Euronext Brussel: hoop voor IBA, wanhoop over Nyrstar

Greenyard had al lang gezegd dat de jaarwinst zou halveren. Dinsdag kregen we enkele de omzetbijdrage van de afdeling verse en diepvriesproducten te zien. Nieuws over het schuldenprobleem komt er in maart. ©Wouter Van Vooren

Beleggers waren tevreden over de cijfers van IBA, en ontevreden met de update van Greenyard. Over Nyrstar verscheen een bericht over een mogelijke massale verwatering.

De Europese beurzen begonnen de dag met verlies, maar eindigden overwegend positief. Er is een groeiende hoop dat de brexit wordt uitgesteld. Balta - een van de meest brexit-gevoelige aandelen - won 6,2 procent. Verder kwam het Amerikaanse consumentenvertrouwen op een hoog niveau uit. De Bel20 won 0,5 procent tot 3.604 punten. Binnen de index was Umicore (+2,8%) de grootste stijger en Galapagos (-2,9%) de sterkste daler. Voor echt Bel20-nieuws is het wachten tot Solvay met jaarcijfers uitkomt op woensdagochtend. Donderdag volgen AB InBev, ArgenX en Ackermans & van Haaren.

IBA kwam 's morgens met een voorlopige indicatie van de jaarcijfers, en moest opbiechten dat het inderdaad nettoverlies neerzette in 2018. Dat was niet zo in de tweede jaarhelft, dus ontwaart KBC Securities een verbeterende situatie. De beurs toonde zich van zijn optimistische kant: IBA was de grootste stijger van de dag met een winst van 9 procent. IBA zette overigens een mooi intraday-herstel neer, want in de voormiddag was IBA nog een van de sterkste dalers.

Degroof Petercam hervatte de opvolging van Greenyard , nadat analist Fernand de Boer zijn rating had bevroren bij de winstwaarschuwing een maand geleden. Na de kwartaalupdate voorbeurs - die amper meer informatie bevat dan al was verspreid - luidt het advies 'houden', terwijl dat voordien nog 'bijkopen' was. 'Na alle opties te hebben afgewogen, zien we het aandeel opleven als de diepgevroren en conservenproducten deels worden verkocht en de versafdeling geherstructureerd raakt. Anderzijds is er een groot risico op een kapitaalverhoging. Met alle mogelijkheden samen in de weegschaal houden we ons liever neutraal, vandaar het houden-advies.'

Andere analisten maakten in het verleden al gewag van kapitaalverhogingen tot 120 miljoen euro. Dat is bijna zo veel als de huidige beurswaarde van 162 miljoen euro. Van de zeven financiële analisten die adviezen publiceren over Greenyard is er niemand overgegaan tot een verkoopadvies na een rist van slecht nieuws vanuit het bedrijf. 'Gezien de onzekerheden hebben we momenteel geen rating voor dit bedrijf,' is het oordeel van Kepler Cheuvreux. Greenyard incasseerde een klap van 6,1 procent. 

Het Britse bedrijf met een Belgische beursnotering Global Graphics vervroegt de publicatie van zijn jaarcijfers vanwege de Brexit. Die deadline nadert met rasse schreden: zoals de zaken er nu voor staan valt het VK na 29 maart uit de EU zonder enig overgangsakkoord.

'Als er een Brexit met of zonder deal komt heeft dat mogelijk een impact op de regels die van toepassing zijn op Global Graphics,' laat het bedrijf dinsdag weten.'Dit kan een weerslag hebben op het jaarverslag en de auditoren die de cijfers moeten valideren.'

Om dat te vermijden zullen de resultaten niet op 27 april, maar op 27 maart verschijnen. Dat is twee dagen voor de Brexit-deadline. Tot maandagnamiddag liep een onvoorwaardelijk overnamebod van 4,25 euro per aandeel op Global Graphics. Het aandeel bleef stabiel op 4,24 euro. 

Het diagnosebedrijf Biocartis  uit Mechelen schrijft zijn aantal actieve zaklabo's voortaan met vier cijfers: het verkocht zijn duizendste Idylla-platform in de VS. De 'geïnstalleerde basis' is heel belangrijk, omdat het ecosysteem van cartridges - bloedtests - draait op die hardware die de klanten staan hebben. Hoe meer er actief zijn, hoe meer Biocartis kan verdienen aan de cartridges en hoe zinvoller het is om onderzoek te doen naar tests om nog meer aandoeningen vast te kunnen stellen. Donderdag communiceren de Mechelaars over hun jaarresultaten. Biocartis won 5,4 procent. 

Nyrstar was de grootste daler met een verlies van 18 procent. Volgens Bloomberg wil grootaandeelhouder Trafigura dat liefst 80 procent van de uitstaande obligaties wordt omgezet in aandelen. Dat zou dus een forse verwatering voor de bestaande aandeelhouders betekenen. 

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect