Euronext Brussel: Kinepolis neemt stokje over van Kiadis

Kinepolis krijgt een dikke duim omhoog van Berenberg na de overname van Landmark Cinemas in Canada. Het koersdoel stijgt met 10 euro.

Kiadis Pharma is niet voor de vijfde dag op rij de grootste stijger op de Brusselse beurs. Die eer is dinsdag voor Kinepolis.

De Europese beurzen begonnen aan de dag met een verwaarloosbare daling, en sloten nagenoeg onveranderd. De Bel20 eindigde 0,1 procent hoger. De grootste bijdrage komt van zwaargewichten AB InBev en KBC. Alleen Ageas kost de barometer meer dan 1 punt.

Buiten de index gaat de meeste aandacht naar Kinepolis . Het Britse beurshuis Berenberg, dat de lens gericht heeft op Belgische aandelen met een middelgrote beurswaarde, looft een koopadvies uit voor bioscoopgroep s. Dat gebeurt na de overname van Landmark Cinemas, het nummer twee in Canada. In een eerste reactie vorige week rekende analiste Anna Patrice op een winstgroei van 8 à 9 procent per aandeel. Een dag later kreeg het aandeel al de kans om een spurtje te trekken.

Na een tweede lezing heeft Patrice het over wel 11 procent meer winst in het eerste volledige jaar na de deal, die voor nieuwjaar in kannen en kruiken moet zijn. 'Op korte termijn zal de koers ondersteund worden door positief nieuws (over de gevolgen van de overname) en hogere analistenverwachtingen,' stelt Patrice. 'Op langere termijn komt het opwaarts potentieel van waardecreëerende overnames.'

De analiste rekent er dus op dat Kinepolis fontein aan cashflow, die het met moeite snel genoeg gespendeerd krijgt, verder aan het werk zet. En in de huidige omgeving, waar veel geld oppotten alleen maar geld kost, zien beleggers de bedrijfsbalans liefst van al flink zweten.

Daarom stijgt het koersdoel van Berenberg voor Kinepolis met 10 euro tot 59 euro. Het advies gaat van 'houden' naar 'kopen'. Op 16 november publiceert het bedrijf zijn kwartaalupdate. Anna Patrice geeft nog mee dat de vergelijking met het derde kwartaal van 2016 relatief makkelijk te doorstaan is. 'We verwachten verdere verbetering van de omzet, de winst per bezoeker en ook het bezoekersaantal.'

De dagverse analistenberekeningen maken van Kinepolis de grootste stijger van de dag. Dat is dus niet langer Kiadis , dat aan een rotvaart ruimschoots verdubbelde op een week. Vier dagen op rij was dat aandeel de grootste stijger, vandaag is het de grootste daler. Al blijft de neergang beperkt, vergeleken met de raketlancering van de voorbije beursdagen.

Het begon allemaal op woensdagochtend, met goed nieuws van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond. Kiadis' potentiële middel dat gebruikt wordt bij verzwakte leukemiepatiënten om hun immuunsysteem op peil te houden tijdens de kankerbehandeling, komt er in een stroomversnelling te zitten. In de VS de poort openbeuken voor een (toekomstig) geneesmiddel is in het verleden al vaak een koerstrigger geweest voor sectorgenoten. Omgekeerd zijn beleggers niet vergevingsgezind voor een middel dat flopt in de VS, denk maar aan het Jetrea van Thrombogenics.

Een biotech-aandeel dat vandaag wel in de smaak valt is het Mithra Pharmaceuticals. Het Waalse bedrijf kon 's morgens bekendmaken dat het een Braziliaanse deal - inclusief mijlpaalbetaling van 20 miljoen euro - heeft afgeklopt. Het plaatselijke Libbs zal de het anticonceptiemiddel Estelle verdelen in het grootste land van Latijns-Amerika.

Dit is waarschijnlijk de eerste van meerdere deals voor Mithra , dat op zoek is naar lopende inkomsten om zijn onderzoeken te financieren. Libbs ging akkoord om een vaste som van zijn omzet uit Estelle met Mithra te delen. Als de verkoop boven de prognoses gaat, zal Mithra 40% aan royalties ontvangen van dat deel van de verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content