Euronext Brussel: fanmail voor ING, verkoopadvies voor AB InBev

©BELGA

Op Euronext Brussel hadden analistenrapporten meer impact dan de brexitstemming.

De Bel20  sloot na een aarzelende start een stevige 0,7 procent hoger op 3.446,97 punten. Dit vooral dankzij de twee financiële zwaargewichten die samen een kwart van de Brusselse beursbarometer uitmaken: KBC   en ING  . KBC won 3,9 procent, ING volgde op de voet met een winst van 3,6 procent. 

ING is na een rampzalig 2018 een van de cruciale aandelen om dit jaar in de gaten te houden, schreven we eind vorig jaar al. Of er een Europees beursherstel komt, zal grotendeels afhangen van de vraag of beleggers eindelijk de verguisde Europese bankaandelen weer durven omarmen. Dat lijkt voorlopig te lukken: de DJ Stoxx Banken-index won dit jaar al 7 procent. Alleen een andere extreem afgeprijsde sector, auto's, doet nipt beter. 

Dinsdag vond notoir criticus Credit Suisse al dat de Nederlandse grootbank stilaan haar straf heeft uitgezeten, vandaag noemt SocGen 2019 'het jaar van ING'. Ook KBC Securities oordeelt, vooruitblikkend op de beleggersdag van 25 maart, dat het aandeel heel aantrekkelijk noteert. 

SocGen geeft ING niet alleen een koopadvies, analiste Phelbe Pace vindt ING ook interessanter dan BNP Paribas (dat ook op 'kopen' staat). 'Zowel ING als BNP Paribas noteert tegen 7 keer de winst. Vroeger noteerde ING steeds tegen een premie. Ze is die kwijtgespeeld door een witwasschandaal en de herstructurering in België. Wij denken dat ING in 2019 beide issues achter zich zal laten.' Volgens SocGen verdient ING het om terug tegen een premie te noteren door de verwachte inkomstengroei en de weerbaarheid van de winst. 

KBC wordt dan weer door Deutsche Bank naar voor geschoven als 'koopidee voor de korte termijn', in combinatie met een shortpositie op het Franse Natixis. Dit dankzij 'de superieure en duurzame rendabiliteit van de Belgische bankgroep, net als de goede vooruitzichten voor zowel netto rente-inkomsten als dividend.'.

Kneusje

Chat met marktenspecialist Serge Mampaey

Zijn er koopjes te doen op de beurs na de correctie van 2018? En waar moet u dan op letten? Stel uw vraag aan onze marktenspecialist Serge Mampaey op maandag 21 januari om 12 uur. U kan nu al uw vragen posten. 

Het Bel20-kneusje was AB InBev  met een verlies van 2,7 procent naar 61,83 euro. Beurshuis Jefferies verlaagt het advies voor de bierbrouwer van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel zakt van 72 naar 54 euro.

Volgens analist Edward Mundy is de markt te optimistisch over de biergigant in 2019, door de verwachting dat een herstel in de opkomende markten de resultaten een boost kan geven. Volgens de analist verliest AB InBev echter marktaandeel, een trend die hij niet snel ziet keren.

Opvallend: dezelfde analist verhoogt het advies voor rivaal Heineken naar 'kopen', met een koersdoel van 90 euro.

Een ander beurshuis, Bank of America Merrill Lynch, is somber over de hele biersector, maar noemt AB InBev 'meest kwetsbaar'. Meer bepaald kwetsbaar voor de trend waarbij de brouwers onder druk staan door de concurrentie van cannabis, de opmars van gezondheids- en wellnesstrends en een algemene trend om alcohol af te zweren. Het beurshuis vreest dat AB InBev opnieuw in zijn dividend zal moeten knippen als hij er niet in slaagt activa te verkopen. Vorig najaar kondigde CEO Carlos Brito al een halvering van het dividend aan, om de schuldenberg sneller te kunnen verlichten. 

Bekaert   was met een verlies van 3,2 procent naar 22,08 euro één van de de grootste dalers op de brede markt. Dinsdagavond bleek dat Engadine Partners zijn shortpositie in de staaltechnologiegroep heeft opgetrokken van 0,54 procent tot 0,68 procent van de uitstaande aandelen. Shorten is het verkopen van geleende aandelen.

In totaal wordt nu 2,6 procent van de aandelen van Bekaert geshort, althans op basis van de shortposities die publiek zijn gemaakt. Bekaert staat onder druk sinds de groep eind 2018 waarschuwde dat de verhoopte verbetering van de marges in de tweede jaarhelft uitbleef, als gevolg van afboekingen bij probleemdochter BBRG. 

ASIT Biotech

Een positieve uitschieter op de brede markt was ASIT Biotech , met een winstje van 2,9 procent. De nieuwe CEO van ASIT Biotech heeft zijn oorlogsplan klaar. De groep wil met de vorige CEO een lagere ontslagpremie bedingen en voor domeinen als huisstofmijt en pindanotenallergie zoekt ASIT Biotech naar partners. De prioriteit is de goedkeuring voor een medicijn tegen graspollenallergie.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect