Euronext Brussel krijgt stevige pandoering

©BELGA

De Brusselse beurs werd dinsdag meegesleurd door de wereldwijde verkoopgolf. Toch bleven beleggers zich op het mijnenveld wagen, waarbij ze onder meer Jensen-Group en Sioen oppikten.

De Brusselse beurs kon zich niet onttrekken aan de baisse op de Europese aandelenmarkten. De Bel20  koerste 2,1 procent lager op 3.430,47 punten. Slechts 3 aandelen uit de index wisten uit het rood te blijven.

Beleggers twijfelen er steeds meer aan of de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese evenknie Xi eind deze maand in de marge van de G20 in Argentinië een doorbraak kunnen forceren om hun handelsconflict in te dijken. En dat voedt de twijfel over zowel de Chinese economie in het bijzonder en de wereldeconomie in het algemeen. 

Beleggers namen stevig winst op de chemiesector. In de Bel20 deelden Umicore   en Solvay   in de klappen, te meer daar ze beide een belangrijk toeleverancier zijn van de autosector. Dat is de branche die tot nog toe het meest getroffen is door de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën in de wereld. Solvay dook 4,5 procent lager tot 96,32 euro, bij Umicore ging er 3,5 procent af tot 39,17 euro.

Grootste daler in de Bel20 was Argenx, dat 6,5 procent verzwakte tot 75 euro. Tijdens de handelsdag liep het verlies even op tot bijna 10 procent. Eind vorige week presenteerde het bedrijf zich op enkele roadshows voor Angelsaksische institutionelen, maar blijkbaar zijn de investeerders niet zeer enthousiast.

De investeringsmaatschappij Marshall Wace, die vaak shortposities neemt in Belgische aandelen, vergrootte zijn shortpositie in Argenx van 0,9 tot 1,03 procent. Verder zijn er geen grote shorters in het aandeel. Marshall Wace gaat als shorter ook uit van koersdalingen bij Bekaert, Colruyt, Econocom, Euronav, Melexis, Mithra, Nyrstar, Ontex en Solvay.

Tot de schaarse uitblinkers op de Brusselse beurs behoorden Jensen-Group (+3,1%, 36,20 euro) en Sioen   , dat 2,1 procent hoger koerste naar 24,50 euro. De textiel- en coatingspecialist kwam vorige week al met een geruststellende update over het derde kwartaal, wat de zwaar afgestrafte beurskoers al wat had doen opveren. 

Nu start Kepler Cheuvreux de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 29 euro. Het beurshuis stipt aan dat Sioen erg snel schulden afbouwt, ondanks recordinvesteringen in capaciteitsuitbreiding. 'Na de recente correctie noteert Sioen tegen 14,7 keer de verwacht winst voor 2017 en beloopt de vrije kasstroom meer dan 7 procent van de beurskoers', luidt het. 

Op korte termijn wegen de duurdere grondstoffen en de tegenzittende Europese economie op de resultaten. Maar op langere termijn zal de textielgroep munt slaan uit haar transformatie. Kepler raamt dat nog maar 30 procent van de portefeuille van de groep cyclisch is, tegenover 70 procent tien jaar geleden. Dit dankzij de reeks deals die CEO Michèle Sioen de voorbije jaren beklonk:  de Italiaanse geotextielproducent Manifattura Fontana, de Finse droogpakkenproducent Ursuit, de Duitse wereldmarktleider in zeildoeken Dimension-Polyant en de Britse marktleider in 'openstructuurweefsels' James Dewhurst

Bovendien is er nog marge voor overnames, stelt Kepler. 'Wij ramen dat de nettoschuld tegen 2020 terug onder 1 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) zal zakken. De hefboom weer tot 3 laten stijgen, kan 40 procent aan de ebitda toevoegen', becijfert het beurshuis.

Speculatief

EVS   boekt de jongste weken een stevige remonte, met dank aan de overnamespeculatie die de instap van rivaal Evertz ontketende. De beeldvormingsgroep noteerde dinsdag zonder het voorschotdividend van 50 cent. Bijgevolg was de koersdaling van 1,10 euro of 5,1 procent minder spectaculair dan ze oogt. 

'EVS laat duidelijk de zwakke eerste jaarhelft achter zich', oordeelt nieuwsbrief De Belegger na de jongste kwartaalupdate. 'De intrede van Evertz zorgt tevens voor een speculatief tintje.' Het blad is van oordeel dat beleggers een eerste positie kunnen innemen. 

Na de beleggersdag van Ahold Delhaize   in New York verhoogt UBS het advies voor de supermarktketen van 'verkopen' naar 'neutraal'. Het beurshuis erkent te pessimistisch geweest te zijn in de inschatting hoe goed Ahold Delhaize op de cruciale Amerikaanse kruideniersmarkt zou kunnen standhouden.

De analisten tonden zich onder de indruk van de aangekondigde kostenbesparingen. Daardoor kan CEO Frans Muller beloven de marge in 2019 stabiel te houden. Dit ondanks stevige investeringen, ten belope van zo'n 3 procent van de omzet, om de Stop & Shop winkels op te frissen en te investeren in het online-aanbod. Daardoor zal Ahold Delhaize beter dan verhoopt zijn marktaandeel kunnen verdedigen, luidt de conclusie.  

Na de scherpe remonte van de voorbije weken ging het aandeel even op de rem staan: minus 2,3 procent naar 22,37 euro.

Myring

Mithra  , de Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, heeft een akkoord gesloten met Neo Health voor de verkoop van de vaginale contraceptiering Myring in Australië en Nieuw-Zeeland. De exclusieve overeenkomst heeft een looptijd van 10 jaar.

De contraceptiemarkten van Australië en Nieuw-Zeeland zijn samen goed voor naar schatting 107 miljoen euro.

Voor Myring sloot Mithra eerder al distributie-akkoorden voor de VS, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Chili en Rusland. Hierdoor heeft Mithra’s moderne fabriek (CDMO) zijn maximumcapaciteit bereikt. Het bedrijf overweegt nu de site uit te breiden om de productiecapaciteit te verdrievoudigen.

KBC Securities merkt op dat de inkomsten uit de Amerikaanse markt vanaf 2019 op gang moeten komen, via de samenwerking met Mayne Pharma. Het beurshuis becijfert de waarde van Myring op 7 euro per aandeel, een vijfde van het koersdoel van 37,5 euro. Gelet op dat koersdoel blijft het advies logischerwijs op 'kopen'. Het aandeel schoot 5,5 procent hoger naar 22,90 euro. 

De beurscarrière van Shurgard   is nog heel kort, maar de Luxemburgse opslagspecialist beleefde wel zijn meest opmerkelijke beursdag tot nog toe. Het aandeel opende vergeleken met de recordkoers van maandag nog eens 2,6 procent hoger op 27,18 euro, een stevige 18 procent boven de intekenprijs van 23 euro.

Daarna volstonden echter luttele orders - het handelsvolume beliep een magere 7.990 stuks - om het aandeel tegenover die startkoers 10 procent lager te doen ploffen naar 24,58 euro. Shurgard sloot 2,7 procent lager op 25,79 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud