Euronext Brussel: Winstnemingen remmen Kerstrally

De Kerstrally op de Europese beurzen wordt onderbroken door winstnemingen. ©REUTERS

De Brusselse beurs schakelde een versnelling lager. Solvay leed onder de productiestop bij Boeing. IBA kreeg lof en daarna boegeroep voor een Amerikaanse deal. Galapagos en Proximus verwerkten adviesverlagingen.

De beurs van Brussel gaf terrein prijs na de megamaandag gisteren. De Bel20 leverde 0,4 procent in tot 3.964 punten. Met de koersen op recordhoogte, namen beleggers winst. Ook woog een wetswijziging in het Verenigd Koninkrijk op het sentiment. Premier Boris Johnson wil de wet wijzigen zodat uitstel voor de brexit na 2020 niet langer mogelijk is, ook al is er geen handelsakkoord met de Europese Unie. Dat brengt bij beleggers een harde brexit weer in het vizier.

Bel20

Binnen de index was Solvay  de sigaar. De chemiegroep is als toeleverancier van Boeing getroffen door de productiestop die de Amerikaanse vliegtuigbouwer afkondigt. Boeing stopt in januari met de productie van de 737 MAX, waarvan dit jaar twee toestellen crashten.

KBC Securities schat dat de 737 MAX ongeveer 10 procent van de huidige inkomsten van Solvay uit composietmaterialen vertegenwoordigt of ongeveer 1 procent van de omzet van de groep.

Solvay verloor 2,5 procent tot 101,6 euro.

Galapagos   ging iets lager. Het biotechbedrijf wordt door Morgan Stanley gedegradeerd van 'kopen' naar 'houden'. Galapagos telt daarmee 9 koopadviezen, 5 houdadviezen en geen enkel verkoopadvies.

De beurslieveling sloot met een verlies van 0,2 procent op 190,75 euro. Het aandeel zit op een riante jaarwinst van zo'n 135 procent sinds januari.

Proximus verteerde ook een adviesverlaging en ging 1,5 procent lager tot 25,64 euro. De telecomprovider wordt door Deutsche Bank op de verkooplijst geplaatst. Het koersdoel wordt vastgeprikt op 22 euro.

Proximus telt nu 13 verkoopadviezen, 10 houdadviezen en één eenzaam koopadvies.

De koersdoelen variëren tussen 18,30 euro en 34 euro.

Colruyt  leverde rond de middag 1 procent in na berichten dat de Nederlandse concurrent Jumbo in België verregaand zal samenwerken met warenhuis Hema. Later herstelde het aandeel omdat bleek dat Jumbo 'slechts' twee Belgische vestigingen zal overnemen van Hema. Colruyt sloot de dag onveranderd af. 

Argenx   piepte even boven zijn jaarrecord van 150 euro, maar sloot de dag af met een verlies van 1,5 procent tot 146,60 euro.

Brede markt

IBA  liet weten dat het dochterbedrijf RadioMed verkoopt aan een Amerikaans bedrijf. RadioMed maakt palladiumimplantaten die tumoren kunnen opsporen en een gerichtere bestraling mogelijk maken. IBA strijkt met de deal tussen 14 en 16 miljoen euro op.

'Dit is een goede deal met een solide multiple', reageert Kepler Cheuvreux. 'Maar we blijven voorzichtig met de waardering en de weinig bevredigende marktsituatie.'

Kepler handhaaft een houdadvies met een koersdoel van 15 euro.

KBC Securities is eveneens positief maar niet voldoende om het advies of koersdoel te verhogen.

'De opbrengst tussen 14 en 16 miljoen euro is mooi maar de verkoop betreft slechts een klein deel van de dosimetrie-activiteiten en heeft geen impact op de bottom line', aldus analist Lenny Van Steenhuyse.'De marktomstandigheden blijven moeilijk en dat noopt ons tot voorzichtigheid'. KBC behoudt een opbouwadvies en koersdoel van 23,5 euro.

ING is minder enthousiast. 'Beleggers tasten in het duister over de winstbijdrage van de gedesinvesteerde afdeling. Het is dan ook moeilijk de impact op de waardering van IBA te becijferen, zegt analist David Vagman. ING behoudt zijn verkoopadvies met een koersdoel van 15 euro.

Beleggers verwelkomden de deal aanvankelijk met een openingswinst van 3,5 procent. Daarna bekoelde het enthousiasme. IBA moest 2,2 procent prijsgeven tot 13,08 euro.

Iep Invest  was met een koerswinst van 3,1 procent de sterkste stijger in Brussel.

Gisteren meldden we u sommige analisten uitgaan van een beursexit of fusie van Iep Invest en vastgoedgroep Accentis .

De handel in Beaulieulaan  werd hervat na nieuws dat het vastgoedcertificaat - zoals reeds aangekondigd was - wordt ingelijfd door Atenor .

Tenslotte melden we u een koersduik van Beluga . De holding leverde 10,3 procent in naar 2,80 euro. Op de website van de FSMA lezen we dat voorzitter Philippe Weill gisteren een kleine positie verkocht. De holding is zeer illiquide waardoor kleine transacties meteen tot grote koersschommelingen leiden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud