Euronext Brussel: klappen voor Biocartis en Hamon

©BELGA

De Brusselse beurs deelde in de verkoopgolf die over de Europese beurzen rolde. De verliezen liepen terug toen Wall Street stand bleek te houden. De Sinterklaascoupon van Proximus zette wat extra druk op de Bel20.

Euronext Brussel kon zich woensdag niet onttrekken aan de Europese verkoopgolf. De Bel20 noteerde in de ochtendhandel tot 1,1 procent lager, maar in de laatste handelsuren werd het verlies kleiner. De index sloot 0,5 procent in de min op 3.979,75 punten.

De grootste procentuele verliezer in de Bel20 was Proximus . De telecomoperator gunde op Sinterklaas zijn aandeelhouders een dividend van bruto 50 cent per aandeel. Dat woog logischerwijs op de koers, die 1,45 procent inleverde tot 28,48 euro. Het absolute verlies (42 cent) was niettemin kleiner dan de coupon.

Bijna evenveel verloor AB InBev: 1,4 procent tot 95,64 euro. Het bierconcern reageerde op een adviesverlaging van J.P. Morgan. Analist Komal Dhillon ging van 'neutraal' naar 'onderwegen', wat zoveel is als 'verkopen'. Hij is behoorlijk negatief over AB InBev. De periode van bovengemiddelde groei is voorbij en de zwakke prestaties in de VS zullen minstens tot 2020 op de winst blijven wegen. Volgens Dhillon is de markt ook te optimistisch over de turnaround in Brazilië.

Bekaert blijft onder druk staan sinds de winstwaarschuwing op 10 november. Sindsdien viel de staaltechnologiegroep bij analisten volledig uit de gratie. Het aandeel ging tot 2 procent lager maar maakte daarvan het grootste deel goed tegen de slotbel. Bekaert eindigde 0,2 procent lager op 34,23 euro, 13 procent onder de koers van vóór de waarschuwing en bijna 30 procent onder de piek van het voorjaar.

Biocartis  heeft er een nieuwe belangrijke aandeelhouder bij, na de forse kapitaalronde van eind november. Het Amerikaanse Oppenheimer heeft nu een belang van 5,09 procent en overschrijdt dus de meldingsdrempel van 5 procent. 

Oppenheimer is één van de grotere fondsengroepen van de Verenigde Staten en is onderdeel van verzekeraar MassMutual. Of Oppenheimer al in het kapitaal van de specialist in zaklabo's zat, is niet duidelijk; wel overschrijdt de vermogensbeheerder voor het eerst de eerste meldingsdrempel van 3 procent.

Niet dat het nieuws beleggers milder kon stemmen. Het aandeel zit in de verdomhoek sinds de forse kapitaalronde, terwijl biotech ook op Nasdaq last heeft van winstnemingen. Woensdag tuimelde Biocartis 6,3 procent naar 10,96 euro.

Een andere grote verliezer was Hamon. De Waalse fabrikant van industriële schoorstenen en systemen om uitstootgassen te zuiveren donderde 5,1 procent omlaag tot 1,85 euro na dinsdag 5,35 procent te zijn opgeveerd. 1,85 euro is de laagste koers ooit voor Hamon, dat een catastrofaal beursjaar achter de rug heeft waarin de beurskoers halveerde.

Het bedrijf werd eind vorig jaar gered dankzij een kapitaalverhoging van 37,7 miljoen euro en kreeg ook een nieuwe topman, Bernard Goblet, maar voorlopig is er geen beterschap. Midden november kondigde Hamon een nieuwe forse kapitaalverhoging aan die tot 70 miljoen euro kan oplopen. Andermaal is sterke verwatering dus op komst voor de bestaande aandeelhouders. 

ASIT Biotech  probeert nog voor eind dit jaar na eerder zwaar teleurstellend nieuws over het lopend onderzoek broodnodige cash bijeen te schrapen en dat valt duidelijk af te lezen uit het aantal persberichten dat het biotechbedrijfje uitstuurt. Woensdagochtend was er een persbericht over de aanvraagprocedure in de Verenigde Staten voor de voorbereiding van tests rond het graspollenmiddel gp-ASIT, een middel dat in Europese tests erg ontgoochelend scoorde. Dat de notoir strenge Amerikaanse farmawaakhond FDA 'slechts enkele bijkomende opmerkingen' formuleerde, heet een 'belangrijke stap vooruit' te zijn. Het aandeel ASIT Biotech won 0,5 procent tot 3,93 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content