal om in de loop van het tweede halfjaar te stijgen.

‘Gezien de stabiele/stijgende scheepsprijzen, in combinatie met de 20 procent-daling van het aandeel in de voorbije twee weken, zien we dit als een koopopportuniteit’, klinkt het. Het aandeel veerde 2,6 procent op tot 7,58 euro.

Elia

Een forse stijger was  Elia . De beheerder van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland koerste 13,2 procent hoger tot 64,50 euro. Vanaf donderdag kunnen beleggers inschrijven op de kapitaalverhoging van het bedrijf. De intekenprijs ligt op 57 euro. Per 8 bestaande aandelen krijgen beleggers het recht op één nieuw aandeel in te schrijven.

De waarde van het aandeel zonder het woensdagavond afgeknipte inschrijvingsrecht lag donderdagmorgen op 63,40 euro. Het voorkeurrecht zelf is goed voor 0,80 euro. De forse koerssprong was ten opzichte van die herberekende koers. Vergelijken we met de slotkoers van woensdag (64,20 euro), dan bleef de koerswinst beperkt tot 0,5 procent.

Het voorkeurrecht is vanaf donderdag ook verhandelbaar. Inschrijven kan tot 13 juni. De veiling van de scrips (niet-uitgeoefende rechten) vindt op 14 juni plaats.

Het prospectus is vanochtend gepubliceerd. U kunt het hier raadplegen.

Kiadis 

Kiadis  kon de ochtendwinst niet vasthouden. Beleggers werden na de middag voorzichtiger. Kiadis zakte 1,7 procent tot 7,715 euro.

Het Nederlandse biofarmabedrijf heeft de overname van CytoSen afgerond, liet het weten in een persbericht. De Amsterdamse biofarmaspeler kocht het Amerikaanse biotechbedrijf met 1,94 miljoen nieuwe aandelen. Bij een goede prestatie kunnen de aandeelhouders van CytoSen nog eens 5,82 miljoen aandelen Kiadis krijgen.

Onlangs deed Kiadis nog een private plaatsing van 28 miljoen euro. Het biofarmabedrijf wil met de opbrengst zijn verst gevorderde product (een hulpmiddel bij stamceltransplantaties) en de producten van het overgenomen bedrijf CytoSen verder ontwikkelen.

Loodprijs

De loodprijs steeg donderdag tot het hoogste niveau in een maand. In zijn fabriek in de Australische haven Port Pirie moest Nyrstar  op 28 mei zijn smelter stilleggen.  Volgens het bedrijf is er schade aan de fabriek en is er sprake van overmacht. Meer informatie is voorlopig niet beschikbaar.

Het aandeel Nyrstar zakte 2,3 procent tot 0,192 euro. Voor de aandeelhouders is dat eigenlijk niet zo belangrijk. Het zinkbedrijf staat voor een grootschalige herkapitalisatie waarbij grootaandeelhouder Trafigura het bedrijf bijna helemaal in handen zal krijgen. De bestaande aandeelhouders zullen amper 2 procent bezitten in het nieuwe bedrijf dat de operationele activiteiten van Nyrstar zal overnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect