Euronext Brussel: banken houden Bel20 op het droge

Het Unyvero System van Curetis ©Curetis

De stijgende rente levert de financials stevige koerswinsten op, waardoor de Brusselse beurs het hoofd boven water houdt. Curetis maakt een nieuwe reuzensprong, ditmaal na een Chinese deal.

De Europese aandelenmarkten noteren rond de middag een half procent lager. Er is ongerustheid over de richting die de obligatiemarkten uitgaan nadat het rendement op tienjarig Amerikaans staatspapier voor het eerst sinds maar 2017 boven 2,55 procent ging. Obligatiebelegger Bill Gross verklaarde dinsdag al dat obligaties in een berenmarkt zijn beland.

De stijgende lange rente is een goede zaak voor banken, die hun marges zien toenemen. De financials doen het dan ook goed in Europa. Dividendbetalers zoals vastgoedbedrijven, telecomspelers en nutsbedrijven daarentegen staan onder druk.

In Brussel wint de Bel20 0,1 procent tot 4.145 punten. De Belgische beurs is daarmee een uitzondering in Europa en dat is te danken aan het grote gewicht van de bankwaarden in de Bel20. KBC stijgt 1,5 procent tot 74,52 euro en ING Groep voegt 1,8 procent toe tot 16,25 euro. Daarentegen zien we 1,6 procent verlies bij Proximus.

De zwakste prestatie in de korf der steraandelen is voor Ontex, dat 3,8 procent wegzakt tot 27,90 euro. J.P. Morgan herhaalde vandaag zijn ‘underweight’-advies (wat zoveel is als ‘verkopen’) en koersdoel van 25 euro voor de fabrikant van hygiëneproducten. Voor zo ver we konden achterhalen is dit geen nieuws aangezien het Amerikaanse beurshuis steeds een ‘underweight’-advies hanteerde voor Ontex en zijn koersdoel al begin november liet zakken van 28 tot 25 euro. Het rapport zelf hebben we niet onder ogen gekregen, dus over de inhoud of de bewoording kunnen we niets zeggen.

Chinese deal

Aan de kop van het Brusselse peloton staat andermaal Curetis. Het Duitse moleculairediagnosebedrijf, dat in Amsterdam zijn hoofdnotering heeft maar ook in Brussel noteert, schiet 42,1 procent hoger tot 7,70 euro. Curetis maakte vanmorgen een strategische alliantie bekend met een grote Chinese genomicaspecialist.

In september sloot Curetis reeds een voorakkoord met MGI, een dochter van de genomicareus BGI Group, dat nu wordt omgezet in twee concrete overeenkomsten. Daarbij zal Curetis (een deel van) zijn technologie ter beschikking stellen van de Chinezen. Het wordt daarvoor op verschillende manieren vergoed. Op hoeveel Curetis mag rekenen, is evenwel niet duidelijk.

Maandag was er al een gelijkaardige koersopstoot (van 32,5%) nadat het bedrijf liet weten binnenkort een Amerikaanse beslissing te verwachten over de commercialisering van zijn minilabo Unyvero en het patroon om infecties van de lagere luchtwegen te detecteren. Deze week is het aandeel al meer dan 95 procent in waarde gestegen.

40 euro

Aan de klim van Ablynx komt voorlopig geen einde. Het Gentse biotechbedrijf schrijft nog eens 1,9 procent bij tot 35,68 euro. Daarmee loopt het verschil met het basisvoorstel van Novo Nordisk (28 euro) verder op.

KBC Securities trok vanmorgen het koersdoel voor Ablynx op van 28 tot 40 euro. De analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities verwijzen naar de opeenvolgende succesvolle gebeurtenissen voor het Gentse biotechbedrijf: de goede Fase 3-resultaten voor caplacizumab, de notering op Nasdaq, het verhoogde marktpotentieel voor capla. Het jaar 2018 startte bovendien met een (tweede) overnamevoorstel van Novo Nordisk.

In hun ‘bull case scenario’ gaan de KBCS-analisten uit van een volledige overname van Ablynx. Zij zien echter ook als mogelijkheid dat alleen capla zou overgekocht worden door een grotere farmaspeler en Ablynx dus cash zou opleveren. Een derde mogelijkheid is dat alles bij het oude blijft en Ablynx zelf capla verder ontwikkelt en op de markt brengt.

Autosalon

Vrijdag gaat op de Heizel het Brusselse Autosalon van start en dat is nog steeds een belangrijk verkoopplatform. En dus ook een belangrijk gebeuren voor D’Ieteren Auto, de tak van de gelijknamige familiale groep die de merken van het Volkswagen-concern invoert in ons land.

Drukte op het autosalon van 2017 ©BELGA

CEO Denis Gorteman zei aan De Tijd dat de verkoop van auto’s met een deels of volledige elektrische aandrijving de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. Hij rekent op een aandeel van 35 à 40 procent in 2025. Vanaf 2020, wanneer veel merken met e-auto’s op de markt komen, verwacht hij een omslag. Een en ander betekent wel dat 60 tot 65 procent van de verkoop nog steeds uit wagens op benzine, diesel of gas zal bestaan. Het aandeel D’Ieteren stijgt 1,3 procent tot 38,64 euro.

WDP (+0,8%, 97,80 euro) heeft grote plannen in Roemenië. De bouwer en verhuurder van logistiek vastgoed wil zijn portefeuille in het Oost-Europese land tegen 2020 ruimschoots verdubbelen, van circa 230 miljoen euro nu tot 500 miljoen. Om die expansie te kunnen realiseren versterkt WDP het kapitaal van zijn Roemeense entiteit. De joint venture met Roemenië-specialist Jeroen Biermans evolueert van 51/49 naar 80/20 en wordt omgedoopt van WDP Development RO in WDP Romania. Het zwaartepunt van de vastgoedinvesteringen van WDP ligt momenteel in Nederland – goed voor 49 procent van de portefeuille – en België (43%).

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content