Euronext Brussel: fanmail zet Telenet op herstel

Telenet-topman John Porter ©Photo News

De escalerende handelsoorlog trof ook Euronext Brussel. In de Bel20 blonk Telenet uit dankzij een positief rapport van Morgan Stanley. Het winstalarm van Econocom is nog steeds niet verteerd.

De Amerikaanse regering maakt zich op om invoertaksen te heffen op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese producten. China heeft al laten weten dat het zal terugslaan. Beleggers vrezen dat de escalatie van de handelsoorlog de groei van de wereldeconomie zal aantasten. De Europese beurzen verloren meer dan 1 procent.

In Brussel houdt de Bel20 beter stand. De index zakte 0,6 procent tot 3.779 punten. Ontex sloop 0,1 procent hoger naar 25,80 euro. Daarmee blijft de luierproducent duidelijk onder het - indicatieve -bod van 27,50 euro per aandeel dat de Franse investeringsgroep PAI Partners voorbereidt. Volgens de analisten van KBC Securities is die prijs correct en moeten aandeelhouders niet op een hoger bod hopen.

Beterschap

Telenet gaf de Bel20 de grootste boost. De kabel-, telecom- en mediagroep kreeg een adviesverhoging van Morgan Stanley en veerde 5,2 procent op tot 44,52 euro. Het beurshuis verhoogt de rating van 'equal-weight' (neutraal) tot 'overweight' (kopen). Het koersdoel blijft op 60,20 euro staan.

Volgens analist Ricard Boada noteert Telenet met een korting tegenover sectorgenoten omdat het aandeel dit jaar ver bij het sectorgemiddelde achterbleef. Door het uitblijven van een aandeelhoudersvergoeding en slabakkende omzetgroei verloor Telenet bijna een derde van zijn waarde.

De Morgan Stanley-analist leidt uit de recente nieuwsstroom echter af dat er beterschap op komst is. Twee weken geleden liet Telenet weten zijn aandeleninkoopprogramma uit te breiden van 75 tot 300 miljoen euro. De raad van bestuur beloofde in de tweede jaarhelft ook bijkomende vormen van aandeelhoudersvergoeding te overwegen. De invoering van een regelmatig dividendbeleid kan als een katalysator werken en bijkomend kapitaal aantrekken, meent Boada.

Hij is ook positief over de recente prijsverhogingen die Telenet heeft doorgevoerd. Samen met een gemakkelijkere vergelijkingsbasis zou dat moeten resulteren in omzetgroei in de tweede jaarhelft.

Koopadvies

Kepler Cheuvreux start de opvolging van het Luikse farmabedrijf Mithra (+3,2%, 33,70 euro) met een koopadvies en een koersdoel van 37 euro. Het Franse beurshuis verwijst naar de twee innovatieve geneesmiddelen Estelle en Donesta, respectievelijk een anticonceptiepil en een middel om opvliegers te bestrijden, die in een laat ontwikkelingsstadium zitten en op markten ter waarde van 11 miljard euro mikken. Beide middelen zijn gebaseerd op een lichaamseigen oestrogeen, estetrol, dat dezelfde voordelen heeft als andere oestrogenen maar zonder de nadelen op het vlak van veiligheid. Kepler Cheuvreux merkt ook op dat Mithra voor al zijn producten reeds significante (distributie)akkoorden heeft weten af te sluiten.

Mithra is dit jaar met voorsprong het best presterend aandeel van de Brusselse beurs, al komt Thrombogenics stilaan in de buurt met een verse klim van 10,5 procent naar 8,92 euro. Een concrete aanleiding lijkt er niet te zijn, behalve dan dat het aandeel wel vaker in de greep is van speculatieve koorts.

Na de de exit van onderzoekspartner Novartis en de flop van het verst gevorderde onderzoek heeft het bedrijf alleen middelen in een zeer prille onderzoeksfase in de portefeuille, wat een waardering van het aandeel het betere nattevingerwerk maakt. Dankzij de afscheidspremie van Novartis heeft Thrombogenics wel de luxe dat het de eerste komende jaren niet bij de aandeelhouders moet aankloppen om het onderzoek te financieren. 

Om de doorstart als specialist in oogaandoeningen voor diabetici te illustreren, verandert Thrombogenics in september zijn naam in Oxurion. De herontdekking van het aandeel na een beroerd 2017 begon begin april. Het Leuvense biotechbedrijf maakte toen de eerste resultaten bekend van een Fase 1/2-onderzoek met het potentiële geneesmiddel THR-317 bij patiënten met de oogaandoening diabetisch maculair oedeem (DME). 

De notering van ASIT biotech is opgeschort en hervat pas donderdag. Het Brusselse biotechbedrijf, dat allergiegeneesmiddelen probeert te ontwikkelen, zit krap bij kas en geeft converteerbare obligaties uit die privaat geplaatst werden. ASIT maakte later bekend zo 12 miljoen op te halen.

Warschau

In een persbericht van Immobel (+0,4%, 53,20 euro) over een vastgoedverhuring zat ook een indicatie over de resultaten verwerkt. De projectontwikkelaar liet weten dat het CEDET-gebouw in hartje Warschau nog voor de oplevering volledig verhuurd is. Dat maakt een verkoop nog dit jaar makkelijker.

Immobel geeft pas op 12 september zijn halfjaarcijfers vrij, maar bevestigt zijn vertrouwen dat de doelstellingen zijn bereikt. 'We hebben er alle vertrouwen in, aangezien tal van residentiële projecten hun verkoopdoelstellingen halen', stelt CEO Alexander Hodac.

Ook voor het hele jaar ziet het er volgens hem goed uit. 'Dankzij de volledige verhuur van CEDET kunnen we ons nu concentreren op de overdracht ervan die, indien alles goed verloopt, een positieve bijdrage zal leveren aan de resultaten voor 2018 en Immobel in staat zal stellen het voorziene business plan te realiseren', klinkt het.

Topvrouw weg

Home Invest Belgium (86,40 euro, -1,8%) moet op zoek naar een nieuwe CEO. Topvrouw Sophie Lambrighs, die sinds juni 2014 aan het roer stond, stapt met onmiddellijke ingang op. Samen met haar verdwijnt ook Nicolas Vincent, de chief investment officier, van het toneel. Waarom beiden vertrekken, is niet bekend.

De raad van bestuur heeft anderzijds twee nieuwe leden van de controlerende familie Van Overstraeten benoemd: Liévin en Johan. Zij zullen samen met de financieel en operationeel directeur voorlopig HIB leiden, tot een nieuwe CEO is gevonden.

Een opmerkelijke daler was opnieuw Econocom. De winstwaarschuwing van vorige week blijft brokken maken. Er ging nog eens 3 procent van de koers tot 2,76 euro. Dat is de laagste koers sinds november 2014. In een jaar verloor Econocom meer dan 60 procent van zijn waarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content