Euronext Brussel: hooikoorts en plantaardige plastic

ASIT biotech publiceert resultaten van een Fase 2-onderzoek met zijn potentieel hooikoortsmiddel in het vakblad Allergy en schiet fors hoger. ©BELGA

De Bel20 ging deze week 1,6 procent hoger, in lijn met de andere Europese indexen. Tegenover een koersopstoot van ASIT biotech staat een stevige koersval voor het biochemiebedrijf Avantium. Amerikaanse rapporten hebben effect op Telenet en MDxHealth.

De Europese beurzen trokken hoger, maar moesten Wall Street opnieuw laten wegrijden. Het sentiment zit goed, maar nu de weg open ligt voor de vorming van een nieuwe Duitse regering stijgt de euro door tot zijn hoogste niveau in drie jaar. Daarbij hielp het robuuste inflatiecijfer uit de VS ook niet. Een dure euro is een slechte zaak voor Europese bedrijven die veel exporteren.

In Brussel eindigde de Bel20 0,2 procent hoger op 4164,1 punten. Umicore was de sterkste stijger. Het aandeel klimt onvermoeibaar hoger en steeg opnieuw 2,9 procent tot 45,1 euro. Dat is meteen een nieuwe recordkoers voor de materialentechnologiegroep, die als leverancier van batterijmaterialen nog steeds profiteert van de beleggersinteresse voor elektrische wagens.

Telenet (+1,50%, 61 euro) profiteerdevan een koersdoelverhoging door het Amerikaanse beurshuis Pivotal Research Group. Het koersdoel van Jeffrey Wlodarczak stijgt met 10 euro tot 75 euro; zijn advies blijft op 'kopen' staan.

De analist verwacht een aanzienlijke stijging van de brutobedrijfswinst (ebitda) in het vierde kwartaal en in 2018 dankzij het overhevelen van de huidige mobiele klanten (die in het verleden gebruik maakten van het netwerk van Orange) naar het eigen voormalige Base-netwerk. Hij vindt bovendien dat Telenet onvoldoende schulden heeft en verwacht dat het bedrijf meer overnames zal proberen doen. Hij acht ook mogelijk dat Telenet vanaf 2018 ook stevige dividenden gaat betalen.

Zuiverheid

Grootste daler met een verlies van 15,5 procent tot 7,49 euro is Avantium. Het Nederlandse biochemiebedrijf stelt de bouw van zijn fabriek in Antwerpen twee tot drie jaar uit. Technische problemen zijn de oorzaak. Synvina, de joint venture van Avantium en BASF, is van plan ‘de pilootfase te verlengen’. De drie bedrijven behouden wel het volste vertrouwen in het product dat in Antwerpen zal worden gemaakt – de plantaardige plastic PEF – en in het marktpotentieel. Avantium-topman Tom van Aken verwacht nu dat de ‘Reference Plant’, zoals de geplande fabriek in Antwerpen wordt genoemd, in 2023-2024 klaar zal zijn.

KBC Securities-analist Wim Hoste laat meteen zijn koersdoel zakken van 11 tot 8,50 euro. Hij kwam te weten dat de problemen in de pilootfabriek vooral te maken hebben met de kwaliteit en zuiverheid van het product. De vertraging is in ieder geval geen goed nieuws. Hoste ziet Avantium nu ten vroegste in 2025-2026 winst boeken. Dat betekent dat het bedrijf onvoldoende cash zal hebben om het tot dan te redden.

Eveneens in de laagste contreien zit MDxHealth, dat 3,5 procent verzwakte tot 3,53 euro. Het Amerikaanse beurshuis Taglich Brothers laat zijn koersdoel voor de ontwikkelaar van prostaatkankertests zakken van 7,5 tot 5 dollar. De rating blijft 'speculative buy'.

De aanpassing komt er na de omzetwaarschuwing van eind vorige maand. MDxHealth zei toen dat door facturatieproblemen de omzet uit producten en diensten in 2017 niet met 45 tot 55 procent zou groeien maar slechts met 10 tot 15 procent. Analist Howard Halpern verwacht over 2017 nu een verlies van 0,26 dollar per aandeel tegen 0,20 dollar voorheen en verlaagt zijn omzetprognose.

Schijnwerpers

ASIT biotech trok aan de kop van het peloton: het Brusselse biofarmabedrijf, dat immunotherapieproducten probeert te ontwikkelen voor allergieën, schiet 22,5 procent hoger tot 4,9 euro. Donderdagavond liet ASIT in een persbericht weten 'een nieuw artikel over de klinische resultaten van gp-ASIT+' te hebben gepubliceerd in het prestigieus wetenschappelijk tijdschrijft Allergy. gp-ASIT+ is het potentiële geneesmiddel om allergische rinitis door graspollen (hooikoorts) te behandelen.

In het artikel worden de resultaten voorgesteld van de Fase 2a-test. 'Daaruit bleek dat dankzij een kortstondige behandeling met gp-ASIT+™ (4 medische bezoeken op 3 weken tijd), de reactiviteit op een allergeenprovocatietest kon worden verminderd en de productie kon worden bevorderd van antilichamen die in staat zijn om de allergische reactie te blokkeren', aldus het persbericht.

‘Met deze publicatie rond onderzoeksdata die werden verkregen voor de beursgang, zet ASIT zijn voornaamste product, gp-ASIT+, in de schijnwerpers’, merken de analisten van KBC Securities op. Zij wijzen er op dat het middel in een later Fase 3-onderzoek relatief zwak scoorde, waarop de Duitse gezondheidsautoriteit om een nieuw onderzoek verzocht. ASIT zit echter bijzonder krap bij kas en beschikte eind vorig jaar maar over 1 miljoen euro meer. Het bedrijf werk overigens aan een kapitaalverhoging in drie fasen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content