Euronext Brussel: Van de Velde ontgoochelt, CFE duikt

Een baggerschip van DEME aan het werk in het Suezkanaal ©RV DOC

Op een licht lagere beurs kan lingeriegroep Van de Velde geen garen spinnen na de publicatie van zwakke omzetcijfers. Twee kritische Nederlandse rapporten bezorgen bouwgroep CFE een stevige koersval.

De Europese beurzen zakken voor de tweede dag op rij, maar de verliezen zijn wel kleiner dan gisteren. De obligatiemarkten herstellen nadat China ontkende dat er plannen waren om de aankoop van Amerikaans staatspapier te verminderen of stop te zetten; de functionarissen zouden een ‘verkeerde bron’ geciteerd hebben. Beleggers vrezen echter dat de Verenigde Staten een handelsoorlog zullen ontketenen als ze het Nafta-akkoord opblazen.

De Bel20, die woensdag standhield dankzij de bankaandelen, noteert rond 14.45 uur vlak op 4.158 punten. De meeste neerwaartse druk komt van Solvay en Proximus, die respectievelijk 0,7 en 1,2 procent prijsgeven. ING (+0,6%) profiteert van de lichte stijging van de rente nadat bleek dat de ECB haar communicatie over het monetair beleid wellicht al vroeg in 2018 zal bijsturen.

Engie wint 0,4 procent tot 14,71 euro na een handige herfinanciering. De Franse nutsgroep heeft 'de aantrekkelijke marktvoorwaarden' te baat genomen om 1 miljard euro op te halen met een hybride obligatie. Engie maar op de lening slechts een coupon van 1,375 procent betalen. De nieuwe obligatielening vervangt twee andere waar een veel hogere rente aan vast hing: een lening van 600 miljoen euro waarop 3,875 procent moest worden betaald en een van 600 miljoen pond met een coupon van 4,625 procent.

Zwakke orderinname

Twee verkoopadviezen zijn de oorzaak van de flinke duik die CFE maakt: de Brusselse bouwgroep, waar baggeraar DEME deel van uitmaakt en de rol van winstmotor speelt, verliest 11,2 procent tot 118,40 euro. CFE stond tot dusver op de kooplijst van ABN Amro, maar de analisten Thijs Berkelder en Philip Ngotho zetten het aandeel in een ruk op verkopen. Hun koersdoel zakt tegelijk van 145 tot 120 euro.

Hun kritische benadering is te wijten aan zwakke orderinname op zowel de baggermarkt als in de offshore windparkenbouw. De baggermarkt zit momenteel op bodemniveaus, zeggen de analisten, en daardoor zal de ebitda-marge (brutobedrijfswinst op omzet) van DEME terugvallen tot onderaan de normale vork van 16 tot 20 procent. Daardoor zien zij de winst van de baggeraar over 2017 met 10 procent afnemen tot 139 miljoen euro, om dit jaar nog eens 7 procent lager te gaan tot 130 miljoen. Pas in 2019 en 2020 verwachten ze weer winstgroei.

De analisten verwachten op korte termijn niet direct een herstel van de baggermarkt en zijn ook meer op hun hoede inzake offshore windprojecten. Ze denken daarom dat het aandeel CFE over een jaar zal noteren tegen 5,5 tot 6 keer de voor 2019 verwachte brutobedrijfswinst (ebitda), 11 tot 12 keer de bedrijfswinst (ebit) en dat de koerswinstverhouding dan 15 à 16 zal bedragen. Dat brengt hen bij een koersdoel van 120 euro. Zij sluiten niet uit dat de koers tijdelijk zelfs terugzakt tot 110 euro tot duidelijk is hoe de vooruitzichten voor 2018 zijn.

Ook ING zet de schaar in zijn advies voor CFE: het gaat van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel wordt eveneens bijgeschaafd en zakt van 124 tot amper 110 euro. 

Twee zaken maken analist Tijs Hollestelle bezorgd. In de eerste plaats was de ongeziene omzetgroei van DEME vooral te danken aan de inkomsten uit offshore windprojecten. Die kunnen echter een verwaterend effect hebben op de operationele winstmarges. De ING-analist zit daardoor met zijn ebitda-ramingen (brutobedrijfswinst) voor 2018 en 2019 respectievelijk 9 en 11 procent onder de consensusramingen van Bloomberg.

Een tweede reden voor de adviesverlaging heeft met Van Laere te maken. Hollestelle heeft er steeds voor gepleit DEME een meer prominente rol te geven bij CFE, omdat de markten het baggerconcern - door de cycli heen - hoger waarderen dan de algemene bouwactiviteiten. De beslissing van CFE om Van Laere, een bouwbedrijf uit de stal van Ackermans & van Haaren, over te nemen was voor de analist dan ook een negatieve verrassing.

Van de Velde

Zoals verwacht bleef de omzet van Van de Velde (-2,5%, 44,20 euro) min of meer stabiel in 2017. Het gerapporteerde cijfer steeg met 1 procent tot 208,7 miljoen euro. Onderliggend zijn echter verschuivingen die wat zorgen baren. Zo daalde de groothandelsactiviteit met 0,3 procent en was er 4,2 procent groei in de retailtak. Aangezien de groothandel hogere marges genereert dan de retail en Van de Velde bovendien extra kosten maakte, zet Nathalie Debruyne van Degroof Petercam de schaar in haar winstverwachting. Ze ziet de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) nu met 12 procent terugvallen in 2017. Het gevolg is dat ze haar koersdoel terugschroeft van 50 tot 47 euro. Haar advies blijft houden.

Care Property Invest (+0,3%, 18,90 euro) gaat voor het OCMW van Middelkerke een groep van assistentiewoningen bouwen bestaande uit 60 wooneenheden. De totale investeringskosten worden geraamd op 8,2 miljoen euro. Het bedrijf zal het project financieren met middelen uit de kapitaalverhoging van oktober 2017, die 72 miljoen euro opbracht.

Een kleine operatie zonder onmiddellijke financiële impact, oordeelt Herman van der Loos van Degroof Petercam, maar niettemin interessant aangezien ze aantoont dat het ‘historische’ businessmodel van CPI – de bouw van serviceflats – nieuwe gemeenten blijft aantrekken.

Woensdagavond raakte bekend dat Fagron (-0,3%, 11,56 euro) een deal sluit met het Canadese Cannimed Therapeutics om diens medicinale cannabisproducten te verdelen in 17 landen. De focus ligt eerst op Duitsland, waar het gebruik van cannabis (op doktersvoorschrift) voor medicinale doeleinden vorig jaar werd gelegaliseerd. ING-analist Matthias Maenhaut denkt Fagron niet ‘high’ zal worden van de distributie-overeenkomst aangezien er maar weinig financiële impact zal zijn. Wegens de beperkte zichtbaarheid op de impact van de CEO-wissel en de gang van zaken in de productiesite in Wichita (Kansas) handhaaft hij zijn ‘houden’-rating en koersdoel van 14 euro.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content