Euronext Brussel: de week van de wegdeemsterende rally's

De bazooka van de BoE geeft de Bel20 een zetje.

De Brusselse beurs ging voor de derde dag op rij na een opbeurende start in het rood. De beursdag van Agfa was het spiegelbeeld van de Bel20: somber in de ochtend, opklaringen in de namiddag.

Wat voor beursopening nog een verliesdag leek te worden, mondde uit in een groene opening op de Europese aandelenbeurzen. Niet lang voor de openingsbel verlaagde de Britse centrale bank de rente met 50 basispunten (0,5%) van 0,75 naar 0,25 procent. De noodgreep om de economische impact van het coronavirus te verzachten verbeterde het sentiment gevoelig, zeker omdat de druk op de Europese Centrale Bank om donderdag een gelijkaardige actie te ondernemen groeit.

De Bel20 , die dinsdag nog zijn laagste peil in vier jaar bereikte, hopte kort na opening 3 procent hoger en nam zo de kop in Europa. Maar voor de derde dag op rij bleek de opleving een valse lente: de beursgraadmeter tikte toch weer 0,2 procent lager af op 3.148 punten, het laagste peil sinds juni 2016 en 25 procent onder de piek van 17 februari.

Bel20

AB InBev is bij de sterkste stijgers in de sterindex. De bierreus, die sinds midden februari 35 procent van zijn waarde verloor, ging 3 procent hoger en hielp de Bel20 dankzij zijn hoge wegingsfactor het verlies te beperken.

Brede markt

Voor bedrijfsnieuws en -resultaten moeten we woensdag uitwijken naar de brede markt. Daar opende Agfa-Gevaert  de boeken. Door een afwaardering in de divisie Offset, dook de beeldvormingsgroep onder de streep in verlies in 2019. De omzet en de bedrijfswinst (rebit) waren wel naar verwachting.

Analisten reageren gemengd op het cijferrapport.

'Het is positief dat de verkoop van de Healthcare-tak op schema zit. Ook de goede prestatie van de afdeling Imaging is goed nieuws, net als de winstgroei in de afdeling Radiology. We hopen nog meer duidelijkheid te krijgen over de verwachte impact van het coronavirus', zegt Guy Sips van KBC Securities. De analist herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 5,8 euro.

Bij ING is de teneur negatiever. 'De grootste verrassing is de waardevermindering van 67 miljoen euro in de divisie Offset, waardoor onder de streep een verlies van 53 miljoen prijkt, tegen een verwachte nettowinst van 14 miljoen euro', zegt analist Maxime Stranart. 'De pensioenlasten zijn toegenomen met 70 miljoen euro in 2019.'

'Met de grote blootstelling aan China hopen we ook meer te vernemen over de potentiële impact van het coronavirus'. Agfa meldde dat de alliantie met de Chinese partner Lucky Graphics vertraging oploopt. 'Die alliantie zagen we net als de motor voor winstherstel', zegt ING dat een houdadvies handhaaft met een koersdoel van 3,4 euro.

Agfa Gevaert was een omgekeerde Bel20: na een initieel negatieve reactie, ging het aandeel bij slot toch 0,6 procent hoger op 3,476 euro.

Bone Therapeutics kwam eveneens met resultaten die - gezien het biotechbedrijf nog niets verkoopt en dus ook geen winst maakt - vooral interessant zijn op vlak van de klinische pijplijn en de cashbehoeften. De programma's voor therapieën voor scheenbreuken en artritis zitten op schema, maar de cashnood wordt nijpend, waardoor het bedrijf in ijltempo naar vers geld moet speuren.

Bone verwacht een cashburn dit jaar die dubbel zo groot is als de huidige kaspositie. Dat schoentje wringt, vindt ook KBC Securities. Het beurshuis verlaagt het advies van opbouwen naar houden.

Het koersdoel daalt van 6,4 naar 4 euro. 'Deze acute cashnood in een tijd van grote turbulentie op de markten zet verdere druk op de pijplijn', schatten de analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse in.

Bone Therapeutics opende met 11 procent winst en was daarmee een tijdlang de grootste stijger in Europa. Daarna bekoelde het enthousiasme fors en ging het aandeel bij slot 5,4 procent lager naar 2,80 euro. 

IBA sluit aan bij het lijstje van Belgische beursvennootschappen dat gebruikmaakt van de nieuwe wetgeving (BCAC) om dubbel stemrecht in te voeren. Daar stemden de aandeelhouders dinsdag mee in op een buitengewone algemene vergadering. Eerder deden Picanol, Tessenderlo en FNG dat.

IBA neemt ook duurzaamheidsprincipes op in zijn statuten. De specialist in protontherapie verstevigde 1,9 procent.

Immobel  kreeg applaus voor zijn cijfers. De vastgoedontwikkelaar rapporteerde dinsdag nabeurs een astronomische winstsprong. Beleggers volgen en duwden Immobel 2 procent hoger.

Global Graphics  sloeg geen munt uit zijn cijfers. De specialist in grafische software en printkoppen moest een omzet- en winstdaling opbiechten en werd 4 procent lager gestuurd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud