Euronext Brussel: de optelsom van Recticel

Isolatiemateriaal van Recticel ©Recticel

De Brusselse beurs zette net als de meeste Europese collega’s een stapje terug. Recticel genoot van een lovend rapport en de vaststelling dat de som van de delen op dit ogenblik het geheel overstijgt.

De Europese beurzen lieten lichte verliezen optekenen. Na de recente rally - die de Bel20 naar het hoogste peil sinds begin 2008 bracht - zijn wat winstnemingen niet onlogisch en een teleurstellend Amerikaans banenrapport vormde daar ook een goed excuus voor. 

Het verlies van de Bel20 is in lijn met het Europese gemiddelde: de beursbarometer zakte 0,4 procent tot 4.046 punten.

Umicore gaf 1,6 procent prijs tot 72,78 euro. De materiaaltechnologiegroep heeft een mooie rally achter de rug met bijna 12 procent winst sinds midden september, waarbij donderdag met 73,93 euro een zoveelste recordkoers werd bereikt. Umicore heeft de sterke klim – met ruim een derde sinds het voorjaar – helemaal te danken aan de opmars van de elektrische auto, waarvoor het batterijmaterialen levert.

Record

Een aandeel dat ook vrijdag niet te stuiten was, is Argenx. Het biotechbedrijf, een concurrent en stadsgenoot van Ablynx, won nog eens 1,5 procent tot 21,70 euro, meteen een nieuw record. De commerciële doorbraak van Ablynx straalt af op Argenx, dat in hetzelfde onderzoeksdomein actief is. 

Topman Tim Van Hauwermeiren onderstreepte vorige zaterdag op de ‘Dag van de Tips’ van beleggersclub VFB dat de eerste grote test voor zijn bedrijf in de eerste helft van 2018 komt met de resultaten van het Fase 2-onderzoek naar ARGX-113, een potentieel geneesmiddel om de zeldzame spierziekte myasthenia gravis te behandelen. Voor deze aandoening werd ARGX-113 onlangs door de Amerikaanse gezondheidswaakhond erkend als weesgeneesmiddel.

Waardering

Recticel steeg 2,2 procent tot 7,69 euro na een positief rapport van Degroof Petercam. Volgens analiste Nathalie Debruyne gaat het de goede richting uit met de schuimrubberproducent. Ze is er vrij gerust op dat Recticel over heel 2017 minstens evenveel brutobedrijfswinst (ebitda) zal realiseren als in 2016, ondanks enkele grote uitdagingen. Denk aan de scherpe prijsstijgingen voor enkele cruciale grondstoffen en de brand in Recticels Tsjechische fabriek.

De toekomst ziet er echter beter uit. De productie van de grondstoffen MDI en TDI zou tegen begin 2018 moeten normaliseren, wat op middellange termijn zal resulteren in prijsdalingen. Bovendien blijft de PU-markt (polyurethaan) sterk groeien, zowat 1,7 keer sneller dan de economie, wat een solide vraag naar Recticels isolatiematerialen garandeert. De herstructurering van de tak Bedding zou de komende jaren solide resultaten moeten opleveren. Debruyne gaat er ook van uit dat de Automotive activiteiten in de komende 12 tot 18 maanden zullen worden verkocht.

Vooruitkijkend naar 2018 past ze haar som-der-delenwaardering voor Recticel aan. Vermits een aantal sectorgenoten al een hogere waardering kregen, laat ze haar koersdoel stijgen van 8 tot 9,4 euro. De ondernemingswaarde van Recticel beloopt nu een aantrekkelijke 6,7 keer de ebitda, merkt de analiste op. Dat is een stevige korting tegenover concurrenten als het Ierse Kingspan, de leider in PU-isolatiemateriaal. Haar advies blijft ‘kopen’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content