Euronext Brussel: Sioen heeft wind in de zeilen

Met overnames in nichesectoren bespeelt Sioen de sector van technisch textiel. ©AFP

De Bel20 koppelde met de handrem op zijn karretje aan de Europese eindejaarsrally. De aandacht ging vooral naar de vele kwartaalupdates die nog nazinderen.

De Europese beurzen gingen dinsdag aan een gezapig tempo hoger, na een reeks van opeenvolgende verliezen voor het weekend. De Brusselse Bel20 won 0,3 procent, vooral dankzij de remonte van zwaargewicht KBC (+1,1%, 67,71 euro). De bank- en verzekeringsgroep stond vorige week nog onder druk na een waarschuwing dat de rente-inkomsten volgende week vlak zouden evolueren. 

Onderaan de rangschikking zakte Bekaert verder weg, met een verlies van 2,4 procent naar 35,02 euro. Ook bij de staaltechnologiegroep verteerden beleggers de recente kwartaalupdate slecht. In reactie op die update kwam beurshuis Kepler Cheuvreux maandag nog met een verkoopadvies. Essentie van het verhaal: een combinatie van dure walsdraad, de belangrijkste grondstof, en een verlies van marktaandeel in de relatief kleine maar lucratieve zaagdraadniche dreigen de winstmarges in 2018 onder druk te zetten.

Niet dat alle kwartaalupdates - waar beleggers stilaan aan de laatste lichting toe zijn - tegenvallers opleverden. Floridienne reageerde positief op de update van maandagavond en trok 3,3 procent hoger naar 186 euro. De agrochemieholding zag de brutobedrijfswinst (ebtida) over de eerste negen maanden 27 procent toenemen en voorspelt voor heel 2017 meer van hetzelfde. Analist Guy Sips van KBC Securities trok zijn koersdoel op van 180 naar 190 euro.

Ook Sioen geniet nog van een positieve update, ook al is het voor de volgende 'geplande' afspraak wachten tot de jaarcijfers eind februari. Een adviesverhoging bij Degroof Petercam hielp de textielspecialist 4,9 procent hoger naar 28,85 euro.

'De marges staan onder druk, maar dat is slechts tijdelijk', stelt analiste Nathalie Debruyne. 'Dat komt doordat Sioen de gestegen grondstoffenprijzen pas na zes maanden kan doorrekenen. Het resultaat was te zien in de cijfers van het eerste halfjaar. Daarbovenop zit de wisselkoers met het (verzwakte) Britse pond momenteel tegen, en verwacht het bedrijf een moeizame herstructurering in Indonesië.'

Het aandeel van Sioen heeft een vijf jaar durende hausse achter de rug, maar viel gevoelig terug sinds juni. 'We denken dat alle tegenvallers nu in de koers zitten,' oordeelt Debruyne. Ze trekt haar koersdoel op van 25 tot 30 euro, en dus komt Sioen een trapje hoger te staan dan 'houden'.

Debruyne onderstreept de stevige winstgroei die er in de pijplijn zit, met dank aan zowel organische groei als de integratie van de overnames zoals de Duitse wereldmarktleider in zeilen Dimension-Polyant en het Britse James Dewhurst. Deze laatste is Europese marktleider in 'openstructuurweefsels', dat zijn weefsels die zoals bij de onscheurbare enveloppes van DHL sterkte combineren met een laag gewicht. 

De analiste wijst er ook dat Sioen vergeleken met rivalen als Low & Bonar en Sergio Ferrari een hoge 'cashconversie' heeft. Over de periode 2017-2019 zal Sioen meer dan de helft van de operationele cashflow in vrij te besteden vrije cashflow omzetten. Dat opent de ruimte voor een snelle schuldenafbouw en dus potentieel nieuwe overnames. 

De producent van industriële wasmachines Jensen schoot uit de startblokken met meer dan 4 procent winst, maar hield bij het slot slechts 0,4 procent winst over naar 40,77 euro. Een verrassing is de terugval niet, want eigenlijk was er weinig nieuws. Behalve dan een melding op de website van de beurswaakhond FSMA. Na een verviervoudiging van de koers op vijf jaar tijd, verkoopt hoofdaandeelhouder Jensen Invest voor een dikke 3 miljoen aan aandelen. De familieholding controleert nog altijd meer dan 50 procent van het bedrijf, een belang dat meer dan 170 miljoen euro waard is..

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content