Euronext Brussel: biotech onder druk

Euronav verkocht zijn derde olietanker op drie weken. ©kris van hamme

Euronext Brussel beleefde dinsdag een volatiele dag. De Bel20 eindigde nipt onder 4.000 punten. De biotechdepressie op Wall Street waaide over naar Europa.

De Bel20 bleef dinsdag rond 4.000 punten schommelen en sloot nagenoeg stabiel (-0,04%) op 3.999,67 punten. In de voormiddag ging het hoger, in de namiddag eerder lager. De index werd vooral aan de grond gehouden door de zwaargewichten AB InBev (-0,5%), KBC (-0,4%) en ING (-0,3%). Bij de stijgers waren vooral defensieve waarden terug te vinden.

De grootste procentuele winst was voor Colruyt , dat 1,4 procent hoger trok tot 44,63 euro. De retailer werd opgepikt na de koersdip van maandag.

Toen publiceerde JPMorgan het ongebruikelijke advies om het aandeel te shorten voor de halfjaarresultaten van volgende dinsdag. Dinsdag herstelde het aandeel, ook al klonken twee verse analistenrapporten even nuchter over de prestaties die de warenhuisketen volgende week rapporteert. KBCS herhaalt het 'afbouwen'-advies, ING houdt het op 'houden'.

'Het halfjaarverslag wordt een weerspiegeling van moeilijke omstandigheden,' vat Matthias Maenhout het samen. In zijn prognoses staan dalingen van de omzet (-6%), na de verkoop van Pro-à-Pro in Frankrijk, van de brutowinstmarge (-0,5 procentpunt tot 26,2 procent) en van de nettowinst (-10% tot 174 miljoen euro).

Maar gelukkig is er het inkoopprogramma, brengt de ING-analist in herinnering. Colruyt heeft ruim 500 miljoen euro op de bankrekening staan, en kocht in het verleden al opportunistisch eigen aandelen in, wanneer de koers een uitschuiver maakte. 'Dat zou de koers moeten ondersteunen op korte en middellange termijn.'

De riante kaspositie verleidde eerder al een analist tot de suggestie dat Colruyt simpelweg alle eigen aandelen zou kunnen kopen als het echt wou. CEO Jef Colruyt noemde een beursexit toen 'interessant'.

Buiten de index viel vooral op dat de Belgische biotechaandelen een rotdag hadden. Ze volgden daarmee het voorbeeld van de Amerikaanse Nasdaq100, die maandagavond meer dan een procent liet liggen. De stemming van de nieuwe belastingwet tijdens het weekend werd nochtans goed onthaald door Wall Street, dat gezamenlijk de dollarkoers omhoog stuurde tegenover alle andere grote munten.

Maar het idee om bedrijven een lagere belastingvoet aan te rekenen in ruil voor minder fiscale achterpoortjes, heeft gevolgen voor de biotechsector. Die spendeert ieder jaar enorme sommen geld aan onderzoek en ontwikkeling. De markten twijfelen of die uitgaven nog even belastingvriendelijk zullen behandeld worden.

Biocartis viel 3,7 procent terug tot 11,70 euro, nadat het aandeel maandag ook al 0,3 procent verloor ondanks nieuws over een Amerikaanse deal met farmareus Amgen. Mogelijk zit de verwatering na de kapitaalverhoging van 80 miljoen euro nog niet helemaal in de koers verrekend.

Euronav sloot 1,05 procent in de min op 7,48 euro. De tankerrederij maakte de derde verkoop van een schip in evenveel weken bekend. Analist David Vagman wijst er op dat de verkoopprijs inog geen 2 procent van de boekwaarde van het bedrijf uitmaakt. Niettemin noemt hij de 45 miljoen dollar die Euronav krijgt voor de VLCC Flandre 'een uitstekende prijs.' Dat is alvast een pak meer dan de 28 miljoen euro die hij in zijn rekenmodel had staan. 

Bovendien is het goed nieuws dat de Flandre niet langer als transport- maar als opslagschip zal gebruikt worden. 'Zo verkleint het aanbod.' Maar ook daarvan zal de impact van deze ene transactie volgens Vagman beperkt blijven. Hij herhaalt zijn 'bijkopen'-advies voor het aandeel.

Uit een transparantiemededeling blijkt dat een groepje Vlaamse investeerders een groot blok aandelen van Deceuninck heeft gekocht. Dat nieuws volgt enkele dagen nadat grootaandeelhouder Sofina 10 miljoen aandelen van de hand had gedaan. De producent van pvc-ramen won 2,35 procent tot 3,05 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content