Brussel: banken houden Bel20 aan de grond

Zinkproductie in Nyrstars fabriek in Overpelt ©Nyrstar

De Brusselse beurs dook in de late handel onder druk van grootbanken in het rood. UCB profiteerde van een koopadvies.

De Europese beurzen lijken de oplopende spanning in het Verre Oosten te hebben verteerd. De aandacht van beleggers verschuift weer naar de beslissingen van centrale banken die deze week op de agenda staan. En nu de ene 'ECB-watcher' na de andere de verwachtingen voor de bijeenkomst van de Europese centraal bankiers op donderdag tempert, zakken ook de lange rentes. De Duitse Bund brokkelde nog eens drie basispunten af tot 0,33 procent, 25 basispunten onder het piek(je) van juli toen de speculatie over een sneller dan verwacht exit hoogtij vierde. 

Een exitplan voor de miljardenstimulus is waarschijnlijk pas voor oktober, nu de sterke stijging van de euro voorzitter Mario Draghi een excuus geeft om nog even te talmen. En zoals de jongste tijd steeds het geval bij een daling van de rente zakken de banken mee. ING zakte 1,4 procent naar 14,66 euro, bij KBC ging er 0,7 procent af tot 68,04 euro. Een aangezien dit duo exact een kwart (nou ja, 24,99%) van de Bel20 vertegenwoordigt, was de rekening snel gemaakt. 

De grootste procentuele winst in de Brusselse index was voor UCB. De farmagroep schreef 2,1 procent bij tot 58,58 euro dankzij een adviesverhoging. Het beurshuis Kempen & Co heeft zijn advies voor UCB opgetrokken van ‘neutraal’ naar ‘kopen’. Analist Alexandru Cogut verhoogt tegelijk zijn koersdoel van 69 tot 70 euro.

Cofinimmo (stabiel op 107,70 euro) beweegt weinig nadat de vastgoedgroep maandagavond een nieuwe overname aankondigde. In Duitsland heeft Cofinimmo 6,1 miljoen euro op tafel gelegd voor het woonzorgcentrum Villa Sonnenmond in Neustadt im Westerwald. De groep heeft tot dusver al 136 miljoen euro geïnvesteerd in Duitse zorgcentra. Alexander Makar van KBC Securities wijst er op dat Cofinimmo met deze deal verder oprukt naar zijn streefdoel om tegen eind 2019 de vastgoedportefeuille voor 50 procent uit zorgcentra te laten bestaan.

Madrid

Tigenix krijgt de toestemming om in zijn fabriek in Madrid geëxpandeerde, uit vetweefsel verkregen stamcellen te produceren. Die zijn een cruciaal onderdeel van de celtherapieën waar het biotechbedrijf aan werkt. De licentie opent de weg om Cx601 te gaan produceren eens dat middel is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelbureau (EMA). Cx601 is een experimentele stamceltherapie voor de behandeling van complexe perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Het middel behaalde positieve resultaten in een Fase 3-onderzoek en later dit jaar wordt een Europese goedkeuring verwacht. Beleggers juichen de nieuwe stap voorwaarts toe en sturen het aandeel 2,1 procent hoger tot 0,96 euro.

Biocartis (+0,8%, 10,03 euro) heeft in de Verenigde Staten groen licht gekregen om een luchtwegentest te gebruiken op zijn minilabo Idylla. Het gaat om het Idylla Respiratory (IFV-RSV) Panel, een volledig geautomatiseerde moleculaire diagnosetest die werd ontwikkeld door partner Janssen Diagnostics. Met de test kan in ongeveer 50 minuten worden nagegaan of een patiënt lijdt aan een of andere stam van het influenza virus (IFV) of het respiratoir syncyticaal virus (RSV). Daartoe neemt men een uitstrijkje in de neus- en keelzone.

Koersopstoot

Voor de tweede dag op rij behoorde Hamon tot de sterkste stijgers zonder dat er specifiek nieuws is. Maandag sloot de Waalse engineeringgroep al 17,4 procent hoger; vandaag kwam er nog eens 8,5 procent bij tot 3,29 euro. Hamon komt nabeurs met halfjaarcijfers en het is afwachten of die beterschap laten zien. De FSMA houdt de koersopstoot in het oog.

Econocom heeft nog eens drie overnames gedaan en dat valt in goede aarde bij beleggers: het aandeel steeg 0,9 procent tot 6,22 euro. De nieuwkomers in de Econocom-groep zijn het Britse Jade Solutions, het Duitse Energy Net en als grootste het Franse Aciernet, dat gespecialiseerd is in netwerkintegratie en beveiliging van grote datacenters. Stefaan Genoe van Degroof Petercam schat dat Econocom voor de drie bedrijven samen een kleine 50 miljoen euro heeft neergeteld. Het komt er volgens de analist nu op aan om de talrijke overname van de laatste tijd goed te integreren. ‘Een cruciale opdracht voor het management’, klinkt het.

Genoe heeft overigens zijn koersdoel verder verlaagd tot 7,60 euro, nog een gevolg van de iets zwakkere halfjaarcijfers van eind juli. Zijn advies blijft op 'houden' staan in afwachting van de belangrijke investor day van 3 oktober waarop Econocom de nieuwe strategie zal voorstellen.

Schuldenberg

Nyrstar (-1,5%, 5,94 euro) geeft nog eens voor 100 miljoen euro obligaties uit met een looptijd tot 2024. Ze zullen worden samengevoegd met obligaties die in maart werden uitgegeven, een coupon bieden van 6,875 procent en eveneens tot 2024 lopen. Nyrstar gaf toen voor 400 miljoen euro van deze 'initiële senior notes' uit.

De opbrengst van de bijkomende uitgifte is bedoeld om converteerbare obligaties die in 2018 vervallen en met 4,25 procent rente, terug te kopen. Van deze converteerbare obligaties, aanvankelijk goed voor 120 miljoen euro, staat nog een totale hoofdsom van 90,5 miljoen uit.

Met de hele operatie probeert de zinkgroep zijn schuldenberg – eind juni bijna een miljard euro – verder voor zich uit te schuiven. Vanaf 2018 zou de gemoderniseerde en uitgebreide fabriek in Port Pirie winst moeten opleveren. Nyrstar kan dan werk beginnen maken van schuldafbouw.

 

De Europese beurzen lijken de oplopende spanning in het Verre Oosten te hebben verteerd. De aandacht van beleggers verschuift weer naar de beslissingen van centrale banken die deze week op de agenda staan. Met een winst van 0,3 procent tot 3.895 punten zit de Bel20 in het midden van het peloton.

De grootste procentuele winst in de Brusselse index is voor UCB. De farmagroep schrijft 2,6 procent bij tot 58,86 euro dankzij een ratingverhoging. Het beurshuis Kempen & Co heeft zijn advies voor UCB opgetrokken van ‘neutraal’ naar ‘kopen’. Analist Alexandru Cogut verhoogt tegelijk zijn koersdoel van 69 tot 70 euro.

Cofinimmo (+0,05%, 107,75 euro) beweegt weinig nadat de vastgoedgroep maandagavond een nieuwe overname aankondigde. In Duitsland heeft Cofinimmo 6,1 miljoen euro op tafel gelegd voor het woonzorgcentrum Villa Sonnenmond in Neustadt im Westerwald. De groep heeft tot dusver al 136 miljoen euro geïnvesteerd in Duitse zorgcentra. Alexander Makar van KBC Securities wijst er op dat Cofinimmo met deze deal verder oprukt naar zijn streefdoel om tegen eind 2019 de vastgoedportefeuille voor 50 procent uit zorgcentra te laten bestaan.

Tigenix krijgt de toestemming om in zijn fabriek in Madrid geëxpandeerde, uit vetweefsel verkregen stamcellen te produceren. Die zijn een cruciaal onderdeel van de celtherapieën waar het biotechbedrijf aan werkt. De licentie opent de weg om Cx601 te gaan produceren eens dat middel is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelbureau (EMA). Cx601 is een experimentele stamceltherapie voor de behandeling van complexe perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Het middel behaalde positieve resultaten in een Fase 3-onderzoek en later dit jaar wordt een Europese goedkeuring verwacht. Beleggers juichen de nieuwe stap voorwaarts toe en sturen het aandeel 2,4 procent hoger tot 0,97 euro.

Biocartis (+0,5%, 10,01 euro) heeft in de Verenigde Staten groen licht gekregen om een luchtwegentest te gebruiken op zijn minilabo Idylla. Het gaat om het Idylla Respiratory (IFV-RSV) Panel, een volledig geautomatiseerde moleculaire diagnosetest die werd ontwikkeld door partner Janssen Diagnostics. Met de test kan in ongeveer 50 minuten worden nagegaan of een patiënt lijdt aan een of andere stam van het influenza virus (IFV) of het respiratoir syncyticaal virus (RSV). Daartoe neemt men een uitstrijkje in de neus- en keelzone.

Econocom heeft nog eens drie overnames gedaan en dat valt in goede aarde bij beleggers: het aandeel stijgt 1,3 procent tot 6,24 euro. De nieuwkomers in de Econocom-groep zijn het Britse Jade Solutions, het Duitse Energy Net en als grootste het Franse Aciernet, dat gespecialiseerd is in netwerkintegratie en beveiliging van grote datacenters. Stefaan Genoe van Degroof Petercam schat dat Econocom voor de drie bedrijven samen een kleine 50 miljoen euro heeft neergeteld. Het komt er volgens de analist nu op aan om de talrijke overname van de laatste tijd goed te integreren. ‘Een cruciale opdracht voor het management’, klinkt het. Genoe heeft overigens zijn koersdoel verder verlaagd tot 7,60 euro, nog een gevolg van de iets zwakkere halfjaarcijfers van eind juli. Zijn advies blijft op 'houden' staan in afwachting van de belangrijke investor day van 3 oktober waarop Econocom de nieuwe strategie zal voorstellen.

Nyrstar (-1,2%, 5,96 euro) geeft nog eens voor 100 miljoen euro obligaties uit met een looptijd tot 2024. Ze zullen worden samengevoegd met obligaties die in maart werden uitgegeven, een coupon bieden van 6,875 procent en eveneens tot 2024 lopen. Nyrstar gaf toen voor 400 miljoen euro van deze 'initiële senior notes' uit.

De opbrengst van de bijkomende uitgifte is bedoeld om converteerbare obligaties die in 2018 vervallen en met 4,25 procent rente, terug te kopen. Van deze converteerbare obligaties, aanvankelijk goed voor 120 miljoen euro, staat nog een totale hoofdsom van 90,5 miljoen uit.

Met de hele operatie probeert de zinkgroep zijn schuldenberg – eind juni bijna een miljard euro – verder voor zich uit te schuiven. Vanaf 2018 zou de gemoderniseerde en uitgebreide fabriek in Port Pirie winst moeten opleveren. Nyrstar kan dan werk beginnen maken van schuldafbouw.

Voor de tweede dag op rij behoort Hamon tot de sterkste stijgers zonder dat er specifiek nieuws is. Maandag sloot de Waalse engineeringgroep al 17,4 procent hoger; vandaag komt er nog eens 10,3 procent bij tot 3,34 euro. Hamon komt nabeurs met halfjaarcijfers en het is afwachten of die beterschap laten zien. De FSMA houdt de koersopstoot in het oog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud