Euronext Brussel: applaus voor Biocartis

Zorgresidentie Martha Flora in Den Haag, de jongste aanwinst van Aedifica ©Aedifica

De Bel20 presteert wat zwakker dan de rest van Europa en dat komt vooral door Engie. Biocartis wordt beloond voor een nieuwe samenwerking. De reactie op de kapitaalverhoging van Montea is lauwtjes.

Na de verse records op Wall Street doen de Europese beurzen het voorzichtig aan met kleine winsten. Een aantal beleggers vraagt zich af of de beurzen niet te ver zijn doorgestegen en of de bedrijfsresultaten wel de huidige indexstanden rechtvaardigen. Lagere metaalprijzen wegen op de mijnbouwers.

Euronext Brussel noteert met licht verlies. De Bel20 zakt 0,2 procent tot 3.986 punten en neemt zo weer wat meer afstand van de kaap van 4.000 punten. Grote bewegingen in de index zijn schaars. De grondstoffenaandelen Aperam en Umicore zakken respectievelijk 0,6 en 1,3 procent. Engie geeft 1 procent prijs tot 14,68 euro en zet het meest druk op de Bel20. De Franse nutsgroep heeft er sinds juli een mooie rit op zitten en daarop wordt nu wat winst genomen.

Chemotherapie

Op de brede markt schrijft Biocartis 1,6 procent bij tot 10,47 euro. Het Mechelse bedrijf achter het minilabo Ydylla heeft een strategische samenwerking gesloten met Genomic Health, de wereldleider inzake genomische diagnostische testen. Samen zullen ze een IVD-versie (in vitro diagnose) maken van een veel gebruikte test voor borstkanker in een vroeg stadium. Het gaat om de Oncotype DX Breast Recurrence Score-test, die de activiteit van 21 genen in het borsttumorweefsel onderzoekt. Met die gepersonaliseerde informatie kan dan een op maat gemaakte behandeling worden uitgewerkt. De nieuwe borstkankertest zou in 2019 klaar moeten zijn.

Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs van KBC Securities zijn alvast enthousiast: ‘Het toevoegen van een goed ingeburgerde borstkankertest tot het menu van Idylla-testen, die als uniek kenmerk heeft dat hij het nut van chemotherapie kan voorspellen, is een sterke zet’. De Oncotype-test wordt wereldwijd aanbevolen, brengt ‘indrukwekkende inkomsten’ op – ongeveer 2.000 dollar per test – en heeft in de VS een marktaandeel van 90 procent. Door een IVD-versie van de test te ontwikkelen kan hij in ieder labo voor een lagere prijs en sneller worden uitgevoerd. Door de strategische samenwerking met Biocartis krijgt Genomic Health bovendien toegang tot de Europese markt.

Ethias in Montea

Montea (-0,3%, 46,05 euro) gaat zijn kapitaal met 68 miljoen euro verhogen. De bijkomende middelen moeten dienen om de groeistrategie te financieren. De specialist in logistiek vastgoed heeft voor 79 miljoen projecten en overnames in de pijplijn zitten. Opvallend is dat de familie De Pauw en Belfius Insurance, de twee grootste aandeelhouders, de operatie niet zullen volgen. Zij verkopen samen 2,9 miljoen inschrijvingsrechten aan Ethias, dat op die manier zijn intrede doet in het kapitaal. Bij de kapitaalverhoging zijn 6 inschrijvingsrechten nodig om 1 nieuw aandeel te kopen tegen 41 euro.

Later meldde Montea dat Ethias na de overname van de inschrijvingsrechten zal intekenen op 483.422 nieuwe aandelen, waardoor de groep 'naar verwachting 4,16 procent in Montea zal verwerven. Het belang van de familie De Pauw en Belfius Insurance zal na de kapitaalverhoging zakken tot 16,22 en resp. 8,76 procent. De nieuwe aandelen (1.658.647 stuks voor 68.004.527 miljoen) worden uitgegeven tegen 41 euro wat een korting is van 11,2 procent tegenover de slotkoers van dinsdag.

De kapitaalverhoging is geen verrassing, zegt analist Jean-Marie Caucheteux van Degroof Petercam. Eind juni bedroeg de schuldgraad van het vastgoedbedrijf 56,9 procent en Montea heeft voor 79 miljoen euro aan investeringsverbintenissen aangegaan. Daardoor zal de schuldgraad na de kapitaaloperatie dicht tegen 55 procent blijven. ‘Met andere woorden, bijkomende groei zal mogelijk van bijdrages in natura komen.’

Snelle winstgroei

Aedifica (+0,15%, 80,28 euro), dat zich vooral toelegt op rusthuizen, krijgt van ING een koersdoel opgeplakt van 80 euro tegen 77 euro tot dusver. Aedifica staat op het punt kritieke massa te verwerven in Duitsland en Nederland, schrijven de analisten Jaap Kuin en Jason Ball. Het bedrijf doet de ene overname na de andere en dat zou zich moeten vertalen in een snelle winstgroei. Voor de komende drie jaar rekenen de ING-analisten op een gemiddelde winstgroei van ongeveer 12 procent per jaar. Omdat Aedifica bijna altijd perfect geprijsd wordt, blijft het advies 'houden'.

Aedifica maakte dinsdagavond overigens de overname van nog eens twee rusthuizen in Nederland bekend. De zorgresidentie in Den Haag is reeds in exploitatie, die in Beegden in de provincie Limburg is in aanbouw en zal eind 2018 klaar zijn. In de twee gebouwen samen investeert Aedifica 13,5 miljoen euro.

‘Aedifica verliest duidelijk zijn momentum niet’, schrijft Alexander Makar. Het bedrijf doet de ene overname na de andere en zet zo zijn cash aan het werk. De analist behoudt zijn ‘bijkopen’-advies en koersdoel van 81 euro.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content